10/ 01 Voorbereiding begroting
Koning Albert vraagt ontslagnemend premier Yves Leterme om de begroting 2011 voor te bereiden. Doel is minder tekort te boeken dan de 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) die is toegelaten door de Europese Unie. Op 12 januari blijkt uit de definitieve begrotingscijfers voor 2010 dat het tekort van alle overheden in België 4,6 procent van het BBP bedroeg, of 0,2 procentpunt beter dan met Europa afgesproken.
10/ 01 VRT denkt aan derde net
Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT, pleit in haar nieuwjaarstoespraak voor een derde televisiekanaal op de openbare omroep naast Eén en Canvas. Om de doelgroep van kinderen en jongeren beter te bereiken, zouden Canvas en Ketnet gesplitst worden. In dat scenario verdwijnen de digitale kanalen Eén+ en Canvas+.
11/ 01 Hoger Vlaams tekort
De Vlaamse regering sluit de begroting van 2010 af met een tekort dat niet 484 miljoen euro maar 984 miljoen bedraagt. Dat is het gevolg van een verkeerde boekhoudkundige transactie. Een extra federale dotatie van 500 miljoen euro werd in 2009 opzijgezet in een fonds vooraleer ze werd ingeschreven in de begroting 2010. Volgens het Instituut van de Nationale Rekeningen had dat in de begroting 2009 moeten gebeuren.
11/ 01 Triumviraat aan zet
Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A), die op 6 januari zijn ontslag had aangeboden aan koning Albert, zet zijn opdracht toch voort. De koning vraagt hem om in bevoorrechte samenspraak met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo elk nuttig initiatief te nemen om de politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken.
12/ 01 Rel aanpak staatshervorming
CDH, PS en Ecolo hekelen het N-VA-voorstel voor een verregaande splitsing in het arbeidsmarktbeleid, inclusief de werkloosheidsuitkeringen. Kamerlid Siegfried Bracke doet het voorstel in het kader van een ‘minder is meer’-aanpak, waarbij de staatshervorming zou worden versmald maar verdiept. Volgens de Franstaligen kan er niet geraakt worden aan de sociale zekerheid. De vakbonden ACV en ABVV reageren ook negatief. Werkgeversorganisatie Voka volgt de N-VA niet.
13/ 01 Oproep van bedrijfsleiders
In een brief aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en de vicepremiers vragen 23 topmanagers ervoor te zorgen dat het parlement voor 2011 een geloofwaardige begroting goedkeurt. Volgens hen is dat het enige middel om het vertrouwen van de beleggers te herstellen en een verdere negatieve spiraalbeweging te voorkomen.
13/ 01 De Croo fluit De Gucht terug
Europees Commissaris van Handel Karel De Gucht suggereert een federale regering zonder de N-VA. ‘Als de N-VA niet in staat is om een compromis te maken over een staatshervorming, moeten andere partijen dat proberen.’ Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wijst het voorstel van zijn partijgenoot af. Hij meent dat PS en N-VA door hun verkiezingsoverwinning de opdracht hebben een regering te vormen.
14/ 01 Activering oudere werklozen
De Vlaamse regering spreekt met de sociale partners af om de activering van oudere werklozen uit te breiden. Vanaf 1 april zullen ook werkzoekenden tussen 52 en 55 jaar door de VDAB intensief begeleid worden bij de zoektocht naar een nieuwe baan. In het najaar wordt na een evaluatie beslist over een uitbreiding van de maatregel naar werkzoekenden tot 58 jaar.
15/ 01 Open VLD zet deur op kier
Volgens Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is zijn partij bereid mee te onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering als behalve over de staatshervorming ook over het sociaaleconomische wordt gepraat. Kandidaat-MR-voorzitter Charles Michel biedt zich ook aan, en zou het liefst over een staatshervorming onderhandelen zonder de N-VA.
16/ 01 Verdieping van de Dender
De Vlaamse overheid gaat vanaf volgend jaar nieuwe sluizencomplexen aanleggen op de Dender. De aanleiding daartoe is de wateroverlast van de voorbije weken, waarbij vooral het Dendergebied zwaar werd getroffen. In eerste instantie komen er nieuwe, bredere stuwen in Geraardsbergen en Aalst. Daarna zal afhankelijk van de beschikbare budgetten de Dender worden verdiept.
16/ 01 Incident onderzoeksrechter
Het personeel in de gevangenis van Sint-Gillis houdt een werkonderbreking na een incident met onderzoeksrechter Wim De Troy. Hij biedt zich in de gevangenis aan om een aanhouding te betekenen, maar mag volgens de richtlijnen zijn wagen niet parkeren op de binnenplaats. De Troy laat daarop de directrice, de hoofdbewaker en de portier oppakken wegens obstructie van het onderzoek.
Samengesteld door Peter Simoens