15 / 02 Staking na metro-incident

Het personeel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB legt een hele dag het werk neer na een veiligheidsincident op de metro. De vakbonden eisen structurele maatregelen voor meer veiligheid. Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) geeft de MIVB de toelating om op korte termijn een beroep te doen op een privéfirma om het veiligheidspersoneel bij te staan, op voorwaarde dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

16 / 02 Reynders mag voortdoen

Koning Albert II verlengt de opdracht van informateur Didier Reynders (MR). Hij moet op 1 maart definitief verslag uitbrengen. Reynders stelde tijdens zijn informatieopdracht vast ‘dat er een wil bestaat om te onderhandelen en dat die wil ruim wordt gedeeld door alle gesprekspartners’. SP.A-voorzitster Caroline Gennez reageert dat Reynders in de voorbije twee weken niets heeft gedaan. N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet ingenomen met verklaringen van Reynders over de splitsing van B-H-V, en met het feit dat Reynders zijn ideeën eerst in de media bespreekt.

16 / 02 Index ter discussie

Guy Quaden, gouverneur van de Nationale Bank van België, zegt bij de voorstelling van het jaarverslag dat België nood heeft aan acties om de inflatie te bestrijden, het overheidstekort terug te dringen en zijn concurrentiepositie te verbeteren. Om de inflatie te bestrijden vraagt de regentenraad, met uitzondering van de twee vertegenwoordigers van de vakbonden, een studie naar de indexmechanismen.

17 / 02 Wereldrecordviering

In Gent komen 10.000 mensen samen omdat er 249 dagen na de verkiezingen nog altijd geen regering is gevormd, wat een wereldrecord is. In andere steden komen in totaal zo’n 2000 mensen op straat. De festiviteiten kunnen op internationale persbelangstelling rekenen. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) noemt de surrealistische vieringen slecht voor het imago van ons land.

18 / 02 Acties IPA

In Antwerpen, Luik, Nijvel en Verviers veroorzaken acties van de vakbonden tegen het ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA) veel verkeershinder. Bij De Lijn in Antwerpen sluiten bus- en tramchauffeurs zich aan bij de ABVV-betoging tegen de uitvoering van het ontwerp van IPA. In Nijvel is het busverkeer flink verstoord door een actie van de chauffeurs van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC. In Luik komen duizenden vakbondsmilitanten op straat en wordt er in tal van bedrijven gestaakt, ook bij de TEC. In Verviers blokkeren zo’n 400 vakbondsmilitanten de industriezone van Plenesses.

18 / 02 E-mail Lieten

Vlaams viceminister-president en minister Ingrid Lieten (SP.A) omschrijft in een voor intern gebruik bedoelde maar naar haar ministeriële collega’s gestuurde e-mail de ambtgenoten van N-VA en CD&V in de Vlaamse regering als ‘uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen’. Ook de regering en haar project Vlaanderen in Actie (ViA) krijgen een sneer: de regering zou geen ploeg zijn en ViA geen sterk merk. Lieten excuseert zich meteen. De e-mail kaderde volgens haar in een interne oefening om de communicatie van de SP.A op Vlaams niveau kritisch onder de loep te nemen.

19 / 02 Dure energie

Het voorbije jaar zijn 9170 gezinnen door hun energieleverancier gedumpt omdat ze hun elektriciteits- of gasfactuur niet meer kunnen betalen. In totaal zijn er nu meer dan 100.000 Vlaamse gezinnen die bij een netbeheerder moeten aankloppen voor hun gas en elektriciteit. Volgens netbeheerder Eandis is het de bedoeling dat die klanten zo snel mogelijk weer op de vrije markt terechtkomen, maar dat lukt niet. Minister van Energie Paul Magnette (PS) stelt een controlemechanisme op de eindprijzen van energie voor, door de leveranciers te verplichten om geplande prijsstijgingen te motiveren.

20 / 02 Zaak-Van Uytsel

Het onderzoek naar de verdwijning van en de moord op Annick Van Uytsel wordt in een rapport van het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, ‘de kroniek van een aangekondigd mislukken’ genoemd. Verscheidene elementen tegen Ronald Janssen zijn nooit samengelegd of onderzocht, en de speurders van de Leuvense federale gerechtelijke politie wilden niet samenwerken met andere politiediensten of collega’s. Janssen werd pas gevat nadat hij twee nieuwe slachtoffers had gemaakt. Het hoofd van de Leuvense federale politie, Frank Ver Eecke, stelt zijn functie als gerechtelijk directeur ter beschikking. Ook onderzoeksrechter Kristof Van Impe, die het dossier-Van Uytsel leidde, zet een stap opzij.

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content