Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Door artificiële intelligentie zal de oude manier van oorlog voeren helaas niet verdwijnen' Boven op de uitputtingsslag waarbij grootmachten honderden miljarden uitgeven om hun arsenalen van raketten, schepen en vliegtuigen te moderniseren, komt er een nieuwe uitputtingsslag van vele tientallen miljarden om systemen met AI slimmer en trefzekerder te maken.
Wereld Wereld Finse president Alexander Stubb over oorlog in Oekraïne: ‘Poetin heeft een van de grootste strategische fouten in de recente geschiedenis begaan’ De Finse president Alexander Stubb is een van de belangrijkste supporters van Oekraïne. In dit interview pleit hij voor langeafstandsraketten voor Kiev. Want, zo meent hij, een overwinning van Vladimir Poetin in deze oorlog zou dictators wereldwijd aanmoedigen.
Wereld Wereld Historica Anne Applebaum: ‘Als we Poetin laten bepalen wat escalatie betekent, dan verliezen we’ Peking en Moskou spannen samen tegen het Westen, waarschuwt Anne Applebaum. ‘Met de opkomst van Xi Jinping in China en de Maidan-revolutie in Oekraïne in 2014 zijn Rusland en China de liberale democratie als een bedreiging beginnen te zien.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We moeten ons beter voorbereiden op koerswijzigingen van de grootmachten' Deze week ontvangt de Russische president leiders uit Brazilië, India, China, India en Zuid-Afrika voor topoverleg.
Wetenschap Wetenschap De tien dodelijkste aardbevingen De aardbeving van Japan is een van de zwaarste ooit. Een blik op de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis.
Wereld Wereld De ‘gestoorde’ week van Donald Trump: dansen, afgelasten, het leger afsturen op binnenlandse vijanden Het was zelfs naar maatstaven van Donald Trump een woelige week. Kamala Harris plakte twee termen op het gedrag van de tegenstander: ‘onstabiel en gestoord’.
Wereld Wereld Vier vloten van Chinese kustwacht ingezet rond Taiwan voor "inspecties" De Chinese kustwacht heeft rond Taiwan vier vloten ontplooid voor "inspecties". Dat maakt de kustwacht maandag bekend kort nadat Peking de start van militaire manoeuvres heeft aangekondigd. De Taiwanese kustwacht bevestigt maandag dat ze groepen met boten van de Chinese kustwacht heeft opgemerkt.
Wereld Wereld Hoe het Chinese leger mee profiteert van Belgisch academisch onderzoek Belgische academici werken steeds vaker samen aan gevoelige onderzoeken met wetenschappers van ‘risicovolle’ Chinese universiteiten. Cind Du Bois, professor economie aan de Koninklijke Militaire School (KMS), bindt de kat de bel aan.
Technologie Technologie Nobelprijswinnaar Geoffrey Hinton, ‘peetvader’ van artificiële intelligentie: ‘We zouden erg bang moeten zijn’ De Nobelprijs Natuurkunde ging dinsdag naar John Hopfield en Geoffrey Hinton. Die twee wetenschappers waren de grondleggers van de artificiële neurale netwerken, waarop artificiële intelligentietoepassingen vandaag gebaseerd zijn.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel van zomertijd naar wintertijd: gingen we dat niet afschaffen? Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Auto Auto Europese en Chinese merken moeten meer samenwerken maar willen en kunnen ze dat wel? Het automuseum van Mercedes-Benz in Stuttgart hangt een leerrijk beeld op van de geschiedenis van het merk en de technologische ontwikkeling van de auto. Beide zijn nauw met elkaar verweven. De autowereld van morgen zal worden gedomineerd door nieuwkomers uit China, ten koste van de Europese merken. Een aantal zal niet overleven.
Wereld Wereld Aanklacht: burgemeester New York ontving illegale schenkingen en bewees wederdiensten aan Turkije Een dag nadat bekend was geraakt dat hij in beschuldiging is gesteld, publiceerde de procureur de 57 pagina’s tellende aanklacht tegen Eric Adams, de Democratische burgemeester van New York. Volgens de aanklacht kreeg Adams (64) gratis vliegtuigtickets van Turkse bronnen, en voor zijn kiescampagne zou hij illegale schenkingen hebben aanvaard. In ruil zou de New Yorkse burgemeester onder meer de versnelde opening van een nieuw Turks gebouw in New York mogelijk hebben gemaakt. Adams ontkent de aantijgingen.
Auto Auto Eigenbelang eerst: waarom BMW namen bekendmaakt van leveranciers die fout(en) maken Er gaat geen week voorbij zonder slecht nieuws over de Duitse automerken. Eind vorige week was BMW aan de beurt met een terugroepactie van 1,5 miljoen auto’s die zijn uitgerust met een fout remsysteem. Door de naam van de onderdelenproducent bekend te maken, schendt BMW een ongeschreven wet.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Twee jaar na haar dood ontkennen de Iraanse autoriteiten nog altijd dat Mahsa Amini slachtoffer werd van politiegeweld' Twee jaar geleden overleed Masha Amini. De jonge vrouw werd door de Iraanse politie opgepakt omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften had gehouden. Advocate Jasmine Malekzadem vraagt in deze bijdrage aandacht voor alle demonstranten die vandaag nog altijd vastzitten in Iraanse gevangenissen.
Europa Europa 'Ons zelfbehoud is in gevaar': Mario Draghi vraagt 800 miljard om Europese economie te redden 'Voor het eerst sinds de Koude Oorlog moeten we vrezen voor ons zelfbehoud.' In zijn langverwacht rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen trekt oud-ECB-voorzitter en voormalig Italiaans premier Mario Draghi aan de alarmbel. Hij heeft een rist voorstellen klaar om de EU snel weer competitiever te maken op het wereldtoneel, maar zoals verwacht breekt hij daarbij ook een lans voor de uitgifte van gemeenschappelijke Europese schulden. Daarmee moeten grensoverschrijdende investeringen kunnen worden gefinancierd.
Auto Auto Sluiting Audi Vorst: ‘Elektrische auto’s zijn voor Volkswagen niet rendabel’ Bij Audi in Vorst zullen straks geen auto’s meer worden geassembleerd. De definitieve sluiting is vooral een gevolg van een zware crisis binnen de Volkswagen Groep, icoon van de Duitse auto-industrie.
Auto Auto Hoe de Chinese automerken afrekenen met hun (Duitse) concurrenten Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het Chinese straatbeeld. Hun opmars gaat ten koste van benzine- en dieselwagens wier marktaandeel is gedaald van 94 % in 2020 naar 59 % nu. De terugloop treft vooral de Duitse merken. Die realiseren 30 à 40 procent van hun omzet en winst in China.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Russische vrouwen moeten de mannen baren die Poetin naar het front kan sturen. En daar gaat het mis' Het Kremlin neemt volop maatregelen om het geboortecijfer op te krikken. Dat is bittere noodzaak, schrijft Robbert de Witt (EW). Er worden naar schatting 1.200 Russen per dag gedood of zó ernstig verwond dat zij niet meer terug kunnen naar het front.
Maatschappij Maatschappij ‘Als het over dierenwelzijn gaat, zijn veel mensen alleen geïnteresseerd in hun hond of kat’ Peter Singer neemt het als filosoof en activist al vijftig jaar op voor de rechten van dieren – met wisselend succes. Maar zelf raakte hij alleen maar meer overtuigd.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Een sterk leger is niet de enige voorwaarde om veilig te zijn, maar het blijft wel een belangrijke voorwaarde’ Hoe kun je nu denken aan avonturen in Azië als er zo veel onveiligheid in en rondom Europa bestaat?
Opinie | Tom Sauer Opinie | Tom Sauer 'Alle signalen staan op rood, en toch ligt blijkbaar niemand echt wakker van kernwapens' 'Een nieuwe wapenwedloop komt er niet aan, ze is er al. Voor het eerst sinds midden jaren tachtig dalen de aantallen kernwapens wereldwijd niet meer. Ze stijgen terug, en geen haan die er naar kraait', schrijft professor Tom Sauer (UAntwerpen).
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten VN-peiling: overgrote meerderheid wereldburgers wil ambitieuzer klimaatbeleid Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.
Europa Europa 50 miljard voor Oekraïne: niet zonder risico voor Belgische belastingbetaler Nog dit jaar wil het Westen Oekraïne 50 miljard dollar toestoppen. Zo komt er een voorlopig einde aan een soap, met een Brussels bedrijf in de hoofdrol.
Wereld Wereld Zoon van president Biden schuldig bevonden voor illegaal wapenbezit Na amper drie uur deliberatie heeft een jury in de staat Delaware Hunter Biden veroordeeld wegens inbreuken op de wapenwetgeving. Hij riskeert tot 25 jaar gevangenis. Voor het eerst in de geschiedenis van het land wordt een kind van een zetelende president strafrechtelijk veroordeeld.
Klimaat Klimaat Ontwikkelingslanden (en China) willen belasting op mode en wapens om klimaatactie te financieren 134 ontwikkelingslanden die zich bij de VN-klimaatonderhandelingen groeperen in de G77 + China, pleiten ervoor om de wapen-, mode- en technologiesector een belasting op te leggen die de strijd tegen de klimaatverandering moet helpen financieren.
Europa Europa Huiszoeking in Europees Parlement in Russische inmengingszaak Het Belgische gerecht is woensdagochtend een huiszoeking gestart in het Europees Parlement in een onderzoek naar Russische inmenging. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is aan Belga bevestigd door het federaal parket. De actie kadert in het gerechtelijk onderzoek naar nieuwswebsite Voice of Europe.
België België Rijden op gas in opmars in Wallonië Rijden op lpg wint weer aan populariteit. In Wallonië wordt één op vijftig van de nieuw verkochte auto’s aangedreven door deze alternatieve brandstof. Dat is heel wat meer dan vier jaar geleden. Hoe komt dat? En volgt Vlaanderen?
Wereld Wereld Chinees leger stelt gewapende robothond voor tijdens militaire oefening in Cambodja Vier poten en een machinegeweer op de rug: tijdens een militaire oefening in Cambodja demonstreerde China een opvallend wapen, de ‘Robodog’. Al lijkt die maar weinig op een echte hond.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De oorlog in Oekraïne heeft China opnieuw doen twijfelen over zijn eigen kracht' China profiteert van de Oekraïne-oorlog. Toch zal het niet zelf zomaar met een clubje onruststokers ten strijde trekken, schrijft Jonathan Holslag.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘China lijkt voorlopig niet onder de indruk van het leiderschap van politici als Macron’ Chinese beleidsadviseurs wijzen op de onderliggende zwaktes in Europa.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Laatstejaarsreizen? Deze vlieger gaat niet meer op' 'Zijn schoolreizen met het vliegtuig nog wel van deze tijd?', vraagt een leerling uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs zich af.
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Pleidooi om een publiek sociaal medium te ontwikkelen: van het volk, voor het volk, en door het volk' 'Vandaag maken private sociale mediabedrijven ons verslaafd aan aandacht, en gebruiken andere landen dat om extremisme, wantrouwen en passiviteit onder onze bevolking aan te wakkeren', schrijft Simon Van Hoeymissen. 'Die onderlinge strijd om aandacht tussen politieke partijen en tussen burgers biedt op deze manier geen constructieve bijdrage tot ons beleid, onze welvaart, of ons welzijn. Toch moet het zeker mogelijk zijn om digitale technologie wél te gebruiken op een manier dat die ons algemeen belang dient.'
Politiek Politiek Socioloog Mark Elchardus: ‘Ooit zal het Vlaams Belang mee moeten besturen’ ‘Ik ben geen antiglobalist. Maar ik word ook niet heel triestig als u mij zo noemt’, zo vat Mark Elchardus z’n nieuwe boek Over grenzen zelf een beetje samen tijdens dit gesprek. In omvang verhoudt dat essay zich als de dunne Elchardus tot de dikke Elchardus die Reset was, hoewel het geen samenvatting is. Het …
Europa Europa Zweden wijst Chinese journaliste uit wegens ‘ernstige bedreiging’ De Zweedse regering heeft donderdag beslist een 57-jarige Chinese journaliste het land uit te zetten op verdenking van ‘activiteiten die de veiligheid bedreigen’. Dat onthullen de Zweedse krant Göteborgs-Posten en de openbare omroep SVT, waar Knack mee samenwerkt om Chinese spionage- en beïnvloedingsoperaties aan het licht te brengen.
Opinie | Luc Barbé Opinie | Luc Barbé 'Nieuwe kerncentrales: waarom ontsporen zoveel projecten op vlak van budget en timing? 'De geschiedenis van kernenergie is er een van budgettaire ontsporingen en niet gerespecteerde constructietijden', schrijven Luc Barbé en Alex Polfliet. In de aanloop naar de verkiezingen gaan her en der stemmen op om nieuwe kerncentrales te bouwen. 'Kiezen voor nieuwe kerncentrales, groot of klein, heeft geen enkel industrieel-economische logica en vertraagt de klimaat- en energietransitie.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Winkeltje spelen met spulletjes die elders gemaakt worden volstaat niet om een economie overeind te houden' Al een tijdje waarschuw ik voor moeilijke tijden op de wereldmarkt. Het laatste jaar valt het me op dat veel bedrijfsleiders nu zelfs bezorgder zijn dan ikzelf. Vorige week nam ik bijvoorbeeld deel aan een bijeenkomst van de chemische sector. Ruim een derde van de productiecapaciteit blijkt er plat te liggen. Na enkele grote investeringen …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Steeds weer blijkt: landen die stout zijn, krijgen straf van China' Publiekelijk schetst de Chinese regering fraaie vergezichten over economische samenwerking en een gelijk speelveld. Maar strijk Xi Jinping niet tegen de haren in, want dan volgt straf. Het is listige diplomatie van China, waarbij het steeds probeert het westerse blok uiteen te spelen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Politiek Politiek 'Filip Dewinter werkte in opdracht van Chinese Communistische Partij' Filip Dewinter werkte jarenlang in opdracht van China. Dat blijkt uit onderzoek van Apache en Humo. Onkostennota's en brieven tonen hoe het boegbeeld van Vlaams Belang samenwerkte met de Chinese spion Changchun Shao en optrad als 'senior political advisor'.
Technologie Technologie Ingenieur Stefaan De Wolf: ‘Elektriciteit moet zo goedkoop mogelijk worden’ De Vlaamse ingenieur Stefaan De Wolf werkt vanuit Saudi-Arabië aan performantere zonnecellen. ‘De huidige cellen botsen op hun limieten. We moeten dringend naar een nieuw systeem.’
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
Wetenschap Wetenschap Zijn DNA-databanken ethisch verantwoord? ‘Je creëert een systeem waarin de burger altijd verdacht is’ Het verzamelen van gegevens voor DNA-databanken is geen vrijblijvende wetenschap. Ingenieur Yves Moreau krijgt wereldwijd erkenning voor zijn speurwerk naar misbruiken. ‘Wetenschappers moeten veel meer rekening houden met de mogelijke gevolgen van de technologieën die ze ontwikkelen.’
Wereld Wereld Afscheid van Zong Qinghou, de Chinese Dagobert Duck In de miljoenenstad Hangzhou overleed Zong Qinghou. De drankentycoon – lang de rijkste man van China – was letterlijk met niks begonnen.
België België Illegaal hout in België: drie keer zoveel inbreuken in een jaar tijd De inspectiedienst van het DG Leefmilieu heeft vorig jaar elf pv’s opgesteld voor inbreuken tegen de Europese Houtverordening, bijna drie keer zoveel als in 2022. Dat bevestigt de woordvoerster aan Knack en De Tijd. En ondanks het invoerverbod blijft ook hout uit Rusland toekomen.
Auto Auto Geneva International Motor Show (GIMS) 2024: de afwezigen hebben ongelijk Na drie afzeggingen op rij was het lange tijd ongewis of de editie 2024 van de Geneva International Motor Show (GIMS) zou doorgaan. Dat verklaart waarom slechts een handvol exposanten aanwezig is op wat ooit het meest prestigieuze autosalon ter wereld was. De afwezigen, de grote Europese autogroepen, hebben ongelijk.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Gemakzuchtig Europa moet dan maar hopen op Trump versus Biden' Alleen als Joe Biden wordt herkozen, zal er de komende vier jaar niet heel veel veranderen, schrijft Robbert de Witt (EW). Dan hebben de meeliftende Europese landen nog even de tijd om hun zaakjes op orde te krijgen en ‘zelfstandig’ te worden.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ontdekkingsreiziger Christian Clot over klimaatcrisis: 'We onderschatten de kracht van het geven van het goede voorbeeld' Hoe gaan mensen om met de meest extreme hitte, waar ze steeds vaker mee te maken zullen krijgen? En hoe kunnen ze worden aangespoord om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde? De Frans-Zwitserse ontdekkingsreiziger Christian Clot probeert deze vragen te beantwoorden met zijn expedities.
Wereld Wereld ‘Poetin vecht tegen de halve vrije wereld, hij kan niet winnen’ De nieuwe Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radek Sikorski, waarschuwt tegen Poetin. ‘Als hij wint, zal hij Oekraïne met de grond gelijkmaken en de inwoners in zijn leger dwingen om het als basis voor nieuwe oorlogen te gebruiken.’
Wereld Wereld 'De meest betrouwbare stem in fake news' keert terug: kan Jon Stewart opnieuw politiek relevant worden? Tot 2015 was komiek Jon Stewart met zijn Daily Show dé nieuwsbron voor VS-jongeren. Negen jaar nadat hij opstapte, keert hij terug, zij het alleen op maandag, en slechts tot de VS-presidentsverkiezingen in november. Kan hij opnieuw politieke invloed uitoefenen? Of is de mediawereld te veel veranderd, en Trump te uitzinnig om te persifleren?
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Nu het kernwapenprogramma van Noord-Korea ver gevorderd is, kan Kim Jong-un zich meer veroorloven' Door een wijziging in de grondwet is Zuid-Korea nu ‘de belangrijkste vijand’.