Collagekunst van broers Dewaele

STEPHEN EN DAVID DEWAELE zijn al lang niet meer 'de zonen van Zaki'. © GF

Te veel ideeën, te veel platen in de kast. En ook: waarom makkelijk als het ook moeilijk kan? Met deze dilemma’s als vertrekpunt hebben de broers Dewaele na acht jaar een sequel klaar op hun baan-brekende mixcompilatie As Heard On Radio Soulwax, Pt. 2. Of beter gezegd: niet één maar vierentwintig sequels. Probeer even te volgen: 24 afzonderlijke uren muziek, samengesteld uit duizenden samples en onderverdeeld in uiteenlopende thema’s als ‘gitaarriffs’, ‘intro’s’, ‘New Beat’ en ‘blote tieten’. Elk uur loopt gelijk met filmpjes gebaseerd op de bestaande vinylhoezen. Collagekunst in de overtreffende trap: twee en een half jaar hebben een team Soulwaxgetrouwen in België en Engeland platen gescand, bewerkt, geanimeerd en gemonteerd op een unieke geluidsband. Een operatie die bloed, zweet en héél veel centen heeft gekost. De hele trip is te bekijken en te beluisteren als live stream op www.radio-soulwax.com, of via een applicatie voor smartphones en tabletcomputers. Radio Soulwax is een audiovisueel en multimediaal hoogstandje waarmee de grenzen van de muziekbeleving opnieuw verlegd worden. En hier komt de kers: je hoeft er als kijker/luisteraar geen euro voor neer te tellen. Om de hele mallemolen rond auteursrechten te omzeilen, draait Radio Soulwax op een radiovergunning, en de applicatie installeer je helemaal gratis.

Voor de promo hoeven de Dewaeles het niet te doen, ze krijgen nu al meer aanvragen voor concerten en dj-optredens dan hun boeker kan bijhouden. Waarom dan wel? De kans is groot dat Stephen en David ‘waarom niet?’ antwoorden op die vraag. De ambitieuze opzet en vakkundige aanpak van dit project is tekenend voor hun compromisloze traject, een parcours dat zo veel mogelijk afwijkt van de gulden middenweg, gestuurd door zuivere intuïtie. Besluiten de heren om een concertfilm in te blikken, dan oogt het resultaat, Part Of The Weekend Never Dies, niet alleen als een visueel verbluffende compilatie van 120 liveshows, het is tegelijk een flitsend portret van een hele subcultuur. Wanneer 2manydjs hun remixes op een rijtje zetten, doen ze dat op een dubbel-cd met een titel van meer dan 580 lettertekens. Die remixes fabriceren ze niet voor de minste: The Rolling Stones, LCD Soundsystem, Gossip, Klaxons, Robbie Williams, Daft Punk, Muse en ga zo maar door.

Het duurde lang voor Stephen en David Dewaele in eigen land hun stempel van ‘de zonen van Zaki’ wisten uit te wissen, lang nadat ze van New York tot Tokio de sterren van de hemel speelden. Ook de impact van Radio Soulwax zal waarschijnlijk via een internationale omweg pas doordringen tot hun eigen achtertuin. Niet dat ze er van wakker liggen, het petit Belge-syndroom is hun vreemd. Toch blijven hun wortels stevig verankerd in Gent – nu al wordt gefluisterd over een prestigieus bouwproject dat de broers plannen in hun stad. Wat, wanneer en waar is nog een open vraag. Niet langs de gulden middenweg, dat staat vast.

Jonas Boel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content