PIERRE BURSENS

Minister van Volksgezondheid Marcel Colla (SP) wil vier niet-conventionele of alternatieve geneeswijzen erkennen : homeopathie, chiropractie, osteopathie en acupunctuur. Een goede zaak, vindt acupuncturist Pierre Bursens. ?Een kwaliteitslabel beschermt de patiënt tegen kwakzalvers.?

?Het kwaliteitslabel voor alternatieve genezers is bedoeld om de goed opgeleide “alternatieven” te scheiden van de kwakzalvers. In de acupunctuur zijn minstens twee- of driehonderd mensen actief zonder een degelijke vorming. Die mensen moeten worden aangepakt, maar de ernstige beoefenaars van alternatieve geneeskunde verdienen een wettelijk statuut.

Het wetsvoorstel gaat nog niet ver genoeg. Colla stelt dat enkel acupuncturisten en homeopaten mét een artsenopleiding in aanmerking komen voor erkenning. Kinesitherapeuten die zich in de acupunctuur hebben gespecialiseerd via opleidingen in Frankrijk, China of Amerika, vallen uit de boot, terwijl die meer recht hebben op erkenning.

De Voorzitter van de Belgische Acupunctuurfederatie voor Geneesheren, dus zelf een klassiek arts, gaf enkele maanden geleden toe dat kinesitherapeuten betere acupuncturisten zijn dan klassieke geneesheren. Nu keert hij zijn uitspraak om, omdat hij de implicaties inziet.

Artsen-acupuncturisten hebben doorgaans een opleiding achter de rug van honderd uur. Belachelijk weinig, want de Wereldfederatie voor Acupunctuur eist een minimumopleiding van duizend à twaalf honderd uur. Met dié maatstaf zouden er nauwelijks artsen erkend worden.

Een homeopathisch middel mag je niet evalueren zoals een klassieke medicatie, omdat homeopathie voor elke patiënt een kuur op maat voorschrijft. Als professor Betz tijdens rondetafelgesprekken beweert dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van acupunctuur, maakt hij zich belachelijk. Fysioloog Bruce Pomeranz heeft onder andere voor de Amerikaanse universiteit van Harvard een studie gemaakt, waaruit blijkt dat acupunctuur het zenuwstelsel geneest en wonden doet helen.

De klassieke geneeskunde wil haar monopolie behouden en probeert nieuwkomers met alle middelen buiten te houden. Wij willen echter de artsen niet vervangen, we willen een aanvulling zijn, daar waar de traditionele geneeskunde tekort schiet.?

WIM BETZ

?De alternatieve geneeswijzen mogen niet worden erkend,? meent VUB-professor Wim Betz, secretaris van SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en Paranormale Beweringen. ?Niet zolang er geen wetenschappelijk bewijs geleverd is van de goede werking van die geneeswijzen.?

?Als men geneesheren wettelijk toelaat om niet-wetenschappelijke methoden toe te passen, dan kunnen de controlemechanismen die moeten waken over de kwaliteit van de geneeskunde, niet meer ingrijpen als er wat fout loopt. Als een genezer een patiënt naar de bliksem helpt, dan kan hij zich beroepen op de leer van de yin en de yang die voorschrijft de naalden hier of daar te steken, en hij gaat vrijuit. Terwijl hij de patiënt eigenlijk met insuline had moeten behandelen.

Voor mij staat alternatieve geneeskunde gelijk met niet-bewezen geneeskunde. Met andere woorden : kwakzalverij. Alternatieve geneeskunde heeft hoogstens een placebo-effect. Mensen kunnen zich na een bezoek bij de alternatieve genezer beter voelen, maar zullen niet genezen zijn. Iemand goed doen voelen, is nog geen geneeskunde bedrijven. Wanneer je met een ongeneeslijke ziekte naar een “alternatieve” stapt, die aan je Chinese polsen voelt, met groene lichtjes in je ogen kijkt en vervolgens besluit dat er niets ernstigs met je is, dan keer je vol hoop terug naar huis. Maar de genezer heeft gelogen, want hij kan zijn diagnose niet staven.

Alternatieve geneeskunde is géén geneeskunde. Een internationale studie uitgevoerd door homeopathie-sympathisanten concludeert : “De hypothese dat homeopathie niet meer zou zijn dan placebo, kan moeilijk worden volgehouden. ” Homeopaten schermen graag met dat argument. Maar de volgende zin uit die studie luidt : “Tot nog toe blijkt dat geen enkele vorm van homeopathie ooit maar zou werkzaam zijn op eender welke ziekte. ” Duidelijker kan niet.

Als de alternatieven uit de lijst van alle gekende ziekten (een internationale lijst met ongeveer 14.000 ziekten) één enkele ziekte konden halen waarbij ze gegarandeerd goede resultaten halen, dan zou ik niet zo sceptisch zijn. Eén bewijs van de goede werking van alternatieve geneeskunde door niet-medici en paramedici, en ik stem in met de erkenning. Maar dat bewijs is vooralsnog niet geleverd.?

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content