Bestuurder wittekassabedrijf in Panama Papers

WITTE KASSA In vergelijking met andere sectoren is de Belgische horeca zeker geen belangrijke eindklant van Mossack Fonseca. © Photonews
Kristof Clerix

O ironie. De bestuurder van een Waals bedrijf dat wittekassasystemen verkoopt was aandeelhouder van een offshore-vennootschap op de Britse Maagdeneilanden.

Sinds 1 mei controleert de overheid of horecazaken met een jaaromzet uit maaltijden boven de 25.000 euro over een zogenaamd geregistreerd kassasysteem beschikken. Het systeem, dat fraude in de horeca moet tegengaan, bestaat uit een witte kassa die is aangesloten op een fiscale module. In 2014 werd een Waals IT-bedrijf door de FOD Financiën gecertificeerd om zulke modules aan te bieden. Een van de bestuurders van dat bedrijf duikt nu op in de Panama Papers, een verzameling van 11,5 miljoen documenten over offshoreconstructies die naar de Süddeutsche Zeitung werd gelekt en die Knack als lid van het journalistieke consortium ICIJ mee onderzocht.

De bestuurder was samen met twee andere personen aandeelhouder van Pollyford Limited, een offshore die in 1996 werd opgericht op de Britse Maagdeneilanden en geregistreerd stond op het adres van advocatenkantoor Mossack Fonseca. De aandelen van de offshore waren aanvankelijk zogenaamde aandelen aan toonder. Dat betekent dat wie die certificaten fysiek bezit, ook eigenaar is van het bedrijf. Volgens financieel experts gaat het om een bijkomende vorm van geheimhouding, aangezien de namen van de aandeelhouders niet geregistreerd staan.

Eind januari 2015 stuurde het kantoor van Mossack Fonseca in Luxemburg een e-mail over Pollyford Limited naar een tussenpersoon in het Groothertogdom: ‘Aandelen aan toonder worden sinds 2009 niet meer aanvaard op de Britse Maagdeneilanden. Bijgevolg is het bedrijf [Pollyford Limited] niet in orde, zowel vanuit administratief als vanuit regulerend perspectief. De aandelen aan toonder moeten vervangen worden door aandelen op naam.’

Toen bleek dat de aandelen aan toonder van Pollyford Limited op het kantoor van die Luxemburgse tussenpersoon werden bewaard, onder meer namens de bestuurder van het wittekassabedrijf. Op 17 februari 2015 werden de aandelen aan toonder van de offshore dan toch vervangen door aandelen op naam van die bestuurder en twee andere personen. Diezelfde maand nog mailde Mossack Fonseca aan de Luxemburgse tussenpersoon alle nodige documenten voor de ontbinding van Pollyford Limited. De bedrijfsfiche die Mossack Fonseca over de offshore bijhoudt, vermeldt de status ‘inactief’.

Waarvoor de offshore op de Britse Maagdeneilanden precies gebruikt werd, blijkt niet uit de gelekte documenten. Gevraagd om een reactie liet de betrokken bestuurder enkel weten: ‘Ik respecteer jullie werk, maar ik geef geen commentaar.’ In vergelijking met andere sectoren is de Belgische horeca zeker geen belangrijke eindklant van Mossack Fonseca. Op de Panama Papers-lijst met 732 Belgische burgers en inwoners van ons land staan amper acht horecabazen. Onder hen twee eigenaars van restaurants in Brussel. De ene bleek aandeelhouder en gevolmachtigde van een offshore op de Britse Maagdeneilanden die in 2011 inactief werd. Hij zegt dat de offshore nooit gebruikt werd. De andere was aandeelhouder en directeur van een vennootschap op de Seychellen, verbonden aan een bankrekening in Luxemburg. Zijn advocate laat weten dat de structuur nooit is gebruikt, niet langer bestaat én werd aangegeven bij de Belgische fiscus.

Kristof Clerix

‘De bestuurder had aandelen aan toonder. Dat is een extra vorm van geheimhouding.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content