Patrick Martens

Bij de verkiezing van een nieuwe rector van de KU Leuven hebben ook de studenten een stevige stem in het kapittel. Zij zijn goed voor tien procent van het stemmentotaal.

Aan de KU Leuven draait de campagne voor de verkiezing van een nieuwe rector op volle toeren. Voor de opvolging van uittredend rector Marc Waer zijn er vier kandidaten. De bekendste is kerkjurist en voormalig CD&V-senator Rik Torfs. De anderen zijn ingenieurs en al langer bestuurders van de universiteit. Karen Maex is de huidige vicerector wetenschap en technologie. Tine Baelmans is vicerector studentenbeleid. Bart De Moor is als vicerector verantwoordelijk voor het internationaal beleid van de KU Leuven.

In de aanloop naar een eerste stemronde op 13 mei wakkert de Leuvense studentenraad LOKO ook bij de studenten de interesse voor de rectorverkiezingen aan. De studenten zijn goed voor 10 procent van het stemmentotaal (de professoren leveren 70 procent, het academisch en ander personeel samen 20 procent).

Op openbureauvergaderingen van LOKO worden de kandidaten onderworpen aan een spervuur van vragen. Op bijzondere algemene vergaderingen leggen 180 studentenvertegenwoordigers van de Leuvense faculteiten het oordeel van hun achterban samen. Via de pop-up-radio Strak FM wordt bericht over de campagne. En op het jaarlijkse onderwijscongres van LOKO kruisen de vier kandidaten de degens over thema’s zoals studieoriëntering, flexibilisering van de opleiding, een herindeling van het academiejaar, nieuwe onderwijsvormen en de integratie van de masteropleidingen van de hogescholen in de universiteiten.

Op 12 mei spreekt LOKO zich uit over de kandidaat die ‘het meest studentvriendelijk’ is. LOKO-ondervoorzitter Sam Pless: ‘Onze aandachtspunten zijn gebundeld in een memorandum. Belangrijk voor ons is bijvoorbeeld de studentenhuisvesting. LOKO is niet gewonnen voor grote studentendorpen in de rand van Leuven. Een kot in de stad moet een optie blijven. Ook andere studentenvoorzieningen zoals de Alma-restaurants staan onder druk. Uiteraard moet de nieuwe rector een sterke onderwijsvisie hebben.’

Dat de KU Leuven mogelijk voor het eerst een vrouwelijke rector krijgt, zorgt volgens Pless voor ‘een interessante dynamiek in de campagne’, maar onder studentenvertegenwoordigers is het geen hoofditem. ‘We oordelen over de beste kandidaat.’

De stemmen van de studenten zijn belangrijk. In 2005 was Rik Torfs ook kandidaat, maar door onvoldoende steun van de studenten moest hij nipt de duimen leggen voor Marc Vervenne. ‘Ik was er toen niet bij’, zegt Pless. ‘Maar van voorgangers heb ik vernomen dat de uitslag allicht anders was geweest als Torfs zich had kunnen meten in een ultiem debat. Hij koestert het imago van een eigenzinnig denker en van iemand die niet tot het establishment van de KU Leuven behoort. Voor sommigen is dat een pluspunt. Anderen spreekt dat minder aan. Op dezelfde manier maken professoren, personeel en studenten een afweging over de bestuurlijke en politieke ervaring van de kandidaten. De ene zal de voorkeur geven aan een verbetering van het huidige beleid van de KU Leuven, de andere zal ermee willen afrekenen.’

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content