Patrick Martens

Minister Steven Vanackere staat ‘in nauw contact’ met Belfius-bestuurder Wouter Devriendt, maar in hun gesprekken zou het nooit over het ACW en de bank gegaan zijn. Devriendt: ‘Dit hele dossier is in politiek vaarwater beland.’

Een bankenexpert, met een werkplek op het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in de Wetstraat 12, heeft op geen enkel moment zijn mond voorbijgepraat over zijn inzage als Belfius-bestuurder in de winstbewijzendeal van de overheidsbank en haar verzekeringstak met de christelijke werknemersbeweging ACW. Tenminste, dat beweert Vanackere.

Die bankenspecialist is Wouter Devriendt (45). Hij is sinds juni 2011 extern adviseur over de financiële sector bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Hij brengt er een expertise van vijftien jaar bij ABN Amro mee. Mensen die hem kennen, beschrijven Devriendt als een topbankier en een uitstekend diplomaat.

De FPIM schoof Devriendt naar voren als een van de bestuurders van Belfius. De FPIM beheert de overheidsbelangen in de algemene vergadering van Belfius. Aan Devriendt, die ‘met geen enkele politieke partij verbonden’ is, heeft de FPIM ter zake blijkbaar niets. Hij zit ‘in eigen naam’ in de raad van bestuur van Belfius en rapporteert niet aan de FPIM.

Voorts heeft Devriendt nog altijd een bureau en een e-mailadres bij Vanackere. Niet als kabinetsmedewerker (dat was hij wel onder diens voorganger Didier Reynders), maar omdat de minister voortdurend met hem wil overleggen over de afwikkeling van het Dexia-dossier en over andere overheidsgaranties in de financiële sector.

Als bestuurder van Belfius was Devriendt betrokken bij de overeenkomst die in januari met het ACW werd gesloten over de overname van winstbewijzen (voor 113,5 miljoen euro) en de omzetting van een deel van dat bedrag (72 miljoen) in een ‘eeuwigdurende lening’ aan Belfius. Op 23 januari keurde de raad van bestuur van Belfius die regeling goed. Toen was sprake van een rente van 7,75 procent voor het ACW (6,25 procent vast en 1,5 procent variabel). Na de algemene vergadering van Belfius op 31 januari ging het alleen over een rente van 6,25 procent. De andere 1,5 procent was het voorwerp geworden van een commerciële afspraak ‘om aan klantenbinding te doen’.

Minister Vanackere, die een ACW-stempel draagt, hield in de voorbije weken in het parlement vol dat de FPIM hem correct had geïnformeerd en dat hij niet tussenbeide was gekomen. De leiding van Belfius bevestigde dat laatste vorige vrijdag in de Kamercommissie voor Financiën. Volgens Vanackere kreeg Devriendt dan ook geen instructies en respecteerde hij zijn ‘confidentialiteits- en deontologische verplichtingen’ als Belfius-bestuurder. Ze zouden met andere woorden nooit met een woord over de deal met het ACW hebben gerept. Door Knack om een reactie gevraagd, was Devriendt kort van stof: ‘Daar heb ik geen zin in. Dit hele dossier is in politiek vaarwater beland.’

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content