Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De natuur heeft honderden miljoenen jaren tijd gehad om uit te dokteren welke elementen nuttig zijn voor het leven op aarde. De mens is daar nog maar enkele honderden jaren mee bezig. Het hoeft dus niet te verbazen dat wetenschappers geregeld elementen uit de natuur plukken die voor ons nuttig zijn.

Zo beschrijft een studie in PLoS One de ontdekking van een stof in broccoli met een dodelijk effect op kankercellen. De hoop is dat de molecule de basis kan vormen voor een efficiënt geneesmiddel tegen kanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze een schadelijk effect heeft op de wand van een celkern die het genetisch materiaal draagt. Er is ook aangetoond dat er een dosiseffect is: hoe meer molecule er beschikbaar is, hoe groter haar helende effect.

Ook op andere vlakken kan de natuur soelaas bieden. Wetenschappers presenteren in Chemical Science een methode om waterstofgas te halen uit bananenschillen of restanten van maiskolven. De plantaardige afvalstoffen worden ‘behandeld’ met felle lichtflitsen, die chemische reacties uitlokken. Die zetten het afval om in een gasvormig en een vast eindproduct.

Uit elke kilogram afval kan 100 liter waterstofgas en 330 gram houtskool gehaald worden. Het zijn kleine, maar nuttige bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content