16 / 08 Gesloten centra

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wil drugsdealers die illegaal in ons land verblijven, vasthouden in gesloten instellingen tot ze teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. Janssens zegt dat nadat vorige week handelaars en drugsdealers met elkaar op de vuist gingen in de Antwerpse Seefhoekwijk. Volgens Janssens komen opgepakte dealers te snel weer op vrije voeten door te zeggen dat ze uit oorlogsgevoelige conflictgebieden komen. Staatssecretaris voor Migratie en Asielbeleid Melchior Wathelet (CDH) reageert dat gesloten centra niet in de plaats mogen komen van de gevangenis, zij dienen voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

17 / 08 Snelle(re) fiscus

De fiscus begint met het versturen van de eerste 400.000 aanslagbiljetten. Als alles meezit, worden er deze maand 1 miljoen afrekeningen verstuurd. Dat is een pak sneller dan andere jaren. Wie zijn aangifte via Tax-on-Web heeft gedaan, heeft een grotere kans om zijn aanslagbiljet sneller in de bus te krijgen, omdat die aangiftes voorrang krijgen. Dat is goed nieuws voor wie geld moet terugkrijgen. De snellere afhandeling is een gevolg van Tax-on-Web en de vooraf ingevulde belastingaangiften.

17 / 08 Hoofdredacteur verlaat VRT

Liesbet Vrieleman, de hoofdredactrice van de VRT-nieuwsdienst, verlaat de openbare omroep om aan de slag te gaan bij De Vijver, waar ze in eerste instantie de integratie van de aangekochte SBS-zenders VT4 en Vijftv zal verzorgen. Vanaf maart 2012 wordt ze programmadirecteur bij SBS en krijgt dan de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor VT4 en Vijftv. Vrieleman kwam twaalf jaar geleden in dienst van de VRT. In juni 2009 werd ze verantwoordelijk voor de eengemaakte nieuwsdienst voor radio, televisie en website.

18 / 08 Doden op Pukkelpop

Op het muziekfestival Pukkelpop in Kiewit bij Hasselt vallen op de eerste festivaldag 4 doden en 11 zwaargewonden bij de instorting van enkele tenten door fel noodweer. De organisatie annuleert de rest van het festival. Organisator Chokri Mahassine spreekt van ‘de zwartste dag in de geschiedenis van Pukkelpop’.

19 / 08 Verdin overleden

Televisiepionier en historicus Herman Verdin overlijdt op 85-jarige leeftijd. Verdin begon in 1949 te werken voor het NIR, de voorloper van de huidige VRT. Hij was er gespecialiseerd in historische documentaires en luisterspelen en stond aan de wieg van de schoolradio. Daarnaast deed hij omroepwerk als commentator. Verdin was ook jarenlang docent aan de K.U.Leuven.

19 / 08 Formatie hervat

De voorzitters van CD&V, CDH, Open VLD, MR, Ecolo, Groen! en SP.A vergaderen samen met formateur Elio Di Rupo (PS) en zijn partijgenote Laurette Onkelinx over de vorming van een nieuwe regering. De formatie was op dinsdag 16 augustus opnieuw opgestart na een pauze van drie weken. De N-VA zit niet meer mee aan tafel. Er wordt afgesproken om de komende dagen met alle partijen samen te onderhandelen over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, de hervorming van de financieringswet en de overheveling van bevoegdheden naar de regio’s.

21 / 08 Energiezuinig wonen

Vanaf 2012 moet een kandidaat-koper of -huurder in het Vlaams Gewest in elke vastgoedadvertentie klaar en duidelijk kunnen lezen hoe energiezuinig of -verslindend zijn toekomstige woning is. Dat zegt Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (SP.A) in Het Nieuwsblad. Eigenaars en vastgoedmakelaars worden dan verplicht om in elke advertentie, ook de raamaffiche, de score van het energieprestatiecertificaat te vermelden. Van den Bossche hoopt de regel te kunnen invoeren tegen 1 januari 2012, een half jaar voor de deadline van Europa.

Samengesteld door Simon Demeulemeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content