20/ 08Buitenlanders

Dit jaar zullen procentueel gezien minder buitenlanders hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. 18,5 procent van de EU-burgers stemt en 14 procent van de niet-EU-burgers. In 2006 was dat respectievelijk 20,9 en 15,7 procent.

21/ 08Afkoopwet

De Liga voor Mensenrechten wil dat een rondzendbrief over de zogenaamde afkoopwet wordt vernietigd. Ze pikt het niet dat niet het parlement, maar de minister van Justitie bepaalt welke misdrijven kunnen worden ‘afgekocht’.

21/ 08Onrust

De strafuitvoeringsrechtbanken vinden dat er rekening moet worden gehouden met de kans op maatschappelijke onrust, als er beslist wordt over een vervroegde vrijlating. Nu gaan ze enkel na of een gevangene onderdak, werk en begeleiding kan krijgen.

21/ 08Belgacom

De telecomoperator Belgacom meldt dat hij mogelijk 23 miljoen euro in rook ziet opgaan. Dat bedrag had hij geïnvesteerd in het Amerikaanse gameplatform OnLive, dat zijn activiteiten onlangs verkocht.

22/ 08Gordel

De Gordel mag dit jaar niet starten in Sint-Genesius-Rode. De gemeente vindt de jaarlijkse fietstocht in de rand rond Brussel te duur. Hij zou ook verkeershinder veroorzaken. Enkele Vlaamse politici noemen de beslissing een pesterij.

22/ 08Charleroi

Federaal minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) kondigt aan dat hij zijn ministerpost zal verlaten als hij in oktober verkozen wordt tot burgemeester van Charleroi.

22/ 08Explosie

Zeven militairen van de ontmijningsdienst DOVO raken gewond bij een explosie van munitie op een militair schietterrein in Houthalen-Helchteren. Eén van hen overlijdt later aan zijn verwondingen.

24/ 08Trabelsi

De raadkamer van Hasselt wil de terrorist Nizar Trabelsi vrijlaten. Dat is tegen de zin van het federale parket, dat beroep aantekent. Binnenkort moet de Kamer van Inbeschuldigingstelling beslissen op Trabelsi vrij mag komen.

24/ 08Zorgkundigen

Honderden zorgkundigen krijgen van de FOD Volksgezondheid te horen dat ze hun functie niet meer mogen uitoefenen omdat ze onvoldoende opgeleid zijn. Sommigen zijn al jaren in dienst. Ze voeren onder supervisie basishandelingen uit in rusthuizen.

25/ 08Noodgeneratoren

Federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat bedrijven en ziekenhuizen hun noodgeneratoren gebruiken bij een piek in de energievraag in België. Zo wil hij een black-out voorkomen, nu twee kernreactoren mogelijk moeten sluiten.

26/ 08IJzerbedevaart

In Diksmuide nemen zo’n 1000 mensen deel aan de IJzerbedevaart. Op hetzelfde moment nemen in Steenstrate 3700 mensen deel aan de radicalere IJzerwake. De bedevaart verhuist volgend jaar naar 11 november en zal meer de nadruk leggen op pacifisme.

Samengesteld door Jens Cardinaels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content