Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

De aankondiging van de Vlaamse regering dat de VRT tegen 2019 tot 39 miljoen euro moet besparen, is er ingeslagen als een bom. De bezuinigingen zetten een rist sluimerende problemen op scherp.

Onvermijdelijke ontslagen

22 miljoen besparen in 2015 kan 300 à 400 ontslagen meebrengen, berekende de VRT-directie. De vakbonden zijn furieus, want ‘die rekening klopt alleen als je alle besparingen via afdankingen zou realiseren’. Binnenskamers probeerde de directie de bonden te sussen met de boodschap dat ze die ontslagen alleen gebruikte als ‘onderhandelingstactiek’.

Geen geld voor nieuw gebouw

In 2019 moet een nieuw VRT-gebouw gebruiksklaar zijn. Geschatte kostprijs: 140 miljoen euro. ‘Zwaar onderschat’, vrezen sommigen, en ‘onverantwoord in besparingstijden’. De oplossing? ‘Voor een derde van dat nieuwbouwbudget kan het bestaande gebouw grondig gerenoveerd worden en kan het nog eens twintig jaar mee.’

‘Verjongd’ Canvas onder vuur

Het derde net OP12 wordt opgedoekt en het ‘verdiepende net’ Canvas wordt verjongd met luchtiger programma’s. Maar sommige bestuursleden omschrijven het vernieuwingsplan als ‘marketingpraatjes’. Eén bestuurslid vraagt zich af of ze over ‘die blabla echt vijf maanden hebben moeten nadenken’.

Onvrede over managers

De vakbonden vinden ruim 40 managementfuncties ’te veel en te duur’. ‘Er zijn managementfuncties waarvan geen kat weet wat ze inhouden, laat staan wat de manager precies doet.’

Ruzie over externe producties

Volgens de vakbonden kun je ontslagen vermijden door meer intern te produceren. De 30 externe productiebedrijven waarmee de omroep samenwerkt, lieten al weten dat ‘het de personeelskosten van de VRT zelf zijn die de pan uit rijzen’. De VRT is wettelijk verplicht om minstens 25 % van haar televisieproductiebudget bij externe producenten te besteden. Die zeggen bovendien dat de VRT nu amper de helft van dat percentage haalt.

Onenigheid over MNM

Radiozender MNM is als ‘ontspannende hitradio’ een doorn in het oog van commerciële concurrenten als Q-Music, Joe FM, StoryFM en andere mediahuizen met radioambities. Maar MNM verkopen betekent miljoenen minder reclame-inkomsten voor de VRT. Mediaminister Sven Gatz (Open VLD) zegt niet ja, maar ook niet nee: ‘Ik wil MNM niet verkopen als zoveelste efficiëntie-oefening.’

Te ambitieuze beheersovereenkomst

De huidige beheersovereenkomst loopt af op 31 december 2016, maar door het besparingsplan van de Vlaamse regering zal het moeten worden opengebroken. ‘Er moet een nieuwe overeenkomst komen met een sterk afgeslankte opdracht voor de VRT. Zeker de streefcijfers voor het aanbod en het publieke bereik moeten dan onvermijdelijk naar beneden worden bijgesteld’, aldus een manager.

Gebakkelei om raad van bestuur

De huidige raad van bestuur is volgend jaar aan vervanging toe. De N-VA wil als grootste Vlaamse partij ‘meer gewicht’ in het bestuur van de VRT, ten koste van de SP.A. CD&V’er Luc Van den Brande zou graag voorzitter blijven, maar N-VA-toppers gaven al te verstaan dat die post hen toekomt.

Afwezige ceo

Sinds eind vorig jaar is gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter ernstig ziek. Ze wordt tijdelijk vervangen door Willy Wijnants, die eigenlijk met pensioen was. Niemand durft er openlijk over te praten, maar De Preter keert wellicht niet meer terug: ‘Het management is een schip zonder kapitein. De ceo zou dringend moeten worden vervangen.’ Maar door wie?

Jan Lippens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content