DE WEEK 24/01 – 30/01

SIEGFRIED BRACKE 'Intentie tot reputatieschade.' © BELGA

24 / 01 Sabam onder vuur

Het tv-programma Basta (Eén) toont aan dat Sabam ook rechten int van onbestaande artiesten. De makers geven optredens van fictieve groepen aan bij de auteursrechtenmaatschappij, die hen een factuur stuurt om te betalen. Volgens Sabam zou bij de uitbetaling aan het licht zijn gekomen dat de artiesten niet bestaan, waarna de organisator zou zijn terugbetaald.

24 / 01 Nieuw obussenproces

Het Hof van Cassatie verbreekt de veroordeling van de Belgische staat in het obussenproces, waardoor het proces moet worden overgedaan. In 1985 bestelde defensie een grote partij obussen bij een Amerikaanse firma, die 10 miljoen euro ‘commissielonen’ betaalde. In 2003 werden de feiten verjaard verklaard, maar in 2009 werd België veroordeeld tot een schadevergoeding van 36 miljoen euro aan de Nederlandse concurrent voor het contract.

25 / 01 Duiker sterft tijdens zoektocht

Een duiker van de civiele bescherming komt in de Maas om het leven tijdens een zoektocht naar de lichamen van twee zusjes uit Engis die meer dan een week voordien in het water terechtkwamen. De man raakt in moeilijkheden aan de dam van Flémalle. Een urgentieteam probeert hem te reanimeren, maar hij overlijdt in het ziekenhuis.

25 / 01 Klacht Bracke tegen Humo

N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen Humo. De aanleiding is dat het weekblad op basis van een anonieme bron suggereert dat hij zich destijds als VRT-journalist in het zwart liet betalen voor columns in het ledenblad van de Vlaamse socialisten. Volgens Bracke is er sprake van een intentie tot reputatieschade.

26 / 01 Pyromaan betrapt

In Nederland wordt de man opgepakt die in Essen, Kalmthout en Kapellen een reeks auto’s in brand heeft gestoken. De pyromaan wordt op heterdaad betrapt in Zundert. Het gaat om een Nederlander uit Roosendaal die begin januari in Breda werd veroordeeld voor brandstichting. Hij kreeg toen een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf.

26 / 01 Ontslag Vande Lanotte

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) biedt zijn ontslag aan bij de koning, die het aanvaardt. Volgens Vande Lanotte was er geen per-spectief meer op reële vooruitgang in de communautaire gesprekken, en was het onmogelijk de zeven partijen opnieuw rond de tafel te krijgen.

26 / 01 Leyman weg bij Voka

Voka-topman Peter Leyman kondigt zijn vertrek aan bij de Vlaamse werkgeversorganisatie. Leyman was bijna anderhalf jaar gedelegeerd bestuurder en wil terug naar het bedrijfsleven. Hij wordt opgevolgd door Jo Libeer, de algemeen directeur van Voka. Leyman was eerder directeur van Volvo Gent en zeven maanden CD&V-Kamerlid. Voor zijn overstap naar Voka was hij ceo van Vergokan.

27 / 01 Regering nationale eenheid

PS-voorzitter Elio Di Rupo bepleit een regering van nationale eenheid met N-VA, CD&V, SP.A, Open VLD, Groen!, PS, CDH, MR en Ecolo. Als dat niet kan, stuurt hij aan op een regering met de huidige regeringspartijen, aangevuld met partijen die mee een sociaaleconomische regering willen vormen. Die regering zou een eerste stap moeten zetten in de staatshervorming met de splitsing van B-H-V en de financiering van Brussel. CD&V en N-VA reageren negatief.

28 / 01 De Crem bewerkt Leterme

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft eind 2009 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ingeschakeld om bij premier Yves Leterme (CD&V) een grotere Belgische bijdrage voor Afghanistan te bepleiten. De Crem speelt haar via de Amerikaanse ambassadeur drie vragen voor Leterme door. Volgens WikiLeaks-mails van Amerikaanse diplomaten heeft Clinton die vragen ook gesteld.

28 / 01 Charles Michel voorzitter

Charles Michel wint de voorzittersverkiezingen bij de MR en volgt op 14 februari Didier Reynders op. De ontslagnemende minister van Ontwikkelingssamenwerking wint met 54,75 procent van de stemmen van zijn uitdager Daniel Bacquelaine. Bijna 18.000 partijleden nemen aan de stemming deel. Michel kondigt aan dat hij wil werken aan de eenheid binnen de partij.

29 / 01 Rapport spoorwegveiligheid

De bijzondere Kamercommissie Spoorwegveiligheid besluit in haar eindrapport dat er bij de NMBS geen integrale veiligheidscultuur is. Het rapport wijst op een tekort aan samenwerking, coördinatie en communicatie. Schuldigen worden niet aangewezen. De commissie werd opgericht na de treinramp in Buizingen, waar op 15 februari 2010 18 mensen om het leven kwamen.

30 / 01 Smogalarm afgekondigd

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu kondigt smogalarm af omdat de concentraties fijnstof in de lucht de drempel van 70 microgram per kubieke meter dreigen te overschrijden. Vanaf 31 januari mag op een aantal snel- en ringwegen maximaal 90 kilometer per uur worden gereden. De snelheidsbeperking geldt ook op bepaalde plaatsen in Wallonië en op de Brusselse Ring.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content