01/ 11 Begroting gewesten

De drie gewesten zijn bereid hun begroting aan te passen aan de economische groei, die volgens de Hoge Raad van Financiën in 2012 0,8 procent zal bedragen. De gewesten dragen zo 1,7 miljard euro bij aan de besparingen die de Belgische overheden moeten leveren.

02/ 11 Kerncentrales

Het rapport dat Electrabel indient over de stresstests voor de zeven Belgische kernreactoren wijst volgens experts uit dat belangrijke investeringen nodig zijn, vooral bij de oudere reactoren Doel 1 en 2 en Tihange 1.

03/ 11 Asiel

Het aantal asielaanvragen bereikt opnieuw een record en de opvang kan niet volgen: 140 mensen brengen de nacht door onder de blote hemel. In oktober vroegen zo’n 2600 mensen asiel aan. Hulporganisaties zien tegen het einde van het jaar 4000 plaatsen te weinig.

04/ 11 Fraude

De politie schrapt zware fraude, corruptie en alle andere ernstige financieel-economische misdrijven van de prioriteitenlijst in de ontwerptekst voor het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015. Vanuit politieke hoek klinkt het dat de strijd tegen ernstige fraude wel een prioriteit moet blijven.

04/ 11 Ambtenaar

Zowat 27.000 Vlaamse ambtenaren zien vanaf eind 2012 hun koopkracht toenemen dankzij hogere maaltijdcheques, van 5 naar 7 euro, en een eindejaars-toelage die met 9 procent stijgt. In het nieuwe loonakkoord staat ook dat het aantal ambtenaren met 5 procent moet dalen, een besparing die groter is dan de kostprijs van de opslag.

05/ 11 Schijnhuwelijk

Voor het eerst raakt een man zijn Belgische nationaliteit kwijt nadat hij betrapt werd op een schijnhuwelijk. Vanaf nu zal in zulke gevallen steeds gevraagd worden de valselijk verworven Belgische nationaliteit af te nemen.

06/ 11 Rellen

Na een week van spanningen tussen de Koerdische en Turkse gemeenschappen in Antwerpen ontaarden schermutselingen in rellen in Antwerpen-Noord. De oorzaak ligt bij het Turks-Koerdisch conflict, dat al decennialang de Turkse politiek bepaalt en onlangs opflakkerde.

06/ 11 Offerfeest

Geen enkel schaap dat geslacht wordt ter ere van het islamitische Offerfeest krijgt verdoving in Gent en Antwerpen, de twee steden die respectievelijk 2000 en 36.000 euro investeerden in de mogelijkheid om schapen verdoofd te slachten.

07/ 11 Belgische lonen

Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) staat de Belgische loonkloof op 4,6 procent, wat betekent dat onze lonen 4,6 procent meer gestegen zijn dan die van de Duitse, Franse en Nederlandse werknemers. Reden daarvoor is onder andere de loonindexering.

07/ 11 Brief PS

De 94 parlementsleden van de PS schrijven in een open brief, getiteld ‘Waarom zit de PS daar aan tafel?’, dat de partij nog steeds onderhandelt omdat ‘de PS die hervorming (van België) op een rechtvaardige, ernstige en verantwoordelijke manier op zich wil nemen’.

07/ 11 Formatie

Nadat de zes onderhandelende partijen hun begrotingsvoorstellen overhandigd hebben aan formateur Elio Di Rupo (PS) worden de begrotingsgesprekken opnieuw aangevat. Ze willen 11,3 miljard euro vinden voor de begroting van 2012, al liggen de nieuwe cijfers nog hoger.

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content