‘Betoog mee tegen onze regering’

© GETTY IMAGES

Italiaans drama ten top: minister van Buitenlandse Zaken en voormalig voorzitter van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) Luigi Di Maio organiseerde afgelopen zaterdag een betoging tegen de regering waarvan hij zelf deel uitmaakt. De Vijfsterrenbeweging vormt sinds september een coalitie met de centrumlinkse Partito Democratico (PD). Volgens Di Maio is er in die partij nu een ‘samenzwering’ aan de gang om zwaarbevochten maatregelen zoals het universele basisinkomen weer af te schaffen. De PD noemde de betoging van afgelopen zaterdag ‘een vergissing’.

De coalitie van de populisten met centrumlinks was van in het begin een geforceerde aangelegenheid. Ze kwam tot stand na de val van de regering van de M5S en de radicaalrechtse Lega van Matteo Salvini. Die had nieuwe verkiezingen geëist, maar Di Maio verruilde de Lega voor de PD. Hoelang die samenwerking nog stand zal houden, durft niemand te voorspellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content