Griekenland barst van zelfvertrouwen.

Premier Costas Karamanlis (47) behaalde in maart een glanzende verkiezingsoverwinning en blijft zeer populair in Griekenland. Successen als de onderhandelingen met Turkije en Cyprus, maar vooral de onverwachte overwinning van het Griekse team in de finale van het Europees kampioenschap voetbal dragen daartoe bij. De trotse Karamanlis begrijpt niet waarom de internationale media zoveel ‘hysterische’ berichten rondsturen over mogelijke chaos bij de organisatie van de Spelen. Wat hij wel begrijpt, is de bezorgdheid over de veiligheid van meer dan twee miljoen atleten en bezoekers. Maar hij heeft ‘alles gedaan wat mogelijk is’. De beveiliging is in orde, de samenwerking met andere landen loopt voortreffelijk en al zijn de kosten voor stadions en veiligheid zwaarder dan verwacht, net als in het voetbal zal Griekenland bewijzen dat het tot grootse dingen in staat is.

COSTAS KARAMANLIS: Ik weet dat overal wordt gewerkt en dat enkele plaatsen niet op tijd klaar zullen zijn. Ik weet ook dat het voorziene budget overschreden werd, maar daarover zeuren helpt niet. Het komt er nu op aan om van de Spelen een succes te maken. Als de bezoekers en televisiekijkers zien wat wij hier voor elkaar brachten, kent het land misschien een toeristische boom zoals Spanje, met Barcelona.

Maar u zit wel met een groot gat in de begroting.

KARAMANLIS: Dat klopt en dat is een heel ernstig probleem, maar dat heeft niets met de Spelen te maken. We moeten onze economie hervormen, meer produceren, concurrentiëler worden en de onproductieve en vaak corrupte staat terugdringen. Een verslag van de Europese Centrale Bank meldt dat ongeveer 10 miljard euro verloren ging door bureaucratie en corruptie. Dát moeten we aanpakken.

De ontmoeting met uw ambtgenoot Tayyip Erdogan bewijst dat Griekenland en Turkije beter overeenkomen. Moet Turkije lid worden van de EU?

KARAMANLIS: Ik steun het lidmaatschap van Turkije met alle macht, maar dat wil ook zeggen dat de democratische hervormingen die Erdogan begonnen is, doorgevoerd moeten worden. Natuurlijk kunnen we nog kritiek hebben op wat er gebeurt, maar de regering Erdogan heeft zeer positieve zaken verwezenlijkt. Dat moet beloond worden.

Niemand gelooft dat Turkije op korte termijn lid wordt. Maar de EU heeft zelf het signaal gegeven dat Turkije kan toetreden. Het hangt natuurlijk van de Turkse bevolking af, of de Turken werkelijk Europese burgers willen worden of niet. Het staat in ieder geval vast dat een Europees Turkije een voordeel is voor de Turken zelf en voor hun buren.

Copyright Knack/ Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content