Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

Hoe pijnlijk en complex ook, RSI kan voor een groot deel met enkele eenvoudige preventieve maatregelen worden voorkomen.

Dominique Soenens

Toegegeven, het is makkelijk om lekker onderuitgezakt voor het scherm te zitten. En ontspannen zijn is ook belangrijk als je achter een computer plaatsneemt. Voor een goede houding is echter ook discipline nodig. Al was het maar om op geregelde tijdstippen je houding aan te passen en ervoor te zorgen dat je niet uren aan een stuk achter je computer blijft zitten.

‘Er bestaat niet zoiets als een ideale houding om achter de computer te zitten. Het is heel belangrijk dat je zoveel mogelijk je houding verandert. Uren aan een computer zitten, zoals veel mensen doen, is enorm slecht. Tien, vijftien minuten rechtstaan en een koffie drinken, even gaan kletsen met een collega of een halfuur iets anders doen, is wenselijk’, zegt Roeland Lysens.

Een ideale houding bestaat dan wel niet, maar er zijn wel enkele richtlijnen voor wat een min of meer gezonde houding is achter een computerscherm. Wie typt, moet ervoor zorgen dat zijn voeten volledig de vloer raken, de onderbenen en -armen in een hoek van negentig graden staan tegenover de bovenbenen en -armen en de middelste toetsenrij van het toetsenbord op dezelfde hoogte staat als de onderarm en de handen, zodat je met ontspannen schouders kunt typen. Belangrijk is dat je volledige lichaamshouding juist is. Zodra de positie van één lichaamsdeel verandert, heeft dat invloed op je hele lichaam.

Zoals op de volgende pagina is uiteengezet, kunnen nekproblemen de diagnose van RSI zeer complex maken. Om nek- en rugproblemen te vermijden, is een juiste monitorhoogte cruciaal. Die hoogte kan je makkelijk bepalen door je arm uit te strekken en ervoor te zorgen dat het midden van het scherm zich ter hoogte van je hand bevindt. De tekst op de monitor moet zich op ooghoogte bevinden. Voor- of achteroverleunen, het hoofd naar beneden houden om een tekst te lezen, is verkeerd. De lijn waarop je aan het werken bent, moet dus overeenkomen met je ooghoogte. Belangrijk is dat je hoofd ontspannen op de schouders staat. Zodra je het gevoel krijgt dat dit niet het geval is, zoek je beter naar een opstelling die wél comfortabel aanvoelt. Ten slotte zijn er een aantal ergonomische hulpmiddelen die soelaas kunnen brengen: een polssteun, een speciale muismat, een draadloze muis, ergonomische toetsenborden waarbij de toetsen in twee groepen verdeeld zijn of van elkaar gescheiden zijn, zodat de polsen een neutralere houding kunnen aannemen. Niet iedereen is echter gebaat met deze hulpmiddelen. Als het kan: even een tijdje uitproberen vooraleer je ze aankoopt.

Wie desondanks toch last krijgt van RSI, raadpleegt het best zo vlug mogelijk een arts. Dat kan echter een probleem zijn, want dikwijls weten mensen niet bij wie ze terechtkunnen met hun probleem. Soms is hun huisarts niet voldoende vertrouwd met RSI om ze te helpen. Lysens: ‘Ik denk dat mensen het best aankloppen bij een arts die vertrouwd is met functionele stoornissen van het steun- en bewegingsapparaat, zoals een revalidatiearts of een specialist fysische geneeskunde. Die zijn ook het best geplaatst om de aandoening via aangepaste revalidatieschema’s adequaat te remediëren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content