Onder de titel Burning Ice vinden in het Brusselse Kaaitheater vijf dagen lang activiteiten plaats rond het klimaat. Een van de gasten is de vroegere burgemeester van Londen, Ken Livingstone.

Ken Livingstone (64) was van 2000 tot 2008 burgemeester van Londen. Zijn aanpak van de lucht- en milieuvervuiling maakte school via de C40, een groep van megasteden waarvan ook New York, Tokio, Sydney en Johannesburg deel uitmaken.

Waarom moest er een groep van steden komen?

KEN LIVINGSTONE: Omdat de helft van de wereldbevolking in steden woont, én omdat die steden verantwoordelijk zijn voor driekwart van het totale energieverbruik en 80 procent van de uitstoot aan broeikasgassen. Als we de klimaatverandering willen aanpakken, zijn het de steden die – zoals altijd in de geschiedenis – de trend moeten ombuigen.

Hoe dan?

LIVINGSTONE: De congestion charge, de tol die wordt geheven op alle auto’s die Londen binnenrijden tussen 7.00 en 18.00 uur, kreeg de meeste aandacht. En het hielp: een kwart minder auto’s per dag, minder files, minder luchtvervuiling.

Maar je moet tegelijk een goed, betrouwbaar en snel openbaar vervoer hebben. We kochten moderne en schonere bussen, zodat arm en rijk nu de bus nemen. Zo werkt het: eerst de bussen, dan de tol. En alle tolgeld wordt opnieuw geïnvesteerd in openbaar vervoer.

Daar wordt niet alleen het klimaat beter van. De winkels in Londen hadden meer klanten, de theaters en concertzalen liepen weer vol. Er kwamen ook meer toeristen. De straten werden niet alleen schoner, ze werden ook veiliger. In zes jaar tijd kregen we 72 procent meer mensen op de fiets. Er waren aangename bijeffecten: meer wandelen en meer fietsen pakt meteen het obesitasprobleem aan. Meer mensen op het openbaar vervoer – 2 miljoen meer dan vroeger – leidt ertoe dat ze met elkaar beginnen te praten.

Leuk. Maar volstaat het?

LIVINGSTONE: Natuurlijk niet, er moet veel meer gebeuren. Als alle bedrijven en openbare gebouwen na sluitingstijd alle lichten en computers uitschakelen, sparen we enorm veel energie. Ook thuis: doe lichten uit in kamers die niet gebruikt worden, schakel pc’s helemaal uit. Gebruik spaarlampen. Als alle lampen in Londen spaarlampen zouden zijn, stoten we per jaar 575.000 ton CO2 minder uit! Spoel het toilet thuis niet door na elke plas. Dat is niet nodig voor de hygiëne en het spaart liters water per dag, plus de massa energie om dat water te zuiveren. We moeten dringend ophouden met verspillen. We moeten de mensen echt uitleggen dat je een heel comfortabel leven kunt hebben en toch de klimaatverandering aanpakken.

Waarom gebeurt dat dan niet?

LIVINGSTONE: Omdat politici niet erg dapper zijn en bij consensus willen besturen in plaats van de leiding te nemen.

BURNING ICE, ART&CLIMATE CHANGE,, VAN 20 T.E.M. 24 JANUARI IN HET KAAITHEATER, BRUSSEL. ENTREE GRATIS, RESERVEREN NODIG OP 02 201 59 59 (DI-VR, 11-18UUR), OF TICKETS@KAAITHEATER.BE

Misjoe Verleyen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content