Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) toont zich in een recente verklaring bezorgd over de recente gewelduitbarstingen tussen Israël en Palestina. ‘België doet een dringende oproep aan alle partijen om een einde te maken aan het geweld.’

Opvallend: in tegenstelling tot heel wat Europese landen toont België zich daarbij kritisch voor de Joodse staat. ‘Israël moet een einde maken aan nederzettingen, aan de sloop van gebouwen en aan de uitzettingen, die in strijd zijn met het internationaal humanitair recht en die de tweestatenoplossing duidelijk in gevaar brengen’, zei Wilmès in de Kamer.

Dat ligt in lijn met de Belgische traditie. Uit onderzoek van de Duitse denktank Stiftung Wissenschaft und Politik behoort ons land doorgaans tot de groep landen die zich kritisch uitlaat ten opzichte van Israël. België was ook fel gekant tegen de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Dat ligt in de rest van de EU wel even anders. Centraal- en Oost-Europese lidstaten kiezen vooral de Israëlische kant. Ook nu werd in Slovenië en Tsjechië de Israëlische vlag gehesen uit solidariteit.

Wilmès lijkt die houding beu: ‘België en zijn Europese partners moeten ook meer consistentie aan de dag leggen in hun aanpak van de kolonisatie.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content