Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Vlaanderen heeft op alle continenten culturele akkoorden gesloten, behalve met de Franse Gemeenschap. Daar kan snel verandering in komen.

Wanneer Vlaamse theatergezelschappen of rockgroepen in het buitenland willen optreden, kunnen ze daarvoor (onder voorwaarden) steun krijgen. Behalve wanneer ze optreden in de Franse Gemeenschap. Het omgekeerde is ook waar. De Vlaamse en Franse Gemeenschap hebben culturele samenwerkingsakkoorden op alle continenten, maar niet met elkaar. Dat heeft uiteraard te maken met de explosieve situatie in de Brusselse Rand. Vlaanderen wil niet dat de Franstaligen culturele organisaties zouden subsidiëren in die gevoelige regio. Ook Vlaamse steun aan de federale instellingen, zoals de Koninklijke Bibliotheek, ligt zeer gevoelig.

Toch zijn er sinds begin 2007 intensieve contacten tussen de Vlaamse kabinetten van Bert Anciaux (cultuur, sport, jeugd) en de Franstalige van Fadila Laanan (cultuur), Michel Daerden (sport) en Marc Tarabella (jeugd). Die moeten weldra uitmonden in een protocol. Dat zei Guy Redig, kabinetschef van Anciaux, zaterdag tijdens een debat op het Koninklijk Landjuweel in Gent. ‘Een protocol is nog geen volwaardig samenwerkingsakkoord, maar als we de besprekingen tot een goed einde brengen, kunnen we toch al veel doen.’

In zijn Beleidsnota 2008, die het Vlaams Parlement goedkeurde, wijdt Anciaux een hele paragraaf van de samenwerking met de Franse Gemeenschap. Hij schrijft expliciet dat de plannen geconcretiseerd moeten worden ‘in een geest van wederzijds respect en niet-inmenging in elkaars bestuurlijke en territoriale integriteit’. Aan Vlaamse kant is daarvoor op de begroting 500.000 euro uitgetrokken.

Anciaux geeft weinig ruchtbaarheid aan de besprekingen die hij en zijn kabinet met de Franse Gemeenschap voeren. De huidige communautaire spanningen zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Een minister die het contact met de Franstalige cultuur in Vlaanderen wil bevorderen is op dit moment not done, zeker in Vlaams-nationalistische hoek. En Vlaams geld om Vlaamse cultuur naar Wallonië te brengen is electoraal ook niet echt lonend.

In de Franse Gemeenschap is men dan weer bang van het beeld dat het rijke Vlaanderen cultuureuro’s wil stoppen in Wallonië en Brussel. Dat versterkt het beeld van de noodlijdende Franse Gemeenschap. Guy Redig is karig met commentaar: ‘Op dit moment is het nog te vroeg om te communiceren, maar we werken in alle stilte voort.’

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content