DE WEEK 31 / 01 – 06 / 02

Huis met weggeblazen dak in Silkwood. © REUTERS

31 / 01 Dodelijk protest

Sudan. De opstanden in Egypte en Tunesië krijgen ook navolging in Sudan. In Khartoem en enkele andere steden wordt massaal betoogd tegen het regime van president Omar Al-Bashir. De politie probeert het oproer hard neer te slaan en een student, Mohammed Abdulrahman, wordt doodgeschoten. Hij groeit uit tot een martelaar voor de demonstranten.

01 / 02 Ontslag

Jordanië. Koning Abdullah II ontslaat zijn regering en benoemt met Marouf Al-Bakhit (64) een nieuwe premier. Al-Bakhit, die eerder al eens premier was, krijgt de opdracht ‘echte politieke hervormingen’ door te voeren. Ook de Jordaanse koning antwoordt daarmee op wekenlange protesten tegen de regering van de omstreden Samir Rifai. De koning zelf vormt geen doelwit van protest.

02 / 02 Laatste termijn

Jemen. Na dagen van massaprotest in de straten van de hoofdstad Sanaa belooft president Ali Abdullah Saleh, al meer dan dertig jaar de autoritaire leider van zijn land, dat hij niet zal deelnemen aan de verkiezingen in 2013. Ook zijn zoon zal geen kandidaat zijn. De oppositie neemt daar geen genoegen mee en houdt een dag later een door tienduizenden bijgewoonde ‘Dag van de Woede’. Zij verwijt Saleh vooral de grote armoede en werkloosheid in Jemen.

04 / 02 Razende Yasi

Australië. De cycloon Yasi richt een ravage aan in de noordoostelijke provincie Queensland, die vorige maand ook al zware overstromingen te verduren kreeg. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen valt er toch een dode. Een 23-jarige stikt in de uitlaatgassen van zijn dieselgenerator. Zo’n 200.000 gezinnen komen zonder stroom te zitten, en het leger wordt ingezet om in het gebied de hulp te organiseren.

04 / 02 Burgerpresident

Myanmar. Het parlement verkiest de premier van Myanmar, Thein Sein, tot president. Hij is de eerste burgerpresident van het door een militaire junta geleide land in bijna vijftig jaar. Veel verandering hoeft echter niet van hem verwacht te worden: Sein was jarenlang generaal en legde die functie pas onlangs neer. Hij wordt gezien als een stroman van juntaleider Than Shwe.

05 / 02 Belgrado betoogt

Servië. De Servische oppositie organiseert in Belgrado een protestbetoging tegen de regering, die door 70.000 mensen wordt bijgewoond. Zij klagen de corruptie in Servië aan en eisen hogere lonen en vervroegde verkiezingen. Ze vinden dat de prowesterse regering te weinig doet aan de zware economische problemen.

05 / 02 START

VS. Tijdens de internationale veiligheidsconferentie in het Duitse München wisselen de VS en Rusland de ratificatiedocumenten uit van hun nieuwe nucleaire ontwapeningsverdrag START. Daarmee treedt het verdrag, dat in april vorig jaar was goedgekeurd, officieel in werking. Beide grootmachten zullen hun kernwapenarsenaal terugbrengen van 2200 tot 1550 kernkoppen.

05 / 02 Frans-Duits europact

Frankrijk. Aan het begin van de Europese top in Brussel pakt de Duitse kanselier Angela Merkel met de steun van Frankrijk uit met een eigen ‘competitiviteitspact’ dat het economische beleid van de EU moet versterken. Merkel wil de pensioenleeftijd gezamenlijk optrekken, de vennootschapsbelastingen harmoniseren en de loonindex afschaffen. Het hele plan wekt veel wrevel bij de andere lidstaten, maar zal in detail worden besproken op een speciale top in maart.

06 / 02 Mubarak blijft

Egypte. Na opnieuw een woelige week van massaal straatprotest tegen zijn regime staat de internationaal geïsoleerde president Hosni Mubarak toe dat zijn vicepresident Omar Suleiman praat met de oppositie. Suleiman belooft onder meer persvrijheid en het vrijlaten van opgepakte opposanten, maar dat volstaat niet. Op dinsdag beloofde Mubarak op tv al om zich bij de verkiezingen in september niet meer verkiesbaar te stellen. Ook zijn zoon Gamal zal hem niet opvolgen. Een dag later volgde in Caïro een erg bloedig treffen tussen de opposanten en enkele honderden pro-Mubarakbetogers, waarbij zeker 13 doden vallen. Ook journalisten worden hard aangepakt door het regime.

07 / 02 Corrupte Kabila

DR Congo. De Congolese president Joseph Kabila betaalde 200.000 dollar smeergeld aan parlementsleden om zijn rivaal en parlementsvoorzitter Vital Kamerhe tot ontslag te dwingen. Dat blijkt uit een via klokkenluidersite WikiLeaks gelekt diplomatiek document dat de krant De Standaard kon inkijken. Daarin gaven de ambassadeurs van de VS en de EU in Congo bovendien aan dat Kamerhe ook fysiek geïntimideerd werd. Hij stapte op 25 maart 2009 uiteindelijk zelf op.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content