‘De durf ontbreekt’

SCHIPDONKKANAAL 'Alle middelen zijn goed om de verbreding als immens belangrijk voor te stellen.' © LIES WILLAERT
Ann Peuteman

De Open VLD, Groen! en de LDD zijn het met elkaar eens. Toch over het dossier van de verbreding van het Schipdonkkanaal.

‘Minister Crevits, schrap de verbreding van het Schipdonkkanaal nu! Definitief!’ Dat schrijven Vlaams Parlementsleden Filip Watteeuw (Groen!), Sas van Rouveroij (Open VLD) en Ivan Sabbe (LDD) in een opvallend scherpe open brief.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse haven kondigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) onlangs aan dat ze nog dit jaar over de verbreding van het Schipdonkkanaal zal beslissen. ‘Zo wekt ze de indruk doordacht en daadkrachtig te besturen, maar het tegendeel is waar’, schrijven Watteeuw, Van Rouveroij en Sabbe. ‘De minister talmt immers al jaren met een beslissing. De voorbije jaren werd al dikwijls bewezen dat de verbreding onzinnig, onrealistisch en ongelooflijk duur is. Toch blijft Crevits samen met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) de verbreding voorstellen als immens belangrijk voor Vlaanderen. Alle middelen zijn daar goed voor. Ook opgesmukte statistieken, desinformatie en opgefleurde prognoses.’ De Vlaamse oppositieleden zijn ervan overtuigd dat de mogelijkheden van een verbreed Schipdonkkanaal zwaar worden overschat. Bovendien zouden de kosten twee tot drie keer hoger liggen dan gepland en zelfs een miljard euro overschrijden. ‘Minister Crevits negeert ook de ecologische gevolgen’, klinkt het. ‘De verbreding brengt een verregaande verzilting mee. Dat zal een uniek landschap kapotmaken, tast de kwaliteit van het grondwater aan en doet het rendement van de landbouw dalen.’

De briefschrijvers schuiven zelf een alternatief naar voren: de zogenaamde estuaire vaart, waarbij versterkte binnenschepen een deel van hun traject over zee varen. Maar volgens hen heeft de Zeebrugse haven de estuaire vaart nooit ernstig genomen, en wordt daarom de indruk gewekt dat die optie niet rendabel zou zijn.

‘De argumenten tegen de verbreding zijn overweldigend’, klinkt het. ‘Welke partij verdedigt eigenlijk nog de verbreding? Zelfs de partij van minister Crevits is niet overtuigd. Maar de CD&V durft de Zeebrugse havenlobby niet voor het hoofd te stoten. De aankondiging dat er binnen het jaar een beslissing komt, is daarom geen uiting van een doordacht en daadkrachtig beleid. Het bewijst vooral dat het talmen en tijd winnen verder gaat en dat de durf ontbreekt om de enige mogelijke beslissing te nemen.’

DE VOLLEDIGE BRIEF KUNT U LEZEN OP WWW.KNACK.BE

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content