Amerikanen investeren in Vlaamse reumapil

© IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Vlaamse biotechbedrijven behoren tot de wereldtop, zo blijkt ook uit de deal tussen Galapagos en Abbott.

De overeenkomst die het Amerikaanse farmabedrijf Abbott gesloten heeft met het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos, brengt de biotechsector in ons land in één klap opnieuw in de belangstelling. Galapagos werkt aan een pil tegen reuma. De resultaten van dat project zijn zo veelbelovend dat de grote farmabedrijven in de rij stonden om met Galapagos in zee te kunnen gaan. Abbott deed het beste bod; de Amerikanen hopen dat de pil van Galapagos op termijn hun eigen kaskraker (Humira, acht miljard dollar jaaromzet wereldwijd) zal kunnen vervangen. Abbott legt nu meteen 150 miljoen dollar cash op tafel. Als de volgende patiëntenstudie positief is, komt daar over twee jaar nog eens 200 miljoen dollar bovenop en als het middel echt de markt haalt (ergens na 2017), zullen de totale betalingen oplopen tot een miljard dollar. Plus minstens tien procent op de omzet.

Sinds toenmalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande, die ook bevoegd was voor wetenschap en technologie, in de jaren negentig het ‘clusterbeleid’ invoerde, vormt de biotechsector een parel aan de kroon van de Vlaamse economie. Dat wil in de eerste plaats zeggen dat er flink veel middelen in geïnvesteerd zijn, met name in infrastructuur en via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), dat vanuit Gent de academische inspanningen van diverse universiteiten op dit vlak coördineert.

Bij Flanders Bio, de federatie van Vlaamse biotechbedrijven, is kersvers directeur Ann De Beuckelaer uiteraard blij met het succes van Galapagos. ‘Vooral de bedrijven die voor de farmasector werken, hebben heel veel tijd nodig vooraleer ze iets op de markt kunnen brengen. Recente signalen, eerst bij Thrombogenics en nu bij Galapagos, wijzen erop dat het voor een deel van de biotechinvesteringen stilaan pay-off-tijd wordt. De deal van Galapagos zal beslist internationaal licht op onze regio werpen en heel onze biotechsector in de belangstelling brengen.’

Net omdat investeringen in biotech zo veel geduld vergen, zijn er niet veel regio’s die zich erop toeleggen. Volgens De Beuckelaer behoort Vlaanderen er zeker mee tot de top tien in Europa. ‘En het onderzoek van het VIB behoort zonder meer tot de internationale top, niet alleen in Europa.’ Het clusteren van bedrijven die samen kennis en ervaring opbouwen rond eenzelfde thematiek vormt de sleutel van het succes. ‘Het is vooral de aanwezigheid van die kennis, die op haar beurt weer nieuwe bedrijven aantrekt’, legt De Beuckelaer uit.

Er zijn ook biotechbedrijven die zich niet op farmaceutica concentreren, maar op planten en gewassen. Daar is de weg naar de markt een stuk minder lang. Bedrijven als Devgen en CropDesign hebben al langer producten op de markt.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content