De week (Wereld)

© REUTERS

10 / 07 Juncker treedt af

Luxemburg. De rooms-rode regering van premier Jean-Claude Juncker valt, omdat ze zich politiek verantwoordelijk voelt voor een afluisterschandaal bij de inlichtingendienst. Er komen vervroegde verkiezingen in oktober. Juncker blijft aan tot dan.

13 / 07 Treinramp

Frankrijk. Een passagierstrein die van Parijs naar Limoges rijdt, ontspoort tegen hoge snelheid in het station van Brétigny-sur-Orge. Er zijn zes doden en 22 zwaargewonden. Volgens spoorwegmaatschappij SNCF is een defecte wissel de oorzaak.

13 / 07 Dode blauwhelmen

Sudan. Nabij Khar Abeche, in het zuiden van de woelige regio Darfur, loopt een patrouille van de VN-vredesmacht Unamid in een hinderlaag. Zeven blauwhelmen komen om, zeventien anderen raken gewond. Niemand eist de aanslag op.

14 / 07 Zimmerman vrij

VS. Een volksjury spreekt buurtwacht George Zimmerman vrij van de moord op de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin. Zimmerman pleitte zelfverdediging, omdat Martin er ‘verdacht’ uitzag. Zwarte Amerikanen komen massaal op straat. Zij noemen het een racistische moord.

15 / 07 Einde zoektocht

India. De overheid stopt officieel de zoektocht naar de 5748 mensen die nog vermist waren na de overstromingen in Uttarakhand van eind juni. Ze gaan ervan uit dat ze niet meer in leven zijn. Ze komen bovenop de meer dan duizend doden die werden gevonden.

16 / 07 Schooldrama

India. In de deelstaat Bihar sterven 23 kinderen na het eten van een schoolmaaltijd. Het eten bevatte resten van een giftig insecticide. De woede van de bevolking van het dorp Dharmasati Gandaman richt zich tegen de overheid, die ze een gebrek aan goede scholen verwijt.

16 / 07 Interim-regering

Egypte. Interim-president Adly Mansour installeert zijn regering. Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi wordt vicepremier, econoom Hazem el-Beblawi premier. Er komen begin 2014 verkiezingen om een opvolger te zoeken voor de afgezette president Mohamed Morsi.

17 / 07 Schettino berecht

Italië. In Grosseto begint het proces tegen kapitein Francesco Schettino van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Bij die ramp kwamen vorig jaar 32 mensen om. Schettino riskeert twintig jaar cel, voor doodslag en het vroegtijdig verlaten van zijn schip.

19 / 07 Principeakkoord

Israël. Volgens de VS is er een goede basis om de geblokkeerde vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina opnieuw op te starten. Officieel is dat akkoord nog niet. Als teken van steun belooft Israël alvast om Palestijnse gevangenen vrij te laten.

20 / 07 Nieuwe publieke omroep

Griekenland. Het parlement keurt de oprichting goed van de nieuwe, beperkte openbare omroep Nerit. Duizend mensen zouden er nog aan de slag kunnen. In juni sloot de regering staatszender ERT om te besparen, wat leidde tot hevige protesten.

21 / 07 Abe wint

Japan. De regerende partij LDP van premier Shinzo Abe wint de verkiezingen om de helft van de zetels in de Senaat. Abe is nu de eerste premier in zes jaar die de meerderheid heeft in beide kamers. Hij ziet er vooral steun in voor zijn economische hervormingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content