DE WEEK 14 / 02 – 20 / 02

TEHERAN. Opnieuw doden bij protestbetoging. © BELGA

14 / 02 Vrijheid

Iran. Voor het eerst sinds het massale protest na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 trekt de Iraanse oppositie opnieuw door de straten van Teheran. Zij eisen meer vrijheid in Iran. Als de veiligheidstroepen dat proberen te verhinderen, vallen er zeker twee doden en tientallen gewonden. Buitenlandse media wordt het onmogelijk gemaakt om daarover te berichten. De VS zeggen de demonstranten te steunen.

14 / 02 Ontslag

Palestina. De Palestijnse premier Salam Fayyad dient het ontslag in van zijn regering. President Mahmoud Abbas aanvaardt dat en vraagt Fayyad binnen de zes weken een nieuw kabinet samen te stellen. De val van de regering komt er na groeiende onvrede bij de Palestijnse bevolking over de regering. De Palestijnse autoriteit zou in september algemene verkiezingen willen houden, maar de radicale beweging Hamas boycot dat.

16 / 02 Mediawet aangepast

Hongarije. De omstreden mediawet van EU-voorzitter Hongarije zal worden aangepast. De Hongaarse regering plaatste de journalisten onder het toezicht van een overheidsdienst, maar werd daarvoor op de vingers getikt door de Europese Commissie. Nu zal de overheid enkel nog de omroepen controleren zoals in andere landen. De Commissie is tevreden met de aanpassing.

16 / 02 Curveball

VS. Scheikundige Rafid Ahmed Alwanal-Janabi, alias ‘Curveball’, geeft toe in een interview met de krant The Guardian dat hij de Amerikaanse inlichtingendiensten voorloog over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak. Hij wou zo dictator Saddam Hoessein ten val brengen. De VS gebruikten zijn valse info om hun invasie van Irak in 2003 te legitimeren.

17 / 02 Bahrein brandt

Bahrein. De Arabische opstanden slaan ook over naar Bahrein. Meer dan tienduizend demonstranten troepen sinds dinsdag samen in Manamah op het Parelplein om het vertrek te eisen van koning Hamad Bin Isa Al Khalifa. De opposanten komen uit de sjiitische meerderheid, die al lang aanklaagt dat de soennitische elite haar achterstelt. De koning belooft hervormingen en dialoog, maar laat de politie hard ingrijpen. Daarbij vallen zeker 5 doden en 200 gewonden.

18 / 02 Japan plooit

Japan. Het Japanse ministerie van Visserij stopt de jacht op walvissen in de Antarctische Oceaan voor dit seizoen, na acties van de Amerikaanse milieuorganisatie Sea Shepherd. De Japanse vloot keert vervroegd naar huis.

18 / 02 Museveni blijft

Uganda. De presidentsverkiezingen in Uganda leveren een vlotte winst op voor de zittende president Yoweri Museveni. Hij is al 25 jaar aan de macht en begint nu aan zijn vierde ambtstermijn. Museveni haalt 68 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste uitdager Kizza Besigye blijft steken op 26 procent, maar spreekt van grootschalige fraude.

19 / 02 Thaçi premier

Kosovo. Twee maanden na de eerste verkiezingen in het onafhankelijke Kosovo treedt een nieuwe regering aan. Demissionair premier Hashim Thaçi, die 34 zetels had binnengehaald met zijn PDK-partij, maakte een coalitie met zakenman Behgjet Pacolli van de AKR (8 zetels). Door de steun van enkele minderheden heeft het nieuwe kabinet nu 65 van de 120 zetels achter zich. Thaçi wordt de nieuwe premier, Pacolli de president. Thaçi’s reputatie raakte in december wel ernstig beschadigd door een rapport van de Raad van Europa dat hem aanwees als spilfiguur van de illegale orgaanhandel in de jaren negentig.

20 / 02 Khaddafi slaat terug

Libië. Op verschillende plaatsen in Libië wordt fel betoogd tegen het regime van kolonel Muammar Khaddafi, die al meer dan veertig jaar aan de macht is. De ordetroepen schieten met scherp op de betogers, vooral in de stad Benghazi. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn daarbij al 233 doden gevallen. In Algerije en Jemen gaat het protest ook verder – in Jemen komen daarbij zeker drie mensen om. In Rabat trekken eveneens duizenden Marokkanen vreedzaam de straat op om meer hervormingen en democratie te eisen.

21 / 02 Nederlaag

Duitsland. Bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg verliest het christendemocratische CDU van kanselier Angela Merkel na tien jaar de macht. De partij strandt op 22 procent, tegenover 46 procent in 2008. De grote winnaar is de sociaaldemocratische SPD, die 48 procent van de stemmen binnenhaalt. Door de uitslag verliest het CDU ook drie zetels in de Bondsraad, waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn.

Samengesteld door Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content