De Israëlische regering gaat voort met de militaire acties in Zuid-Libanon, die er kwamen nadat de pro-Iraanse Hezbollah vorige week met raketaanvallen op Noord-Israël uitpakte. In de ?veiligheidszone? in Zuid-Libanon worden honderdduizenden mensen op de vlucht gedreven, als gevolg van deze operatie, die Druiven van de Gramschap wordt genoemd. Daarbij vallen tientallen doden, vooral burgers. Hezbollah slaat terug met nieuwe raketaanvallen.
Bij een Israëlische artillerieaanval op een VN-kamp in Kafar Kana, in de buurt van de Zuid-Libanese havenstand Tyrus, worden meer dan honderd mensen gedood, veelal vrouwen en kinderen die in het kamp hun toevlucht hadden gezocht. Ook twee blauwhelmen uit de Fiji-eilanden komen om. Van in de onmiddellijke nabijheid van het kamp had Hezbollah raketten op Israël afgevuurd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Ehud Barak noemt de aanval een vergissing, maar noemt Hezbollah verantwoordelijk en kondigt aan dat Israël zijn acties voortzet.
Het bloedbad zorgt voor verontwaardigde reacties in de wereld. Onder druk daarvan toont de Israëlische premier Shimon Peres zich bereid om naar een diplomatieke oplossing van het conflict te zoeken. Daar was hij eerder niet toe geneigd.
Op 29 mei vinden in Israël parlementsverkiezingen plaats en Peres kan zich, na de zelfmoordaanslagen van de Palestijnse extremistische Hamas begin dit jaar, geen gematigde houding veroorloven tegenover Hezbollah, en tegenover Libanon dat Hezbollah op zijn grondgebied herbergt. De vijandelijkheden brengen opnieuw de noodzaak naar voren om met Syrië, dat Libanon politiek en militair controleert, een vergelijk te vinden over de veiligheidszone in Zuid-Libanon.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette komt op verzoek van de Libanese premier Rafik Hariri bemiddelen, en zoekt ook overleg met Iran. Op zaterdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Frankrijk, Rusland en EU-voorzitter Italië naar de Syrische hoofdstad Damascus om een diplomatieke oplossing uit te dokteren. Maar het is vooral de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher die, in opdracht van president Bill Clinton, als bemiddelaar optreedt. Israël wil een bestand aanvaarden als Syrië garanties geeft dat het Hezbollah aan banden legt. De Syrische president Hafez al-Assad wordt zo één van de sleutelfiguren, en mogelijk ook de grote winnaar, van het conflict waarin hij niet rechtstreeks betrokken is.
Ondanks de gevechten in Libanon praten Peres en de Palestijnse president Yasser Arafat op donderdag over de verdere uitwerking van de Palestijnse autonomie op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.
( zie ook pag. 140)
DONDERDAG 18 APRIL