Commissievoorzitter José Manuel Barroso is volgens Der Spiegel kandidaat om Herman Van Rompuy op te volgen als voorzitter van de Europese Raad.

Na twee ambtstermijnen als voorzitter van de Europese Raad moet Herman Van Rompuy eind volgend jaar de fakkel doorgeven. Aangezien na de Europese verkiezingen van mei 2014 ook de topfuncties van Commissievoorzitter, Parlementsvoorzitter en verantwoordelijke voor het buitenlandbeleid vacant worden, hoeft het niet te verbazen dat het pokeren op en rond het Schumanplein al volop aan de gang is. Ook al legt het Verdrag van Lissabon expliciet op dat de lid-staten voor de benoemingen rekening moeten houden met de uitslag van de Europese verkiezingen. José Manuel Barroso, al twee termijnen voorzitter van de Europese Commissie, hoopt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel op zijn 57e nog te verkassen naar de overkant van de Wetstraat, om er Van Rompuys taak over te nemen aan het hoofd van de raad van staats- en regeringsleiders.

Barroso zou momenteel bij de lidstaten aftoetsen of hij daar kans voor maakt. Wellicht verdelen de twee grootste politieke blokken in Europa, de Europese Volkspartij (EVP) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, de functies onder elkaar. Vele waarnemers dichten de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz een grote kans toe om Commissievoorzitter te worden, waarbij het voorzitterschap van de Raad naar de EVP zou moeten gaan. Dan komt de Portugese christendemocraat Barroso in beeld, al is veteraan Jean-Claude Juncker, gewezen Luxemburgs premier en Eurogroepvoorzitter, ook een gegadigde.

Als dat plan niet zou lukken, dan wil Barroso in de herfst van 2014 graag secretaris-generaal van de NAVO worden, een topfunctie die naar een Europeaan gaat. De Belgische vicepremier Pieter De Crem (CD&V) is er ook voor in de running, net zoals de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski, de Italiaanse gewezen eurocommissaris Franco Frattini en de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière.

Guy Verhofstadt, de leider van de liberale ALDE-fractie, droomt ervan Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de derde grootste fractie in het Europees Parlement met die topfunctie aan de haal kan gaan. Bovendien is de kans klein dat een consensus gevonden kan worden over de uit- gesproken Europese federalist Verhofstadt.

Ook voor de opvolging van EU-buitenlandchef Catherine Ashton is de namedropping begonnen. De Deen Anders Fogh Rasmussen, de huidige NAVO-secretaris-generaal en een liberaal, heeft zich al geout als kandidaat voor die functie, en volgens enkele Nederlandse media is het kabinet van premier Mark Rutte aan het lobbyen om Frans Timmermans, de huidige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en een sociaaldemocraat, op Ashtons stoel te krijgen.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content