20/08 Einde van censuur

Samengesteld door Thomas Verbeke

Myanmar. De regering van Myanmar blijft voorzichtig hervormen. Ze maakt een einde aan de mediacensuur, die al decennialang aanhoudt. Journalisten kunnen na publicatie wel nog gestraft worden voor al te kritische berichtgeving.

21/08 Zenawi overleden

Ethiopië. De Ethiopische premier Meles Zenawi (57) overlijdt aan een infectie. Hij werd in het buitenland behandeld voor een onbekende ziekte. Vicepremier Hailemariam Desalegn neemt voorlopig de macht over. Zenawi leidde Ethiopië al sinds 1991.

21/08 Late excuses

Zuid-Afrika. Minister van Defensie Nosiviwe Noluthando Mapisa-Nqakula biedt haar excuses aan voor het politieoptreden dat vorige week 34 stakende mijnwerkers het leven kostte.

21/08 Basescu is terug

Roemenië. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het referendum over het afzetten van president Traian Basescu ongeldig is, door de lage opkomst. Een meerderheid stemde toen voor zijn ontslag. Premier Viktor Ponta betwistte vergeefs de opkomstcijfers.

21/08 Zelfstandig

Somalië. Meer dan twintig jaar na de het uitbreken van een verscheurende burgeroorlog heeft Somalië weer een eigen parlement. De parlementsleden moeten nu een president kiezen. De VN hebben er acht jaar geregeerd, maar geven Somalië nu het zelfbestuur terug.

22/08 Stammen botsen

Kenia. Bij een gewelddadig conflict om landbouwgrond en water tussen de etnische groepen Orma en Pokomo komen zeker 52 Kenianen om, onder wie 11 kinderen. De regering kondigt daarop een ontwapening van het platteland aan.

23/08 Rusland bij WTO

Rusland. Na 19 jaar onderhandelen treedt Rusland toe tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), als 156e land. De Russen beloven zich aan de WTO-regels over export en vrijhandel te houden. Ze geloven dat dit hen drie procent groei van hun bbp zal opleveren.

24/08 21 jaar

Noorwegen. De extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik (33) krijgt 21 jaar celstraf voor de moord op 77 mensen in Oslo en op het eiland Utoya op 22 juli 2011. Breivik is volgens de rechtbank toerekeningsvatbaar. Hij gaat niet in beroep.

24/08 Schietpartij

VS. Nabij de Empire State Building op Fifth Avenue in het toeristische hart van New York City schiet een 58-jarige man een ex-collega dood. De politie doodt de schutter, maar verwondt ook negen omstanders, zij het niet levensgevaarlijk.

24/08 Samaras smeekt

EU. De Griekse premier Antonis Samaras vraagt meer tijd voor de bezuinigingen en hervormingen. Zowel de Franse president François Hollande als de Duitse kanselier Angela Merkel wil het oordeel van de internationale inspecteurs afwachten.

26/08 Bang van Isaac

VS. Alabama, Louisiana, Florida en Mississippi kondigen de noodtoestand af voor de doortocht van de storm Isaac. Die maakt op Haïti en de Dominicaanse Republiek negen doden. De Republikeinse Conventie van maandag wordt uitgesteld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content