Cultuur Cultuur Vrienden Paulien Cornelisse en Sam De Graeve: ‘Ik verkeerde in de waan dat ik The A-Team kon imiteren’ Zij zei ‘nee’ tegen hem, en dat was het begin van een hechte vriendschap. Een gesprek met cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse en uitgever en ex-televisiemaker Sam De Graeve over boeken, verwarde cavia’s en Japanse feministes die naar porno kijken.
Cultuur Cultuur De Lage Landen van Arnout Hauben: ‘Nederland is nog veel meer gepolariseerd dan Vlaanderen’ Hoge kijkcijfers, een format dat vlot verkocht raakte in het buitenland en de meest prestigieuze Nederlandse televisieprijs: 2024 was een topjaar voor Arnout Hauben. Al is het niet al goud wat er blinkt en moest hij zijn productiehuis De chinezen downsizen.
Maatschappij Maatschappij Actrice Daphne Agten: ‘De beste oplossing voor de wereld lijkt me de eliminatie van de mens’ Daphne Agten speelde de hoofdrol in Holy Rosita en neemt nu deel aan De Slimste Mens ter Wereld (Play4).
Maatschappij Maatschappij ‘Als het over dierenwelzijn gaat, zijn veel mensen alleen geïnteresseerd in hun hond of kat’ Peter Singer neemt het als filosoof en activist al vijftig jaar op voor de rechten van dieren – met wisselend succes. Maar zelf raakte hij alleen maar meer overtuigd.
Wereld Wereld Duitse podcastmakers reconstrueren het onwaarschijnlijke verhaal van een koppel Russische topspionnen In de gloednieuwe podcastreeks Die Anschlags duiken journalisten van WDR en ARD in het spannende verhaal van Andreas en Gudrun Anschlag, een koppel Russische topspionnen dat in 2011 in Duitsland tegen de lamp liep. Straffe vaststelling: de radiozender die hen in het grootste geheim opdrachten bezorgde, stuurt vandaag nog altijd signalen in de ether.
Maatschappij Maatschappij Noodkreet van de Photomaton: ‘Onbegrijpelijk dat de overheid nu pasfoto’s maakt. Ze bakken toch ook geen brood?’ Niet alleen mensen smeken soms om hulp, ook dingen. Al een hele tijd hing er een SOS-bericht op de fotocabine van het Antwerpse Centraal Station, maar ik had het niet opgemerkt. Nochtans wandel ik er elke morgen gezwind voorbij. Vreemd terrein is het niet. Eén keer per jaar kruip ik erin en dat heeft altijd …
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Ik eis het recht op een middagdut op straat’ Amsterdam voert een verbod op middenleuningen op banken in. Onze reporter Stijn Tormans is wild enthousiast. ‘Eindelijk is Nederland weer een gidsland.’
Opinie | Alexandra Vleeshouwers Opinie | Alexandra Vleeshouwers 'Betalen voor een parkeerplaats waar je nooit hebt gestaan? Waarom digitalisering niet altijd de oplossing is' Studente Alexandra Vleeshouwers kreeg op korte tijd twee keer een verkeerretributie in de bus, terwijl haar auto gewoon thuis in de garage stond. 'Scanwagens voeren het werk dan wel veel sneller uit dan parkeerwachters of agenten, maar hoeveel van die gewonnen tijd gaat weer verloren?'
Opinie | Tijs Synaeve Opinie | Tijs Synaeve 'De schermverslaving had onze dochter lelijk te grazen' Het Knack-artikel over jongeren en hun smartphonegebruik maakte heel wat los bij Tijs Synaeve en Betty Silance. Ze getuigen over zij op zoek gingen naar oplossingen tegen de verslaving die sommige apps in de hand kunnen werken bij jonge kinderen.
Politiek Politiek Daar is Conner weer: 'Zijn comeback wordt een ‘event’ – voor de socialisten, maar ook voor de hele Wetstraat' Het is voorbij, het wachten van de Vlaamse socialisten op de terugkeer van hun gevallen prins, Conner Rousseau. Hij wordt lijstduwer voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. De Conner-campagne kan losbarsten.
Gezondheid Gezondheid Neurobioloog kreeg een burn-out van haar burn-out: ‘Mijn brein zal nooit meer hetzelfde zijn’ ‘Chronische stress wreekt zich vroeg of laat op het lichaam', zegt de Nederlandse neurobioloog Brankele Frank. Een gesprek over verdraaide hersenen, de tranen van het lichaam en uitgebluste politici.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Gaan we straks de oorlog herdenken zonder Joden erbij?' De ontvangst van de Israëlische president Isaac Herzog, die het Holocaustmuseum Amsterdam kwam openen, was beschamend. Dat schrijft Robbert de Witt (EW). De pogingen hem te weren, maken duidelijk: daders en slachtoffers worden omgedraaid, de herdenkingscultuur wordt verdrongen door de cancel culture.
Boeken Boeken Nieuwe biografie over Hugo Claus: een schrijver als een filmster De levens van Hugo Claus van Mark Schaevers is een voortreffelijke, uiterst gedetailleerde biografie van mogelijk de belangrijkste Vlaamse schrijver ooit.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Is de kiezer echt zo dom als Rousseau denkt?’ In Amsterdam gaf Conner Rousseau vorige week een veelbesproken lezing voor een select gezelschap van marketeers. De voormalige Vooruit-voorzitter deed dat op het ‘Behavioural Design Fest’ van Klaas Dijkhoff, een bekende Nederlandse liberaal. Als ‘behavioural design’ een beetje als Big Brother klinkt, bedenk dan dat je ‘gedrag ontwerpen’ eigenlijk ook gewoon ‘opvoeding’ zou kunnen noemen. …
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Gigantisch veel wannabe's die Conner Rousseau willen kopiëren: zou het?' Vooruit Oost-Vlaanderen kon vorige week luisteren naar een brief van Conner Rousseau die werd voorgelezen tijdens het congres over de lijstvorming. Als de leden Rousseau zelf nog eens wilden zien speechen, konden ze na betaling van een kleine 400 euro enkele dagen later naar Amsterdam. Op het Behavioural Design Fest kwam Rousseau uitleggen wat hemzelf …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Waterzuiveraar Aquature: 'Afvalwater bevat genoeg chemische energie om de hele vraag naar waterstof te vergroenen' Afvalwater als bron voor groene waterstof? Het Britse Aquature bewijst dat het kan. Voorlopig nog in een bescheiden kilolab in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Maar de plannen voor opschaling liggen klaar
België België Journalist Meryem El Mandoudi: 'Falen is niet erg, zolang je maar weer opstaat' Meryem El Mandoudi is journalist en presentatrice. Ze werkt mee aan het nieuwe consumentenprogramma WinWin, elke weekdag om 9 uur op Radio2.
Opinie | Frank Judo Opinie | Frank Judo 'Pavlovreacties over "woke", helpen ons geen stap vooruit' 'Bewust omgaan met het verleden impliceert niet noodzakelijk dat die omgang wordt gedramatiseerd', schrijft Frank Judo. Hij staat stil bij een incident in een Nederlands museum, waarbij een alternatief gezocht werd voor het woord 'mummie'.
Politiek Politiek Wildprojectie van Vooruit-slogans op kantoor van Vlaams Belang: 'Doorzichtig promotiestuntje' Vooruit projecteerde een verkiezingsslogan op het hoofdkantoor van Vlaams Belang in Brussel. Wildprojecteren is allesbehalve nieuw. Vooral radicale bewegingen, marketeers en kunstenaars maken al lang gebruik van de techniek.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Wonen we straks in houten steden? Hout is in opmars als duurzaam bouwmateriaal. Maar lost houtbouw wel alle verwachtingen in?
Politiek Politiek Hou het gezellig op oudejaar: herlees de 12 scherpste opiniestukken van 2023 ‘Ik weet niet meer wat er mag en niet mag, omdat er zoveel wél mag, van mensen die ik niet mag, en graag in gezicht uitlach.’ Er verschenen weer veel goeie stukken in The Economist en Le Monde, maar geen observatie was dit jaar zo raak als de strofe van de Nederlandse rapper Faberyayo in …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de herbebossing van de Saharawoestijn of Sahel Op sociale media gaat een video rond met beelden van halve cirkels die in de grond gegraven zijn. Volgens socialemediagebruikers gaat het om pogingen om de Sahara en Sahel te vergroenen. Dat klopt niet. De beelden zijn van de organisatie Justdiggit. Die organisatie vergroent inderdaad verdorde landschappen in landen als Tanzania en Kenia, maar ze is niet actief in de Sahara of de Sahel.
België België Alexander De Croo: 'Europa is vandaag onvoldoende in staat om basisopdrachten uit te voeren' Met de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni komt het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie op geen evident moment. Toch ziet premier Alexander De Croo (Open VLD) kansen om Europa voor te bereiden op een nieuwe toekomst.
Politiek Politiek Frank Vandenbroucke, een vaccinbedrijf en Israëlische spionnen: wat u moet weten over de zaak-Medista Frank Vandenbroucke moest zich dinsdagmiddag andermaal verdedigen in het parlement in de Medista-zaak. N-VA blijft het dossier oprakelen, zeker sinds Het Laatste Nieuws videofragmenten publiceerde waaruit het ongelijk van de minister zou kunnen blijken. Let u wel op die voorwaardelijke wijs.
Europa Europa Schrijver Arnon Grunberg bezocht Noorse asielcentra: 'Ik ben verbaasd hoe vredig het hier is’ De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg trok naar Noorwegen en bezocht er verschillende asielcentra. In het Hoge Noorden pakken ze het helemaal anders aan dan in de Lage Landen, zo blijkt.
België België Na Knack-onderzoek: Zuhal Demir trekt zich terug uit filmvoorstelling van complotdenkers Een ‘exclusieve voorstelling’ van de controversiële film Sound of Freedom in Kinepolis Antwerpen, waarop minister Zuhal Demir (N-VA) het woord zou nemen, blijkt na onderzoek van Knack georganiseerd door complotdenkers die op sociale media fulmineren tegen ‘pedofiele elites’ en ‘satanisch ritueel misbruik’. Demir en het Vlaams Expertisecentrum voor Kindermishandeling distantiëren zich nu van het evenement.
Opinie | Niels De Kind Opinie | Niels De Kind 'Wat Vlaanderen van Nederland kan leren over de ontwikkeling van AI' Drie op vier Vlaamse bedrijven gebruikt vandaag nog geen artificiële intelligentie (AI). De tweede AI-barometer van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) toont aan dat dit te wijten is aan een gebrek aan kennis binnen de ondernemingen. ' Vlaanderen investeert, in verhouding tot Nederland, te weinig in samenwerkingen tussen bedrijven, overheid en AI-kennisinstellingen', schrijft Niels De Kind. 'Met de huidige aanpak én met het huidige budget komen we er niet. Zo dreigen we in dezelfde val te trappen als een decennium geleden bij de start van e-commerce.'
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
Opinie | Han Van der Horst Opinie | Han Van der Horst 'Dietse dromen zijn ook een drug: dat maakt de Apollo van het Schoon Verdiep onzeker' 'Groot-Nederland is een mythe. Wat zou het een zegen zijn als Vlaanderen en Wallonië beseften dat de geschiedenis ze tot elkaar veroordeeld heeft', schrijft de Nederlandse historicus Han Van der Horst. Hij reageert op een recent interview waarin N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn oproep herhaalt voor een Vlaams-Nederlands samengaan.
Politiek Politiek Wie is Dilan Yeşilgöz, de politica die Mark Rutte wil opvolgen als leider van de VVD? Met haar felheid, doortastendheid en welbespraaktheid maakte Dilan Yeşilgöz-Zegerius snel furore bij de liberale VVD en schopte ze het tot minister van Justitie. Een portret door politiek redacteur Carla Joosten van Elsevier Weekblad.
Maatschappij Maatschappij Opgroeien in armoede: 'Het onderwijssysteem werkt allesbehalve emanciperend' Met zijn boek Misschien moet je iets lager mikken getuigt de Nederlandse sociologiedocent Milio van de Kamp op een indringende manier over zijn jeugd, waar armoede en geweld, zowel in de wijk als in het eigen gezin, dagelijkse kost waren.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Problematisch voor de planeet: waarom chocolade amper nog naar cacao smaakt Chocolade voor fijnproevers maken, met zo weinig mogelijk afval en uitstoot. Dat is de ambitie van Caroline Huyghe van het het kleinschalige chocoladebedrijf Coup de Chocolat in Antwerpen. ‘Transport gebeurt per zeilboot.’
België België Stationsellende in Kortrijk, Gent-Sint-Pieters, Mechelen en Lier: 'De NMBS heeft een bouwmeester van het spoor nodig' Architectuurcriticus en treinreiziger Koen van Synghel is niet mild voor de bouwsels van de NMBS.
Geschiedenis Geschiedenis Werd Vincent van Gogh kunstenaar terwijl hij van de Borinage naar de Vlaamse Ardennen liep? Werd Vincent van Gogh kunstenaar terwijl hij van de Borinage naar de Vlaamse Ardennen liep? En waarom kent niemand zijn leraar Pieterszen nog?
Geschiedenis Geschiedenis Rector Luc Sels (KU Leuven): ‘Maak werk van een Verzetsmuseum’ Aan de vooravond van 8 mei, de viering van de capitulatie van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, wordt gepleit voor een Verzetsmuseum. De vraag wordt gedragen door meerdere universiteitsrectoren, onder wie Luc Sels (KU Leuven). ‘Dit is een oproep om de grote vergetelheid te voorkomen.’
Maatschappij Maatschappij Actrice Ayla Satijn is Vlaams, Nederlands, Turks én queer: ‘Ik pas niet in het plaatje’ We moeten op zoek naar een nieuw lichaamsbeeld, vindt actrice Ayla Cekin Satijn – Vlaams, Nederlands, Turks én queer. ‘Een lichaam is geen fashionstatement.’
Maatschappij Maatschappij Dancings voor tachtigers: 'Zodra het feest losbarst, kan het lang doorgaan' Door de succesfilm Zillion en de Canvas-reeks Those Were the Days kijken veertigers zwijmelend (te veel bollen, wellicht) terug op hun slanke jaren. Veel tachtigers zijn gewoon nooit opgehouden met dansen. Knack bezocht een matinee in Dancing Heidelicht in Mol.
Maatschappij Maatschappij Jeugdauteur Barbara Rottiers: 'Betutteling is een vileine vorm van macht' Barbara Rottiers maakt kinderboeken. Ze is meter van de Jeugdboekenmaand.
Europa Europa Schrijfbroeders Geert Mak en Benno Barnard: ‘Natuurlijk is wokisme niet de grote bedreiging’
Cultuur Cultuur Het meisje uit de klassieker van Kris De Bruyne woont nog altijd in Amsterdam: 'Ik was op slag verliefd’
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Ook in vergelijking met andere Europese grootsteden slaat Brussel een slecht figuur' Ook in vergelijking met andere Europese grootsteden slaat Brussel een slecht figuur.
Cultuur Cultuur 10 tentoonstellingen om naar uit te kijken in 2023 ‘Kunst leert ons niets, behalve de betekenis van het leven’, orakelde Henry Miller. Knack kruiste alvast deze tien tentoonstellingen aan om in het cultuurjaar 2023 weer een stapje dichterbij te komen.
Gezondheid Gezondheid Klimaatvriendelijk én gezond eten: hoe begin je eraan? Er zijn weinig dingen die je als individu kan doen voor het klimaat die zo'n grote impact kunnen hebben als de keuzes die je maakt op je bord. En je kunt vandaag al beginnen.
Cultuur Cultuur De eerste warme nacht van Bruce Springsteen in Brussel: ‘Nooit was het heter dan in België’ Volgende week speelt Bruce Springsteen op het Nederlandse Pinkpop. België slaat hij over tijdens deze tournee, en dat is geen toeval. En toch. Misschien, als hij straks in zijn privéjet over dit land vliegt, herinnert hij zich een oud verhaal. Zijn Belgische verhaal, vol jongensmythologie, warme aprilnachten en een blowjob toe. Een waarin gedanst wordt in het donker. En de King niet thuis blijkt te zijn.