‘De Vlamingen zijn weer eens te braaf geweest’

MAGGIE DE BLOCK 'Kerstcadeau aan de Walen.'

Haalt de MR een trofee of een communautaire crisis binnen met de toekenning van de Franstalige RIZIV-nummers?

‘Dit heeft toch iets van zelfkastijding?’ Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn in een opiniestuk op Knack.be scherp voor het ‘kerstcadeau’ van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan Jean-Claude Marcourt (PS), Waals minister van Hoger Onderwijs. Het pijnpunt is de toekenning van de RIZIV-nummers aan Franstalige geneeskundestudenten, een van de meest communautaire dossiers binnen de regering-Michel.

Het RIZIV-nummer is een federaal identificatienummer voor zorgverleners dat onder meer het contingent studenten bepaalt dat de studie geneeskunde mag aanvatten. Dat contingent wordt verdeeld tussen de Vlaamse (60 procent) en de Franse Gemeenschap (40 procent). Vlaanderen verdeelt zijn nummers sinds 1997 via een toelatingsproef. Niet zo in Franstalig België, waardoor er elk jaar te veel artsen afstuderen. Een gevaarlijke situatie, vindt onder meer Rik Torfs, rector van de KU Leuven. De N-VA en de CD&V wilden de kwestie aanpakken, maar gaan er nu mee akkoord dat ‘alle Franstalige geneeskundestudenten die nu in hun laatste jaar zitten en hun diploma behalen hun RIZIV-nummer kunnen bekomen zodat ze aan hun stage kunnen beginnen’.

De beslissing werd vrij geruisloos genomen tijdens de laatste ministerraad van 2016. Premier Charles Michel (MR) deelde snel De Blocks tweet, want in Franstalig België is dit een heikele kwestie. Is de beslissing een trofeetje voor de MR? Niet meteen, want N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel tweette alvast: ‘Ze moet nog voorbij ons.’ Ook niet als het afhangt van Vuye en Wouters. Zij hekelen deze ‘hold-up‘van de Franse Gemeenschap, die nog steeds geen toelatingsproef invoerde.

Marcourt probeerde dat een eerste keer in 2015, met een selectieproef na het eerste jaar, maar botste op de Raad van State. Een doelbewuste ’torpedering’ sneren Wouters en Vuye: ‘Marcourt weet ook dat je voor elk besluit van de Franse Gemeenschapsregering eerst het advies van de Raad van State moet vragen. Anders is het onwettig.’ Eind november nam de Franse Gemeenschapsregering het initiatief voor een nieuwe selectieproef. Om daar vaart achter te zetten, hield de federale regering een stok achter de deur: zonder toelatingsproef zouden er geen RIZIV-nummers worden toegekend. Maar door de RIZIV-nummers voor de lichting van 2017 toch toe te kennen, geeft de Block ‘gratuit’ die stok uit handen, vinden Vuye en Wouters. ‘Wat dom van de Vlaamse partijen om in die val te trappen. Ze zijn weer eens te braaf geweest.’

Lees het opiniestuk op Knack.be/RIZIV

Door SIMON DEMEULEMEESTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content