03 | 02 Honden

In het Limburgse Riemst raakt een meisje van elf zwaargewond doordat elf honden haar aanvallen. De honden waren uitgebroken bij een kweker in de buurt. Die blijkt later nog tientallen andere verwaarloosde honden te hebben.

04 | 02 Boetes

Driekwart van de gerechtelijke boetes, samen 50 miljoen euro, blijft onbetaald. De vervangende celstraffen worden ook niet uitgevoerd. De effectiviteit van de straffen en de gelijkheid tussen burgers staan op de helling, zegt het Rekenhof in een audit.

04 | 02 Home Market

Home Market, een keten die vloer- en raamdecoratie verkoopt, gaat zijn 41 winkels in België sluiten. Daar werken 233 mensen. Vorig jaar maakten de winkels 5 miljoen euro verlies. Twee investeringsrondes van 10 miljoen euro brachten geen soelaas.

04 | 02 Telenet

De Vlaamse Regulator voor de Media is geen voorstander van een instap van Telenet in mediagroep De Vijver. Dat zou het bedrijf te veel macht geven op de televisiemarkt. Het rapport kwam er op vraag van Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (SP.A).

05 | 02 Loon

Via allerlei extraatjes zoals een groepsverzekering krijgt Belgacom-ceo Dominique Leroy meer dan 650.000 euro loon. Eerder was aangegeven dat dat het plafond was. Belgacom wil enkel achter gesloten deuren toelichting geven in het parlement.

05 | 02 Verkrachting

Slachtoffers van verkrachtingszaken moeten niet langer zelf betalen voor extra onderzoeksdaden. De lacune in de wet is door de bevoegde Kamercommissie gedicht. De kosten voor zulke onderzoeken konden tot duizenden euro’s oplopen.

06 | 02 Ontslagen

Sony en Volvo Trucks kondigen wereldwijde reorganisaties aan met duizenden ontslagen. Beide bedrijven hebben ook in ons land vestigingen. Zeker Sony in Zaventem zou ‘significant’ in de klappen delen.

06 | 02 Zwart geld

De duizenden Belgen met zwartgeldrekeningen bij de bank HSBC in Zwitserland hoeven de strafrechter niet meer te vrezen. Als ze een akkoord sluiten met de belastingen worden ze niet meer vervolgd voor bijvoorbeeld schriftvervalsing of witwassen.

07 | 02 Kassa

De horeca krijgt extra tijd voor de slimme kassa’s. In principe zijn die vanaf begin 2015 verplicht, maar wie ze het eerste jaar niet gebruikt, krijgt geen boete. De kassa’s moeten fraude voorkomen. Horeca Vlaanderen wil meer dan één jaar uitstel.

07 | 02 BBET

De rechtbank veroordeelt het kopstuk van de extreemrechtse groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw tot vijf jaar cel. De rechter acht bewezen dat BBET een terreurgroep is. Drie andere hoofdbeklaagden krijgen straffen tot drie jaar effectief.

08 | 02 Lek

Het parket start een onderzoek naar enkele hoge ambtenaren van de FOD Financiën. Ze zouden een transportbedrijf getipt hebben over controles van diensten zoals de BBI. Op de pc van de directeur worden belastende mails gevonden van de ambtenaren.

09 | 02 Kilometerheffing

Een internetpetitie tegen rekeningrijden oogst in enkele dagen bijna 100.000 handtekeningen. Op 17 februari gaat daar in Brussel een proefproject voor van start. Tijdens de spits betalen deelnemers 9 eurocent per kilometer in de stad en 5 eurocent op de snelweg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content