Wereld Wereld Crystal meth in België: journalist Arthur Debruyne sprak met de Mexicaanse koks De voorbije vier jaar zijn in Nederland en België 24 Mexicanen opgepakt voor hun betrokkenheid bij clandestiene labs voor de productie van de gevaarlijke synthetische drug methamfetamine. Journalist Arthur Debruyne slaagde erin enkelen van hen aan de praat te krijgen. In zijn boek De Mexicaanse methode doet hij hun relaas.
Opinie | Milieu Opinie | Milieu 'Laten we glyfosaat 10 jaar langer ons leefmilieu aantasten?' 'Op 12 oktober staat minister van Landbouw David Clarinval voor een belangrijke keuze', schrijven Niels Luyten (Vogelbescherming Vlaanderen) en Heleen De Smet (BBL). Dan stemt Europa over de verlenging van de vergunning voor de onkruidverdelger glyfosaat. 'Ons leefmilieu heeft baat bij een verbod op glyfosaat. Biologische en agro-ecologische landbouwers tonen al lang dat het zonder kan.'
België België Wie is bang voor de lege autobatterij? ‘Bereikangst is achterhaald’ Fiscale doping zet een turbo op de elektrische bedrijfswagen. Intussen rijzen laadpalen en superchargers in sneltempo uit de grond. Range anxiety? Nergens meer voor nodig, tenzij je door laadpaalwoestijn Wallonië moet.
Wielrennen Wielrennen Fusie tussen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step? ‘Remco Evenepoel kan weigeren om over te stappen' Er zijn concrete onderhandelingen aan de gang over een fusie tussen Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma. Als die ook echt worden afgerond, moet de fusieploeg alle renners van beide teams overnemen. Maar volgens professor arbeidsrecht en sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven) kan een renner ook een overstap weigeren.
Klimaat Klimaat ‘Wees eerlijk tegen boeren over de impact van natuurherstel’ Ruimte om te boeren, allemaal goed en wel. Maar wat als die ruimte beperkt is? Ecoloog Olivier Honnay (KU Leuven) wil dat we landbouwers opnieuw perspectief geven, ook al betalen we daar een hoge prijs voor.
Opinie | Justitie Opinie | Justitie 'Strijd tegen georganiseerde misdaad dreigt voor hele tijd stil te vallen' 'We moeten ervoor zorgen dat onze lokale besturen écht de strijd kunnen aangaan met georganiseerde criminaliteit', schrijft Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA). Ze vreest dat met het wetsontwerp dat er nu ligt, die strijd alleen maar moeilijker zal worden.
Onderwijs Onderwijs Waarom er nergens meer kinderen in het buitengewoon onderwijs zitten dan in Vlaanderen Achter de moeilijkheden om voor elk kind in het bijzonder onderwijs een busrit te garanderen schuilt een veel dieper probleem: het aantal leerlingen in dat onderwijs neemt met rasse schreden toe.
Maatschappij Maatschappij Ethicus Freddy Mortier: 'De polarisering rond gender en seksuele geaardheid zal alleen nog maar toenemen' Aan de vooravond van zijn emeritaat buigt ethicus Freddy Mortier zich over de stand van het land en van de Gentse universiteit. ‘Als professor ga je het best niet met je studenten op café.’
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'We wurgen ons in onze eigen wetten' 'Er ligt een stikstofbom op het Martelarenplein en die moet ontmanteld worden', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Onderwijs Onderwijs Lerarentekort: ‘Leerkrachten uit Suriname willen bij ons Nederlands komen geven’ In de Facebookgroep Leerkrachten Gezocht melden duizenden (potentiële) leraren uit Vlaanderen, Nederland en zelfs Suriname zich aan voor een job in het onderwijs.
Klimaat Klimaat David Van Reybrouck over de Klimaatzaak (week 1): 'Acht dagen om de toekomst te redden' Tot en met 6 oktober zal auteur David Van Reybrouck de zittingen van het hof van beroep over de Klimaatzaak volgen voor Knack. Gedurende vier zaterdagen brengt hij er verslag over uit. Het doel van de rechtszaak: 'Hoe houden we het hier nog een beetje leefbaar de komende decennia?'
Opinie | Magazine Opinie | Magazine 'Nederland presenteert vandaag begroting, wij moeten er nog aan beginnen' De opmaak van de begroting hoeft geen nachtelijk haastwerk te zijn, bewijst Nederland.
Natuur Natuur Dirk Draulans' Beestenboel: het papiervisje houdt van oude fotoalbums en dozen vol documenten
Opinie | Technologie Opinie | Technologie '100.000e Vlaamse elektrische wagen verkocht: tijd voor slimme laadpleinen?' 'Nederland toont de vele voordelen van strategisch geplaatste, slimme laadpleinen. Dat zijn punten met veel publieke laadpalen', schrijft Naomi Cambien van Bond Beter Leefmilieu (BBL).
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: muiltjes zijn mooi voorbeeld van transseksualiteit in de natuur
Nieuws Nieuws Opladen is extreem duur in ons land België is na Denemarken het duurste land in Europa om een auto op te laden. De laadkosten stegen het voorbije half jaar in gans Europa (+ 22 %), maar België spant de kroon met plus 34 %. Onze overheid doet er middels sturende maatregelen alles aan om consumenten de overstap te laten maken van fossiele …
Europa Europa Ex-medewerker van Shell kandidaat-opvolger Frans Timmermans: wat met de Green Deal? Frans Timmermans laat een grote Europese klimaaterfenis na, maar voor zijn vermoedelijk opvolgers Wopke Hoekstra en Maros Sefcovic wachten er nog een drukke tien maanden.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet al deze landen verboden gendertransitie-operaties voor minderjarigen Op sociale media gaat een quote van de Canadese psycholoog Jordan Peterson rond met een lijst Europese landen die gendertransitie-operaties voor minderjarigen zouden hebben gebannen. Maar dat is niet voor alle landen op die lijst het geval.
Europa Europa Volgt Frans Timmermans straks Mark Rutte op als minister-president? ‘Franske is rap’ In Nederland trekken sociaaldemocraten en groenen samen naar de kiezer. Slaagt Frans Timmermans waar zijn PvdA-voorgangers faalden?
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Wat Vlaanderen van Nederland kan leren over de ontwikkeling van AI' Drie op vier Vlaamse bedrijven gebruikt vandaag nog geen artificiële intelligentie (AI). De tweede AI-barometer van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) toont aan dat dit te wijten is aan een gebrek aan kennis binnen de ondernemingen. ' Vlaanderen investeert, in verhouding tot Nederland, te weinig in samenwerkingen tussen bedrijven, overheid en AI-kennisinstellingen', schrijft Niels De Kind. 'Met de huidige aanpak én met het huidige budget komen we er niet. Zo dreigen we in dezelfde val te trappen als een decennium geleden bij de start van e-commerce.'
Natuur Natuur Dirk Draulans' Beestenboel: de zeldzame paardendaas en haar bijzonder pijnlijke steek De paardendaas is onze grootste vlieg. Ze is zeldzaam geworden.
België België Waarom de Belgen niet het allerrijkste volk ter wereld zijn Volgens een nieuwe ranking van het Global Wealth Report van de Zwitserse bank UBS is de mediane rijkdom van de Belg de hoogste ter wereld. Het rapport ziet hierin een aanwijzing dat de ongelijkheid in België bijzonder klein is. Heeft de bank gelijk?
Column | Gezondheid Column | Gezondheid 'Onze cultuur houdt niet van thuis bevallen' Bij de geboorte van mijn dochter, die thuis ter wereld kwam.
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
Europa Europa Verkiezingen Nederland: Pieter Omtzigt doet met eigen partij mee De Nederlandse politicus Pieter Omtzigt gaat met een eigen partij Nieuw Sociaal Contract meedoen aan de verkiezingen van 22 november voor de Tweede Kamer. Daarmee wordt het politieke speelveld in Nederland op zijn kop gezet. Omtzigt wil geen premier worden en wenst in de Kamer te blijven als hij wordt gekozen. Omtzigt maakte zijn besluit …
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Alternatieve verloning? Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik in zoiets tegendraads meestap' Vanessa Joos getuigt op uitnodiging van Logia over haar engagement bij ATD Vierde Wereld, een beweging voor armoedebestrijding die nieuwe wegen uittest op het vlak van verloning. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Geschiedenis Opinie | Geschiedenis 'Dietse dromen zijn ook een drug: dat maakt de Apollo van het Schoon Verdiep onzeker' 'Groot-Nederland is een mythe. Wat zou het een zegen zijn als Vlaanderen en Wallonië beseften dat de geschiedenis ze tot elkaar veroordeeld heeft', schrijft de Nederlandse historicus Han Van der Horst. Hij reageert op een recent interview waarin N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn oproep herhaalt voor een Vlaams-Nederlands samengaan.
Opinie | Justitie Opinie | Justitie 'Het volksberoep, de weg naar meer en betere democratie' 'Het volksberoep komt erop neer dat een twee derde meerderheid van het bevoegde parlement kan beslissen bepaalde arresten en vonnissen van rechters te negeren. Vooraleer daar dieper in te gaan, dienen eerst een paar misverstanden te worden opgehelderd', schrijft socioloog Mark Elchardus. De voorbije maanden kwam er al heel wat kritiek op het voorstel van het volksberoep, onder meer van juristen Sege Gutwirth en Paul De Hert (VUB). In deze bijdrage gaat Elchardus ook dieper in op de voordelen van het volksberoep.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'We moeten vrijwilligers en vast personeel samenbrengen in plaats van ze tegen elkaar uit te spelen' 'Een andere kijk op de relatie tussen vrijwilligerswerk en werkgelegenheid kan helpen om maatregelen te bedenken die de activiteit bevorderen en het politieke debat aanmoedigen', schrijft Joël Van Cauter van Itinera. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Bewaar alle administratie over dossiers van interlandelijke adoptie op één centrale plaats' 'Wat voor anderen puur ter administratie samengeraapte papieren lijken, betekent voor geadopteerden vaak de enige potentiële, tastbare link met de eerste periode van hun leven, de mensen waaruit ze geboren zijn, hun herkomst, een belangrijk stuk van wie ze zijn, een deel van hun identiteit', schrijft Ae Ra Van Geel. Ze roept onder meer op om de administratie beter op te volgen en te bewaren. Op Vlaams niveau wordt verwacht dat in september zal worden beslist over de lijst van landen waaruit Vlaanderen nog zal adopteren in de toekomst.
Justitie Justitie Kijk uit voor de knuffelcrimineel: ‘Ik zal uw verkeersboetes wel betalen’ Criminelen die zich sympathiek maken in het gemeenschapsleven en tegelijk hun misdaadgeld witwassen: ze komen steeds vaker voor en zijn lastig te bestrijden. Maak kennis met de ‘knuffelcrimineel’.
Klimaat Klimaat Apps voor zonnepanelen leiden tot groener gedrag Eigenaars van zonnepanelen die hun opbrengst regelmatig checken met een app, gaan ook bewuster met energie om. Het heeft zelfs een “licht verslavend” effect, blijkt uit onderzoek in Nederland door verzekeraar Centraal Beheer. Apps zouden dus tot groener gedrag leiden. De helft van de Nederlanders met zonnepanelen checkt zijn of haar opbrengst regelmatig - een …
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: voor de zwarte stern zit alles tegen in onze contreien
Europa Europa IJzeren Rijn-spoorlijn: 15 keer meer voordelen voor België, Nederland ligt dwars België wil de historische spoorlijn tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied in Duitsland nieuw leven inblazen. Den Haag stribbelt tegen.
Gezondheid Gezondheid Waarom het uitstrijkje minder betrouwbaar is: 'De HPV-test scoort op veel vlakken beter' Een simpele PCR-test vervangt in de toekomst het minder betrouwbare uitstrijkje voor vrouwen: wat moet u weten?
België België De miljoenenstrijd om uw afdankertjes: 'Er woedt een oorlog tussen tweedehandsophalers' Jaarlijks halen we in Vlaanderen 53.638 ton afgedankt textiel op. Maar de rol van de klassieke inzamelaars staat ter discussie. ‘Kleren dumpen onder het mom van liefdadigheid, dat is toch te gek voor woorden?’
België België Marc Coucke en bevriend arts Luc Colemont: ‘Niemand redt meer levens dan Luc’ De ene kocht net zijn derde dinosaurusskelet voor zijn avonturenpark in Durbuy, de andere verzamelt miniatuurautootjes. Ondernemer Marc Coucke en arts Luc Colemont zien de zaken steevast groots.
Opinie | Europa Opinie | Europa ‘Frans Timmermans' klimaatpalmares brengt hem onvermijdelijk in botsing met de BoerBurgerBeweging' De Europese Commissie verliest een zwaargewicht en Nederland krijgt er één bij. Frans Timmermans keert terug naar Den Haag.
Cultuur Cultuur Actrice Ahlaam Teghadouini: 'Ik wil mijn dakloos-zijn niet reduceren tot anekdotes' Ahlaam Teghadouini ging helemaal voor haar acteerdroom. Daarvoor leefde ze zelfs een poosje op straat. Maar de gok heeft geloond. ‘Je wenst het niemand toe, maar toch ben ik blij dat ik het heb meegemaakt.’
Milieu Milieu Omgevingsvergunning voor nieuwe ethaankraker van Ineos vernietigd: 'Niet zorgvuldig beslist' De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor de veelbesproken nieuwe ethaankraker 'Project One' die chemiereus Ineos wil bouwen in de haven van Antwerpen. Havenschepen Annick De Ridder spreekt van 'een drama'.
Europa Europa Frans Timmermans kandidaat-lijsttrekker PvdA/GroenLinks bij Nederlandse parlementsverkiezingen Vicevoorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (62) stelt zich kandidaat om lijsttrekker te worden van de nieuwe PvdA/GroenLinks-combinatie bij de Nederlandse parlementsverkiezingen op 22 november. Dat heeft Timmermans bevestigd aan de openbare omroep NOS.
Column | Onderwijs Column | Onderwijs 'Dwing politici om hun beleid uit te leggen in een klas vol pubers' De voorbije jaren was Mark Rutte niet alleen minister-president van Nederland, maar stond hij ook nog voor de klas. ‘Dat zou nog iets zijn voor onze Vlaamse politici’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Pubers laten je niet wegkomen met politieke trucs.’
België België 'We zullen géén huizen afbreken': hoe fake news en electorale angst paniek zaaien in Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen staat op stelten. Na de publicatie van een document van de provincie over de toekomst van de ruimtelijke ordening ontstond er onrust, woede en fake news. Zegt de Oost-Vlaamse paniek ons iets over wat de rest van Vlaanderen te wachten staat? ‘De politiek vindt voor elke oplossing wel een probleem.’
Wereld Wereld Frans Timmermans: 'Oekraïne moet zo snel mogelijk bij de EU komen’ 'Ik denk dat een succes maken van Oekraïne een van de weinige kansen is die we hebben om Rusland de andere kant op te duwen.' Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over Europa, Rusland, China, migratie en het klimaat.
Politiek Politiek Wie is Dilan Yeşilgöz, de politica die Mark Rutte wil opvolgen als leider van de VVD? Met haar felheid, doortastendheid en welbespraaktheid maakte Dilan Yeşilgöz-Zegerius snel furore bij de liberale VVD en schopte ze het tot minister van Justitie. Een portret door politiek redacteur Carla Joosten van Elsevier Weekblad.
Opinie | Klimaat Opinie | Klimaat 'Nu handelen om toekomstige klimaatchaos te beperken' Europees commissaris Frans Timmermans roept naar aanleiding van de herdenkingsdag voor slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis op om snel in actie te komen.
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 1): Charles Michel, nog altijd vreselijk tevreden met zichzelf Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen, zoals Charles Michel en Alexander De Croo (1), de zoons en dochters van middenklassers zoals Sophie Wilmèes en Jean-Luc Dehaene (2) en de eenvoudige volksjongens - denk aan Leo Tindemans en Elio Di Rupo (3).
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'In al die jaren hebben de andere partijen nooit een echte concurrent voor Mark Rutte kunnen klaarstomen' 'Nederland trekt vervroegd naar de stembus. De politieke partijen hebben wel nog ruim de tijd om zich voor te bereiden, want die Tweede Kamer-verkiezingen vinden pas plaats in november. Eenvoudig wordt de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zeker niet', voorspelt professor Herman Matthijs (VUB en UGent).