07 / 02 Onafhankelijk

Samengesteld door Thomas Verbeke

Sudan. 98,8 procent van de Zuid-Sudanezen heeft in het referendum van begin januari gestemd voor een onafhankelijk Zuid-Sudan. Die definitieve uitslag wordt voorgesteld in de noordelijke hoofdstad Khartoem, en de huidige president van de republiek Sudan, Omar Al-Bashir, legt zich daarbij neer. Zuid-Sudan zal in juli 2011 onafhankelijk worden, maar moet wel nog onderhandelen met het noorden over onder meer de grenzen en de olieopbrengsten.

08 / 02 Oemarov bekent

Rusland. De Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov eist per videoboodschap de aanslag op de luchthaven Domodedovo in Moskou op. Die kostte vorige maand aan 36 mensen het leven, toen een man zich in de aankomsthal opblies. Oemarov is de leider van fundamentalistische moslims die in de Kaukasus een moslimstaat willen oprichten, en hij zegt met de aanslag premier Vladimir Poetin en het Russische volk te willen treffen.

09 / 02 Rousseff snoeit

Brazilië. De nieuwe regering van de Braziliaanse president Dilma Rousseff kondigt aan 30 miljard dollar te besparen in 2011. Daarmee wil ze de hoge interestvoeten aanpakken in de grootste economie van Latijns-Amerika, om ze competitiever te maken en de druk van de nationale munt, de real, te halen. Minister van Financiën Guido Mantega benadrukt dat alleen zo de vooropgestelde groei van 5 procent van het bbp kan worden gehaald.

09 / 02 Mebazaa bestuurt

Tunesië. De Senaat neemt een wet aan waardoor interim-president Foued Mebazaa buiten het parlement om wetten kan uitvaardigen. Het parlement is nog samengesteld door de verdreven president Ben Ali. De regering schorst ook Ben Ali’s voormalige partij RCD, en zijn aanhangers krijgen het verbod om elkaar nog te ontmoeten. Premier Mohammed Ghannouchi vraagt ook om internationale financiële hulp.

11 / 02 Exit Mubarak

Egypte. Na 18 dagen van massaprotest tegen zijn regime stapt de Egyptische president Hosni Mubarak dan toch op. Hij draagt de macht over aan de hoogste militaire raad, en ontvlucht de hoofdstad Caïro. Een dag eerder zwoer hij nog op de staatstelevisie te zullen blijven tot september. Mubarak leidde Egypte 30 jaar lang als een politiestaat. De massa betogers viert zijn ontslag uitbundig op het Tahrirplein. Het leger ontbindt in het weekend het parlement en schaft de grondwet af. Het laat weten niet langer dan zes maanden het land te willen leiden, en vraagt de burgers het normale leven te hervatten.

12 / 02 Algerijnse opstand

Algerije. Een dag na het opstappen van president Mubarak in Egypte komen in Algerije opnieuw duizenden burgers de straat op om te betogen tegen hun regering, hoewel dat expliciet verboden is. Zij eisen het ontslag van hun president Abdelaziz Bouteflika. De 73-jarige autoritaire leider zet 30.000 agenten in om de opstand onder controle te houden. Zeker 400 demonstranten worden opgepakt.

13 / 02 Jemenitische opstand

Jemen. Ook in Jemen wakkert het antiregeringsprotest aan na de val van Mubarak. Enkele duizenden burgers betogen in de hoofdstad Sanaa en in de stad Taiz tegen hun president, Ali Abdullah Saleh. Ze eisen sinds vrijdag de val van de regering. In beide steden worden de demonstraties op zondag hard uiteengeslagen, en zeker 130 mensen worden opgepakt.

13 / 02 Overspoeld

Italië. Op het eilandje Lampedusa arriveren tijdens het weekend meer dan 3000 vluchtelingen per boot uit het instabiele Tunesië. Zeker één vluchteling komt om wanneer een bootje kapseist voor de Italiaanse kust. De Italiaanse regering kondigt de noodtoestand af op Lampedusa omdat het de toestroom niet aankan, en vraagt ook de EU om bijstand. Ze brengt de Tunesiërs wel naar het vasteland via een luchtbrug, maar wil agenten naar Tunesië sturen om de vluchtelingen daar tegen te houden.

13 / 02 Bewapende Zwitsers

Zwitserland. De Zwitsers verwerpen in een referendum het voorstel om de liberale wapenwet in hun land te verstrengen. 60 procent van de Zwitsers wil niet dat er strengere voorwaarden verbonden worden aan wapenbezit. Het pro-kamp wou onder meer een strengere procedure bij de aankoop van wapens, om zo het huiselijk geweld en de zelfmoorden met wapens terug te dringen.

14 / 02 Tweede

China. China is officieel de tweede grootste economie ter wereld, na de VS. Het neemt die plaats over van Japan, dat 42 jaar lang tweede stond. De Chinese economie groeide in 2010 met 10,3 procent, terwijl Japan bleef steken op 3,9 procent. Het had onder meer af te rekenen met een dalende export en minder vraag bij de consumenten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content