16 | 09 Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah keert na zeven jaar Libanon terug naar België. Hij zegt dat hij ‘zijn missie wil voortzetten’. Abou Jahjah stichtte in 2000 de Arabisch-Europese Liga om de achterstelling van migranten aan te klagen en was een controversiële figuur.

17 | 09 Antwerpen

Antwerpen schrapt tegen 2019 1420 jobs bij de stadsdiensten, zij het zonder naakte ontslagen. Met het vrijgekomen geld investeert de stad in veiligheid, sociaal beleid en onderwijs. Onder meer de budgetten van de politie en het OCMW gaan omhoog.

18 | 09 Ford

Ford wil 42,9 miljoen euro overheidssteun die het kreeg tussen 2002 en 2012 niet terugbetalen. Volgens het bedrijf is daar geen juridische basis voor. Minister-president Kris Peeters (CD&V) eiste het geld terug na de sluiting van Ford Genk.

19 | 09 Hackers

Na een computerinbraak bij Belgacom (volgens Der Spiegel door de Britse spionagedienst) onderzoekt het parket een inbraak in de ICT-systemen van de Belgische diplomatie. Vermoedelijk lekten vertrouwelijke gegevens over het buitenlandbeleid.

19 | 09 Monnik

Giel, de 15-jarige die monnik wil worden in India, stapt naar het Hof van Cassatie om de uitspraak van het Gentse hof van beroep aan te vechten. Daar werd besloten dat hij niet mag vertrekken. De rechter wil eerst de gezinssituatie onderzoeken.

20 | 09 NMBS

Niet Frank Van Massenhove, de baas van de FOD Sociale Zaken, maar Jo Cornu gaat de NMBS leiden. Cornu is vooral bekend als crisismanager bij Agfa-Gevaert. Van Massenhove haakt op het laatste moment af, naar verluidt door medische problemen.

20 | 09 Fortis

Uit e-mails blijkt dat de Fortis-top zich in 2008 ernstige zorgen maakte over de toestand van het bedrijf, ondanks de hoera-communicatie naar de buitenwereld. De mails kunnen de toplui zuur opbreken op de komende processen rond Fortis.

20| 09 Kernafval

Bij Belgoprocess in Dessel wordt een gelachtige substantie gevonden op 42 vaten met kernafval. Het goedje ontstaat door een chemische reactie met het beton in de vaten. Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle is er geen gevaar.

21 | 09 BijAssad

Europarlementslid Véronique De Keyser (PS) heeft een ontmoeting gehad met de Syrische president Bashar al-Assad tijdens een humanitaire missie. Haar partij is boos, maar De Keyser zegt geen spijt te hebben.

21 | 09 Fons Pereos

De omstreden stichting Fons Pereos van koningin Fabiola is officieel opgedoekt. De activa worden wel overgezet naar een andere stichting, Astrida. N-VA-Kamerlid Theo Francken zegt dat op die manier nog altijd successierechten ontweken worden.

23 | 09 Syrië

Volgens de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte staan 50 jongeren uit zijn stad klaar om in Syrië te gaan vechten. Hij wil maatregelen om hen te kunnen tegenhouden. Uit Vilvoorde zijn al minstens 24 strijders naar Syrië vertrokken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content