De blogger queen

ARIANNA HUFFINGTON AOL wordt Arianna Online. © CORBIS

Ze is 60 jaar en nog geen beetje moe. Enkele dagen geleden kwam de Amerikaanse zakenvrouw en columniste Arianna Huffington in het nieuws. Ze verkocht haar ‘superbaby’, de succesvolle digitale nieuwssite TheHuffington Post, aan het sukkelende mediaconcern AOL. Huffington incasseerde daarvoor 315 miljoen dollar, een enorm bedrag voor een journalistieke site die zes jaar geleden met een startkapitaal van amper een miljoen dollar werd opgericht en die pas vorig jaar winst begon te boeken. Maar The Huffington Post wordt dan ook als de parel aan de kroon van het Amerikaanse medialandschap beschouwd. De site van Huffington staat nu zelfs op het punt het lezerspubliek van TheNew York Times te overvleugelen. The Huffington Post (www.huffingtonpost.com) wordt maandelijks door 25 miljoen mensen aangeklikt.

Arianna Huffington, ook wel theblogger queen genoemd, zit ook in het aankooppakket van AOL. Ze wordt voorzitter en hoofd-redacteur van The Huffington Post Media Group, waarin behalve haar eigen onlinenieuwsagentschap ook tal van andere AOL-titels zoals AOL-Music, AutoBlog en StyleList zitten.

Met haar biografie zou Arianna Huffington de levensloop van tien mensen kunnen vullen. Ze werd in 1950 in Griekenland geboren als Arianna Stassinopoulos. Haar vader was journalist. Op haar zestiende trok ze naar het Verenigd Koninkrijk. In Cambridge studeerde ze economie. In Londen leefde ze samen met de journalist Bernard Levin, die ze in 1980 verliet omdat hij niet met haar wilde trouwen. Daarna emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze in 1986 trouwde met de Republikeinse politicus en oliemiljonair Michael Huffington. Onder zijn invloed ontpopte Arianna zich tot een propagandiste van het conservatieve gedachtegoed: ze frequenteerde behouds-gezinde religieuze kringen en bepleitte vanuit Californië de afbouw van de verzorgingsstaat. In 1997 scheidde ze van haar man.

In de jaren tachtig viel Arianna Huffington op als biografe van Maria Callas en Pablo Picasso, maar ze werd ervan beschuldigd te gretig uit andere bronnen te hebben geput. Die affaire werd in der minne geschikt. Huffington heeft niet minder dan dertien boektitels op haar actief.

Na haar scheiding kwam Huffington, die nog altijd Amerikaans Engels met een Grieks accent spreekt, in het liberale kamp terecht. Nu staat ze als redactiechef van The Huffington Post aan het hoofd van 250 werknemers, van wie 150 redacteurs. Ze koopt haar journalisten overal, ook bij TheNew York Times. Ze startte The Huffinton Post als een politieke nieuwssite, maar de site heeft nu 26 rubrieken, waaronder ook ‘mode’, ‘gezondheid’ en ‘scheiden’. Een derde van het nieuwsaanbod bestaat uit links naar blogs en andere sites, en bijna de helft van de inhoud komt van onbezoldigde derden. Huffington is een tegenstander van betaalde content en financiert alles via reclame.

Het krakkemikkige AOL wil met de overname van The Huffington Post een definitief einde maken aan zijn sukkelgang, die al jaren duurt. Met Arianna Huffington in de cockpit staan de kansen niet slecht. AOL wordt nu al Arianna Online genoemd.

Piet De Moor

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content