Stefan Vankerkhoven
Stefan Vankerkhoven Journalist Krant van West-Vlaanderen

De plannen van Club Brugge om in Loppem een voetbalstadion te bouwen zorgen voor geruzie in de Brugse bestuurscoalitie.

Binnenkort moeten de gemeenten Brugge, Zedelgem (waartoe Loppem behoort) en Oostkamp advies geven aan Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) over de afbakening van het ‘regionaal stedelijk gebied’: in dit grensgebied, vlakbij het klaverblad van de E40 met de E403, wil Club Brugge tegen 2012 een nieuwe voetbaltempel annex winkelcentrum bouwen.

De strook is nu ingekleurd als landbouwzone. De weiden dienen via een ruimtelijk uitvoeringsplan een nieuwe bestemming te krijgen als zone voor handel en recreatie. Voor de eigenaars is dit geen probleem: projectontwikkelaar Uplace heeft al 75 procent van de grond aangekocht onder opschortende voorwaarde.

Tegenstanders van het project noemen Koning Voetbal een ‘stootkar’ voor een winkelcentrum. Grote winkelketens gebruiken Uplace om in de groene gordel rond Brugge een commercieel centrum in te planten: de winkels financieren het stadion en vragen in ruil een shopping center in de voetbaltempel. Filips Dhondt, bedrijfsleider van Club Brugge, ziet het anders: ‘Ons plan kost de belastingbetaler niks.’

Blauw-zwart kijkt met argusogen naar het Brugse stadsbestuur. Binnen het tripartiete schepencollege staan burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en urbanisatieschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) lijnrecht tegenover elkaar. De liberalen steunen de plannen van Club, Patrick Moenaert is gewonnen voor de uitbreiding van het huidige Jan Breydelstadion tot 40.000 zitjes. ‘De overheid heeft naar aanleiding van Euro 2000 al 12,5 miljoen euro geïnvesteerd in renovatie’, aldus de burgemeester. Maar volgens Van Volcem zal een uitgebreid Jan Breydelstadion de wijk Sint-Andries onleefbaar maken en een verkeersinfarct creëren: ‘En wie zal de 83 miljoen euro voor die uitbreiding betalen? Bovendien levert een verkaveling van de stadsgronden (het Jan Breydelstadion is eigendom van de stad) miljoenen op.’

Vorige week stelde de Vlaamse Bouwmeester zijn studie aan het stadsbestuur voor en sindsdien heerst er op bevel van de burgemeester een informatiestop. Patrick Moenaert duldt geen publiek gebakkelei meer. Al lekte uit dat diverse stadsdiensten nu beide projecten op hun haalbaarheid moeten vergelijken.

Belangrijk is de houding van de derde coalitiepartner, SP.A. OCMW-voorzitter Frank Vandevoorde speelt een sleutelrol, want het OCMW bezit landbouwgronden op de plek waar het voetbalstadion moet komen. Hij houdt de boot af: ‘Club heeft ons nog niet gevraagd of wij die gronden willen verkopen.’

Zijn partijgenoot, federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt, kwam met de suggestie om een referendum te houden. Bij Open VLD zijn ze daar ook voor gewonnen. Zij rekenen op het supporterslegioen van Club Brugge. Het actiecomité Pro Nieuw Stadion ronselde op zijn website al 29.000 handtekeningen.

De Brugse middenstand vreest dat een winkelcentrum in Loppem de doodsteek betekent voor de 1200 handelszaken in de binnenstad.

Stefan Vankerkhoven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content