De strijd tegen eierstokkanker wordt op vele fronten gevoerd.

Eierstokkanker wordt vaak te laat gediagnosticeerd om efficiënt behandeld te kunnen worden, omdat er doorgaans al uitzaaiingen zijn. Als de kanker vroeg genoeg wordt opgespoord, kan hij wel nog bestreden worden. Daarom zoeken wetenschappers naarstig naar manieren om hem snel op het spoor te komen.

Een ploeg rond kanker-onderzoeker Pieter Mestdagh (UGent) beschrijft in het vakblad Neoplasia een techniek op basis van de detectie van specifieke RNA-moleculen in baarmoedervloeistof om de kanker op te sporen. Een baarmoederspoeling is een vrij eenvoudige ingreep. De inzichten moeten wel nog worden verfijnd voor ze kunnen leiden tot een echte test.

Ook aan de KU Leuven wordt de strijd tegen eierstokkanker opgevoerd. Een team rond biomedicus Abhishek Garg zoekt naar merkers in het bloed die aangeven of immuuntherapie van eierstokkanker bij een patiënt efficiënt kan zijn. Immuuntherapie is een alternatief voor chemotherapie, waarbij de eigen afweer gestimuleerd wordt om kankercellen aan te vallen. Voorlopig werkt het niet goed voor eierstokkanker, maar de biomerkers die de Leuvense ploeg bekendmaakte in The Journal of ImmunoTherapy of Cancer zijn een stap in de goede richting.

Aan de VUB ontdekten immunoloog Jo Van Ginderachter en zijn collega’s het mechanisme waarmee het melkzuur dat kankercellen produceren onze afweer lam kan leggen. In Cell Reports leggen ze uit dat melkzuur de productie stimuleert van macrofagen: afweercellen die op een dwaalspoor worden gebracht en een tumor ‘helpen’ door andere afweercellen te liquideren. Ze verhogen zo ook de weerstand tegen immuuntherapie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content