Het blad HP/De Tijd staat op cd-rom.

Net na de overname door het Brabantse uitgeversconcern Audax (tevens de nieuwe eigenaar van het Vlaamse blad EOS) startte het Nederlandse opinieblad HP/De Tijd met een multimedia-projekt. Onlangs resulteerde dit in een cd-rom. De lezers kregen de cd-rom gratis bij het volledig gerestylede weekblad.

De inhoud van de cd-rom is weinig indrukwekkend. Er staan, onder andere, digitale versies op van drie oude nummers. De nadruk ligt duidelijk op de vorm. Technisch gezien is de cd-rom voor Mac en pc trouwens een echte hoogvlieger. HP/De Tijd publiceert in het portable document format (PDF) van Adobe. Dankzij PDF kan de lezer met elk type computer, waarvoor een Acrobat-lezer bestaat, de elektronische publikatie lezen. Het uitzicht van de publikatie zal in geen enkel geval afwijken. De Acrobat-lezer (nieuwste versie 2.1) is gratis verkrijgbaar en kan alleen maar bestanden openen en afdrukken. Qua auteursrechtelijke bescherming is dit geen onbelangrijk detail.

“Ho, een digitale afbeelding van het bestand, ” zal menig computerfanaat dadelijk denken, maar daar zit juist het knappe aan PDF. De inhoud is doorzoekbaar op trefwoorden en dergelijke, maar niet bewerkbaar met bijvoorbeeld een tekstverwerker of tekenprogramma. Het ei van Colombus voor de moderne uitgever.

Adobe is dan ook niet toevallig het meest winstgevende softwarehuis uit de top-50. De nieuwste versie van het desktop publishing (DTP) programma Pagemaker (6.0) bevat een optie om bestanden op te slaan als een PDF-dokument. Langs die kant komt het geld dus binnen bij Adobe. Het Californische bedrijf sloot ook een akkoord met Netscape Communications (de makers van de populairste grasduiner Netscape Navigator). Ook Netscape deelt de gebruikersversie voor een appel en een ei uit, maar verdient zijn geld aan de bedrijven die willen publiceren op het World Wide Web (de professionele server-kant). Tijdens de beursgang van het één jaar oude Netscape Communications braken de beleggers rekords in hun honger naar een nieuw Microsoft. Het is de bedoeling om Netscape Navigator zo om te bouwen dat gebruikers er PDF-bestanden mee kunnen lezen.

In die kontekst maakte HP/De Tijd dus een erg goede keuze door Acrobat te kiezen in plaats van het konkurrerende CommonPoint en Replica. Wie absoluut een kijkje in de toekomst van het uitgeven wil nemen, moet zeker en vast een exemplaar van HP/De Tijd op cd-rom op de kop tikken.

HP/De Tijd : de toekomstige tijd van uitgeven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content