Op patrouille in de studentenbuurt.

INFO : Stad Gent brengt elk jaar een brochure uit met informatie over fuiven, inclusief een lijst met tal van fuifzalen.

Jongeren Informatie Punt, Kammerstraat 10, 9000 Gent, 09 269 81 38

Gent en zijn ‘flikken’, ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Maar is de politie ook geliefd onder de studenten? Christel Fontaine is als zes jaar inspecteur in de studentenbuurt, ongeveer 35 straten rond de Overpoortstraat. ‘In het begin was het erg moeilijk’, zegt ze. ‘Je beperkt tenslotte de vrijheid van de mensen. Maar nu krijg ik voldoende waardering en erkenning van de studenten én de café-uitbaters én buurtbewoners.’

Ook commissaris Jean-Luc Vergult evalueert de toestand positief: ‘Onze relatie met de studenten is goed, maar blijft louter professioneel. Studenten kunnen raad vragen wanneer ze een feestje plannen. We hebben liever dat alles goed verloopt dan dat we achteraf de brokken moeten lijmen. Als er problemen zijn, kunnen ze met Christel onderhandelen. Wie mij ziet komen, weet dat er iets mis is.’

Welke problemen zijn er dan?

CHRISTEL FONTAINE: Ik krijg vragen over op kot zitten, uitgaan en studeren, lawaai van medestudenten tijdens de blok, examens. Vooral eerstejaars kotstudenten kunnen het moeilijk hebben. Ze weten vaak niet hoe ze uitgaan en studeren het best combineren. Of ze hebben geldproblemen. Sommigen beschikken vrijdags niet meer over genoeg geld om een treinticket naar huis te betalen. Ik probeer hen zo goed mogelijk te begeleiden. In de examenpe- riode zijn het de dikke pakken leerstof die bij eerstejaars problemen scheppen.

Breng je soms je vrije tijd door in de Overpoort?

FONTAINE: Nee, als ik vriendschappelijke relaties opbouw en daarna diezelfde mensen moet straffen, verlies ik mijn geloofwaardigheid.

Is het feestgedrag van studenten veranderd?

JEAN-LUC VERGULT: De klassieke doop blijft in Gent bestaan, al valt dat niet te vergelijken met de traditie in Leuven. Bij ons is het eerder een kleinschalig, maar gezellig drinkfestijn ergens in een café in de Overpoort. Wat we de laatste jaren wel opmerken, is dat er meer kotfuiven worden georganiseerd.

Er zijn in Gent heel wat fuifzalen en die worden vaak gratis aangeboden, maar drankjes zijn duur. Op een fuif drink je meer dan één pintje en als je trakteert, is het weekbudget onmiddellijk op. Studenten kopen liever een bak bier en nodigen vrienden uit op kot. Dat is veel goedkoper.

FONTAINE: En ook nodig door de stijgende luxe. Vijf jaar geleden hadden ze enkel een bed, een bureau en een kleerkast op hun kot. Nu beschikt bijna elke student over een computer, internet, een tv en een gsm. Met het geld dat ze daaraan besteden, kunnen ze niet meer op café gaan.

Veroorzaken kotfeestjes meer geluidsoverlast?

VERGULT: De meeste klachten over geluidsoverlast krijgen we in de zomer, als er weinig studenten in Gent wonen. We ontvangen zelden klachten uit de studentenbuurt. Komt er een oproep binnen, dan is het inderdaad door een kotfeestje. Als je in een rijwoning de muziek harder zet, maak je vlug te veel lawaai. We kunnen kotfeestjes niet verbieden en dat willen we ook niet. We proberen studenten wel op de mogelijke gevaren te wijzen. De organisatie van een kotfuif vraagt verantwoordelijkheid en is niet altijd risicoloos.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content