Factcheck: kreeg Valerie Van Peel uittredingsvergoeding van 230.000 euro?

Volgens de satirische website ‘t Scheldt heeft kandidaat-N-VA-voorzitter Valerie Van Peel een uittredingsvergoeding van 230.846 euro gekregen toen ze vorig jaar uit de politiek stapte. Dat klopt niet. Uittredingsvergoedingen worden niet in één keer uitbetaald. Van Peel heeft volgens de huidige regels wel het recht om 22 maanden lang maandelijks haar parlementaire wedde te blijven ontvangen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Volgens een Facebookpost van ‘t Scheldt van 10 maart zou kandidaat-N-VA-voorzitter Valerie Van Peel een uittredingsvergoeding van 230.846 euro hebben gekregen toen ze besliste om zich niet opnieuw kandidaat te stellen bij de verkiezingen in juni 2024. Ook de Facebookpagina Vlaams Nieuws deelt het bericht.
Valerie Van Peel kandidaat-voorzitter van N-VA
Van Peel maakte op 9 maart bekend dat ze kandidaat is om Bart De Wever op te volgen als voorzitter van de N-VA. Voorlopig hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld. Die hebben daarvoor nog tot 17 maart de tijd.
De avond van 10 maart zit Van Peel in de studio van het VTM-journaal. Aan het einde van het gesprek (vanaf 06:58) vraagt nieuwsanker Stef Wauters of het klopt dat Van Peel recht heeft op een uittredingsvergoeding van 234.000 euro, na 14 jaar in de Kamer.
Wedde
‘Zo werkt het niet’, legt Van Peel uit. ‘Je krijgt, als je stopt, maandelijks nog een tijd een bepaalde vergoeding. Die loopt bij mij inderdaad nog een hele tijd, maar als ik verkozen word als voorzitter van de N-VA, dan ga ik die stopzetten. Dat lijkt mij de logica zelf. Ik ga niet twee keer van hetzelfde potje eten, dat daarvoor ook niet bedoeld is.’
Sinds 2014 kunnen ex-parlementsleden tot maximaal 2 jaar hun parlementaire wedde behouden. In het regeerakkoord van de Arizona-regering staat dat die vergoeding zal worden gehalveerd naar één jaar.
We nemen contact op met Valerie Van Peel. Zij legt uit dat ze volgens de geldende regels het recht heeft om 22 maanden na haar vertrek uit de Kamer haar parlementaire wedde te blijven ontvangen. In haar geval gaat het om 14.802 euro bruto – Van Peel kreeg een bijzondere vergoeding als ondervoorzitter van de Kamer.
In een e-mail bevestigt de HR-dienst van de Kamer dat Valerie Van Peel gedurende 22 maanden – van 1 juli 2024 tot en met 30 april 2026 – een gewone en een bijzondere afscheidsvergoeding geniet: ‘Op heden heeft mevrouw Van Peel reeds 8 keer 14.769,29 euro bruto ontvangen en 1 keer 15.064,59 euro bruto (geïndexeerd bedrag vanaf 1 maart 2025). In totaal heeft zij 133.218,91 euro bruto ontvangen.’
Indien Van Peel de vergoeding zou blijven ontvangen, 22 maanden lang, zou het dus gaan om een totaalbedrag van 325.644 euro bruto.
In het VTM-journaal heeft Van Peel echter verklaard dat ze, indien ze eind april N-VA-voorzitter wordt, ze die uitbetalingen meteen zal stopzetten. Strikt genomen hoeft ze niet van die vergoeding af te zien. Volgens de huidige regels stopt de vergoeding automatisch wanneer het ex-parlementslid een nieuw politiek mandaat opneemt. ‘Hoewel de functie van partijvoorzitter geen politiek mandaat is, vind ik het maar correct om de vergoeding niet meer te ontvangen als ik voorzitter word, aangezien een partijvoorzitter een loon krijgt van de partij.’
Op 11 maart plaatste ’t Scheldt een nieuw Facebookbericht. Daarin wordt gezegd dat Van Peel ‘haar kar draaide’ en haar uittredingsvergoeding los zal laten indien ze wordt verkozen tot N-VA-voorzitter. De eerdere post, waarin onterecht wordt geclaimd dat ze 230.848 zou hebben gekregen, is nog niet offline gehaald.
Conclusie
– Volgens de satirische website ‘t Scheldt heeft kandidaat-N-VA-voorzitter Valerie Van Peel een uittredingsvergoeding van 230.846 euro ontvangen toen ze vorig jaar de Kamer verliet.
– Dat klopt niet. Uittredingsvergoedingen worden niet in één keer uitbetaald. Volgens de huidige regels kunnen ex-parlementsleden maximaal twee jaar lang maandelijks hun parlementaire wedde blijven ontvangen.
– Van Peel heeft volgens de huidige regels het recht om 22 maanden lang maandelijks haar parlementaire wedde te blijven ontvangen. In totaal heeft ze de voorbije negen maanden 133.218,91 euro bruto ontvangen. Indien ze de vergoeding zou blijven ontvangen, 22 maanden lang, zou het gaan om een totaalbedrag van 325.644 euro bruto.
-Van Peel verklaart dat ze zal afzien van de maandelijkse vergoeding indien ze N-VA-partijvoorzitter wordt.
– We beoordelen de claim als eerder onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:
– Telefoongesprek met Valerie Van Peel op 12 maart 2025
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 12 maart 2025.
*Op 13 maart om 16:20 werd de tekst bijgewerkt, nadat de diensten van de Kamer en Van Peel zelf ons nieuwe cijfers bezorgden. In de voorbije maanden heeft Van Peel niet 87.750 euro bruto ontvangen, zoals eerst gemeld, maar 133.218,91 euro bruto.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.