Belgen mijden Turkije

BODRUM Wie toch naar Turkije wil, zal stevige kortingen krijgen. © IStock
Jelle Henneman
Jelle Henneman Freelancejournalist

Er zijn veertig procent minder boekingen voor vakanties in Tunesië, Egypte of Turkije. Welke landen profiteren daarvan?

Tunesië en Egypte kregen al fors minder toeristen over de vloer nadat ze met terroristische aanslagen af te rekenen hadden. Nu deelt ook de Turkse toeristische sector in de klappen. De aanslagen in Istanbul en de oorlog in Syrië doen Europese toeristen massaal afzien van een zomerreis naar Turkije, blijkt uit de boekingscijfers van de grote touroperators. In vergelijking met vorig jaar verwacht de sector dat er veertig procent minder boekingen voor die landen zullen zijn. En dat heeft grote gevolgen voor de Belgen die nog niets geboekt hebben.

‘Turkije blijft een van de drie belangrijkste vakantiebestemmingen voor Belgen’, nuanceert Hans Vanhaelemeesch van Jetair. ‘Maar de daling van het aantal boekingen is onmiskenbaar, al is het bij ons minder erg dan gemiddeld. We hadden voor de winter al voorspeld dat er door het negatieve reisadvies voor Tunesië en de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh een grote verschuiving zou komen in de reisvoorkeuren.’ Ook bij Thomas Cook is de Turkse terugval duidelijk.

Niet dat de Belgen dit jaar massaal thuisblijven. Landen zoals Griekenland en Macedonië profiteren van de terugval in de drie vakantielanden. Kaapverdië duikt op als een exotische bestemming zonder lastige jetlag, en zelfs de verre Caraïben verleiden meer Belgen dan anders, net als Bulgarije. ‘Dat land is het nieuwe Tunesië’, zegt Vanhaelemeesch. ‘Je bent ongeveer even lang onderweg naar die beide landen en de hotels zijn er ongeveer even duur.’

De grote winnaar is Spanje. Wie nog een Spaanse vliegvakantie wil boeken, zal goed moeten zoeken om een plaatsje te bemachtigen. De beschikbaarheid is nu al beperkt en op last minutes moet helemaal niet gerekend worden. ‘Zowel het vasteland als de Canarische Eilanden doen het erg goed’, klinkt het bij Jetair. ‘Er zijn natuurlijk nog plaatsen beschikbaar, maar de populaire resorts zitten al bijna vol. Het zijn immers niet alleen de Belgen, maar bijna alle Europeanen die massaal naar Spanje trekken.’ Dat is goed nieuws voor de Spaanse economie, al is het maar omdat er geen lastminutekortingen uitgedeeld moeten worden. Vanhaelemeesch: ‘Ik krijg de vraag of Spanje de drukte wel zal kunnen bolwerken. Maar het is niet dat het veel meer toeristen over de vloer krijgt, wel dat het vroeger volgeboekt is.’

Net dat laatste zou wel eens de redding van Turkije kunnen betekenen. Geschat wordt dat 35 procent van de mensen die deze zomer willen vliegen nog niet beslist heeft naar waar. Nu Spanje steeds minder een realistische mogelijkheid wordt, komt Turkije weer op de radar. Al was het maar omdat daar naar alle waarschijnlijkheid stevige kortingen gegeven zullen worden. ‘Je mag Turkije nog niet afschrijven’, klinkt het bij Thomas Cook. ‘Er kan de komende maanden veel veranderen.’ En wie echt wat anders wil, kan nog terecht in Tunesië en Sharm El Sheikh. Frankrijk en Luxemburg hebben geen negatief reisadvies voor die plaatsen, zodat een online boeking bij een Franse touroperator voor Belgen perfect mogelijk blijft.

Jelle Henneman

In Spanje zitten de populaire resorts nu al bijna vol.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content