04 / 09 Cameron herschikt

Verenigd koninkrijk. De Britse premier David Cameron herschikt voor het eerst zijn kabinet. Chris Grayling wordt minister van Justitie, en Jeremy Hunt verhuist van Cultuur naar Volksgezondheid. De onpopulaire minister van Begroting George Osborne blijft.

05 / 09 Dodelijke taalstrijd

Canada. De separatistische Parti Québécois wint met 32 procent nipt de verkiezingen in de Canadese regio Québec. Tijdens de overwinningsspeech van partijleidster Pauline Marois, de nieuwe premier, schiet een man twee militanten neer. Een van hen komt om.

05 / 09 Weer thuis

Libië. Mauritanië levert het voormalige hoofd van de Libische inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi, uit aan Libië. Ook het Internationaal Strafhof (ICC) had de schoonbroer van dictator Muammar Khaddafi willen berechten, maar het zal in eigen land gebeuren.

06 / 09 Alpenmoord

Frankrijk. In Annecy wordt een Brits-Iraaks gezin (vader, moeder en grootmoeder) vermoord aangetroffen in hun auto. Alleen de twee dochters, 4 en 8 jaar, overleven. Van de daders is voorlopig geen spoor.

06 / 09 Bazooka in stelling

EU. De Europese Centrale Bank (ECB) zal onbeperkt obligaties van noodlijdende eurolanden opkopen, onder strikte voorwaarden. De operatie blijft beperkt tot obligaties met een looptijd van maximaal drie jaar. De beurzen reageren dagenlang erg positief.

06 / 09 Migrantenboot zinkt

Turkije. Voor de kust van Izmir vergaat een vissersbootje met aan boord meer dan honderd immigranten uit Irak, Syrië en Palestina. Zestig van hen komen om, vooral vrouwen en kinderen. 46 mensen kunnen naar de kust zwemmen en zich redden.

07 / 09 Obama wil blijven

VS. Op de Democratische conventie in Charlotte accepteert huidig president Barack Obama de nominatie als presidentskandidaat bij de verkiezingen in november. Obama stelde in zijn speech dat de VS terugvechten na de crisis, maar dat er geduld nodig is.

08 / 09 Nieuwe sancties

EU. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens dat er nog meer sancties moeten komen voor Iran, omdat het land weigert te stoppen met het verrijken van uranium. Nu al heeft de EU een importverbod op olie en een handelsverbod met de banken.

09 / 09 Doodstraf

Irak. Tareq Hashemi, de soennitische vicepresident van Irak, wordt bij verstek ter dood veroordeeld voor terrorisme tegen sjiieten. Volgens de rechter hebben zijn aanhangers 150 bomaanslagen uitgevoerd. Hashemi is intussen gevlucht naar Turkije.

09 / 09 Weg met China

China. Voor het eerst sinds de annexatie bij China in 1997 kunnen de inwoners van Hongkong een deel van hun parlement verkiezen. Volgens de eerste resultaten liggen de hervormingsgezinde partijen voor op de partijen die door China worden gesteund.

09 / 09 Geen akkoord

Griekenland. De Griekse regeringscoalitie vindt geen akkoord over nieuwe bezuinigingen van 11,5 miljard euro, die het moet doorvoeren om een nieuwe noodlening van de EU te kunnen krijgen. De socialisten hopen nog altijd op meer tijd om te besparen.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content