‘De IS stort Noord-Afrika in complete chaos’

De kuststad Sirte is het machtscentrum van de IS in Libië. © Belga Image

Vanuit Libië wil de IS zich een corridor banen naar Boko Haram in Nigeria, een burgeroorlog in Egypte uitlokken en zo heel Noord-Afrika destabiliseren.

De mannen in café L’Aurora in Tripoli staren zwijgend naar het smartphonescherm waarop een video de onthoofding van 21 Egyptische christenen toont. De gruweldaad vond plaats op het strand van de Libische stad Sirte. Het olierijke Libië staat op het punt een mislukte staat te worden en is daardoor een perfecte buit voor de IS. De terroristen kunnen zich een corridor banen naar Boko Haram in Nigeria en de islamisten in Mali en de Sahara. Bovendien ligt Libië niet ver van Italië, waardoor de IS Zuid-Europa kan bedreigen.

Dat de executie in Sirte plaatsvond, is geen toeval. Sirte is het nieuwe centrum van de IS in Libië. Vanuit de veroverde tv- en radiostations verspreiden de terroristen hun propaganda over de regio. Niemand waagt het de nieuwe heersers te bekritiseren. De IS krijgt inmiddels steun uit de Libische steden Benghazi en Tripoli. Libië is naast de Sinaï in Egypte de belangrijkste kolonie van het kalifaat. Hier worden strijders uit de hele wereld opgeleid, ter plaatse ingezet en naar Syrië en Irak gestuurd. De slachtpartij onder de Egyptische christenen zou Libië in een bloedige burgeroorlog kunnen storten waarin alle partijen elkaar bestrijden: de milities die elkaar vijandig gezind zijn, hun buitenlandse aanhangers en de jihadisten.

In Tripoli zijn er nu al twee parlementen, twee regeringen en twee legers die tegen elkaar vechten. De officiële regering, die oorlog tegen de islamisten voert, wordt militair gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De islamistische alliantie Morgenrood wordt bijgestaan door Turkije en Qatar. De bloedige machtsstrijd heeft tot de instorting van de Libische staat geleid. ‘De strategen van de IS hebben al lang op die chaos aangestuurd’, zegt de Libische veiligheidsexpert Mohamed Garbi. ‘In januari nog hadden de vertegenwoordigers van alle Libische partijen bij de VN een wapenstilstand bereikt. Met de onthoofdingen wil de IS dat succes tenietdoen.’

Enkele dagen na de wapenstilstand bestormde een IS-commando het Corinthahotel in Tripoli, waar buitenlandse firma’s en de illegitieme regering zich verscholen hadden. De IS doodde er negen mensen. Daarop volgde de video met de onthoofding van de Egyptische christenen. De Egyptische luchtmacht voerde intussen aanvallen uit op de stellingen van de jihadisten. Van de twaalf IS-kampen in het Libische Darna zouden er zes getroffen zijn. Al is het best mogelijk dat de IS op die reactie aanstuurde om het land verder te destabiliseren.

Een militair ingrijpen in Libië zou ook fatale repercussies in Egypte kunnen hebben. Nu al brandmerkt president Abdul Fatah Al-Sisi al zijn tegenstanders als terroristen en drijft hij grote delen van de oppositie in de handen van de jihadisten. Dat de IS in Sirte ontvoerde Egyptische gastarbeiders met een soennitische geloofsovertuiging vrijliet en enkel de Egyptische christenen vermoordde, zou de religieuze conflicten in Egypte nog kunnen aanscherpen.

© Der Spiegel

Libië is naast de Sinaï in Egypte de belangrijkste kolonie van het IS-kalifaat geworden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content