Boeken Spaanse schrijfster Ana Iris Simón: ‘Als advocaat verdienen we minder dan onze ouders als postbode’
Cultuur Elisa Goossens maakt theater met bijzondere spelers: 'De poëzie komt moeiteloos bovendrijven'
Onderwijs Onderwijs ‘Alle Britse tieners hebben Shakespeare gelezen, maar Vlaamse leerlingen kennen Lucifer niet eens’ Waarom heeft geen enkele 17-jarige Lucifer van Vondel gelezen? ‘Omdat ze in Vlaamse klassen hoogstens fragmenten van zulke literaire werken zien.’
Boeken Boeken Een enkel ticket naar Auschwitz: NMBS liet nazi-deportatietreinen tegen betaling rijden In de Senaat heeft historicus Nico Wouters het langverwachte rapport voorgesteld over de rol van de NMBS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s betaalden de NMBS om Joden, dwangarbeiders, verzetslui en politieke tegenstanders over het spoor te deporteren.
Boeken Boeken Een nieuwe Guust Flater, de boomer haalt zijn portefeuille boven Het nieuwe album van Guust Flater mikt, net als de meeste strips vandaag, op de door jeugdsentiment gedreven lezer. En de boomer, die haalt zijn portefeuille boven.
Gezondheid Gezondheid 7 tips om uw oude dag zélf in handen te houden U wilt ook als u oud bent nog zelf kunnen bepalen wat u doet en waar u woont? Dan moet u nú actie ondernemen. In hun nieuwe boek Zorgen voor morgen helpen gerontologen Dirk Doucet en Daan Duppen u op weg.
Boeken Boeken Paul Van Ostaijen lezen in het Azeri of Lize Spit in het Zweeds: het kan Boeken van Vlaamse auteurs vind je in alle uithoeken van de wereld. Opvallend: in Nederland hebben ze het moeilijk.
Boeken Boeken 'Hoe een kleine systeemfout uitgroeide tot een menselijk drama: dringend meer bewustwording nodig rond sepsis' In Elk uur telt vertelt Ilse Malfait over de aangrijpende gebeurtenissen die ze meemaakte als patiënt die leed aan sepsis, een ziekte die dringend de nodige bekendheid en aandacht moet krijgen. Wij bieden u hier een fragment aan. Gisterenavond getuigde ze over de ziekte in het VRT-programma Pano.
Boeken Boeken De nieuwe intocht van Guust Flater, de terugkeer van de seventies Vandaag ligt Flater slaat weer toe! in de winkelrekken. Het is het eerste album van de stripheld Guust, 26 jaar na het overlijden van auteur Franquin.
Boeken Boeken Kurt Van Eeghem over Oostende in de belle époque: 'Zo decadent zal het nooit meer worden’ In een nieuw boek neemt Kurt Van Eeghem ons mee voor een wandeling naar oude en nieuwe liefdes. ‘Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.’
Boeken Boeken Knack Hercule Poirotprijs voor 'Het Buchinsky Incident' van Benny Baudewijns: 'Waar ligt de schuld voor onmenselijkheid?' In Het Buchinsky Incident lokt de moord op een Pruisisch meisje het herschrijven uit van de geschiedenis. 'Meer dan een krachttoer is dit een meesterwerk dat vertaling en verfilming verdient', schrijft Lukas De Vos over de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs.
Opinie | Jonas Van der Slycken Opinie | Jonas Van der Slycken 'Hoe ik bijna gehersenspoeld werd als student economie' Economie draait om groei. En zolang de economie groeit, dan gaat het goed. Alleen, klopt dat wel? Wat als onze economie in dienst zou staan van mens en planeet, in de plaats van andersom zoals nu het geval is? Hoe zou een economie die zorgt voor mens en planeet eruitzien? Economische groei vaarwel zeggen, we zouden er wel bij varen, weet econoom Jonas Van der Slycken te vertellen. Hij schreef met “Genoeg voor iedereen” een boek over hoe we kunnen bloeien zonder groei, waaruit volgend fragment komt.
Boeken Boeken Maffia: waarom op Sicilië de familiebanden sterker waren dan elders in Europa De Amerikaanse auteur Louis Ferrante behoorde tot de Gambino-maffiaclan in New York en zat acht jaar in de gevangenis. Een voorpublicatie uit zijn nieuwe boek Borgata: de start van een imperium.
Boeken Boeken Bart Van Loo: ‘10 jaar na de biografie kijken we anders naar Napoleon' Bart Van Loos klassieke Napoleon-biografie uit 2015 verschijnt in Frankrijk in een herziene uitgave. In het nawoord staat hij stil bij wat er in tien jaar tijd is veranderd in onze kijk op de Franse keizer.
Cultuur Cultuur De twijfels van auteur en muzikant Rudolf Hecke: 'Wat heb ik mijn ouders destijds in godsnaam aangedaan?'
Geschiedenis Geschiedenis Na de collaboratie: waarom de Belgische staat 242 mensen ter dood bracht In De laatste 242 onderzoeken vier historici de feiten die ertoe hebben geleid dat tussen 1944 en 1950 in België 242 mensen werden terechtgesteld. Hun verhaal leert hoe complex het was om ordelijk afscheid te nemen van jaren van oorlog en barbarij.
Boeken Boeken Kristof Calvo over partijfinanciering: 'Geef partijen nul euro publiek geld' In zijn nieuw boek Staat van vertrouwen (Ertsberg) doet Groen-politicus Kristof Calvo enkele voorstellen om de parlementaire democratie nieuw leven in te blazen, zoals het radicaal inperken van partijfinanciering. Een voorpublicatie.
België België Brief aan Wannes Van de Velde: 'We worden geregeerd door mensen die nooit, zoals u, in de straten verdwalen’
Cultuur Cultuur Michael De Cock (KVS) over de oorlog in Gaza: ‘Al dit verdriet zal zijn weg naar het podium vinden’ When the canons roar, the muses are silent. Als bommen vallen en de barbarij woedt, heeft cultuur niet veel impact. Wat rest artiesten dan anders dan te vluchten, te schuilen, te wachten tot het voorbij is? Of kan kunst toch iets, voor wie achterblijft? Op die vragen zochten theatermakers en critici antwoorden op een internationale bijeenkomst in Pristina. Michael De Cock, artistiek directeur van KVS, was erbij.
Cultuur Cultuur Joni Mitchell wordt 80: 'Ze bewees dat vrouwen een plaats hebben in de muziek' 80 jaar wordt ze vandaag, en de Canadese muzikante Joni Mitchell heeft nog altijd een iconische status. Wat maakt haar zo bijzonder?
Boeken Boeken Voorpublicatie 'Ken jezelf' van Tinneke Beeckman: 'Wat in publieke opinie voor wijsheid doorgaat, getuigt niet altijd van inzicht' In haar jongste boek Ken jezelf wekt TInneke Beeckman klassieke denkers tot leven en laat overtuigend zien hoe de filosofie juist vandaag de dag van grote waarde kan zijn. We bieden u hier de inleiding aan.
Boeken Boeken De Eenzame Uitvaart in Leuven: een reconstructie van vergeten levens Sinds 2015 wonen dichters in Leuven de uitvaart bij van mensen die eenzaam worden begraven of uitgestrooid. Dertig keer al reconstrueerde Peter Mangel Schots het leven van elke overledene. Die verhalen zijn nu gebundeld.
Boeken Boeken Een onafhankelijk België: wie had daar eigenlijk om gevraagd? In 1830 scheurde België zich af van Nederland en werd het onafhankelijk. Niemand had er eigenlijk om gevraagd, niet in het noorden en niet in het zuiden. Toch gebeurde het.
Cultuur Cultuur Zangeres Astrid Stockman en cartooniste Laura Janssens: ‘De liefde of btw-aangiftes: wij kunnen elkaar over alles om hulp vragen’ Cartooniste Laura ‘Niet Nu’ Janssens debuteert in november op Streamz met Hamsters. Haar beste vriendin en klassieke zangeres Astrid Stockman kreeg een rolletje in die animatiereeks. ‘Wanneer is er voor het laatst iets afgeschoten tussen ons?’
Boeken Boeken 'De nazi’s hebben in Sobibor een bizarre efficiëntie aan de dag gelegd in het ombrengen van mensen' In Het donkerste donker beschrijft onderzoeksjournalist Rosanne Kropman de aangrijpende geschiedenis van Sobibor, een relatief onbekend vernietigingskamp in nazi-Duitsland. In anderhalf jaar tijd werden daar meer dan 170.000 joden vergast, tot een succesvolle gevangenenopstand in oktober 1943, nu 80 jaar geleden. Wij bieden u hier een fragment aan. 'Het zijn aantallen waar je je geen voorstelling meer bij kunt maken. Maar daar, op die open plek in dat desolate Poolse bos, met die zeef in mijn handen, worden de doden langzaam echt.'
Boeken Boeken Mar Maremoto in 'Draw for Change': een greep uit het leven van de Mexicaanse topcartooniste In Draw for Change schetst Catherine Vuylsteke de portretten van de zes vrouwelijke cartoonisten uit Mexico, de VS, India, Syrië, Egypte en Rusland waaraan de bekroonde, gelijknamige docuserie is gewijd. Een exclusieve voorpublicatie uit het levensverhaal van de 29-jarige Mexicaanse Mar Maremoto.
Boeken Boeken Jon Fosse, Nobelprijswinnaar Literatuur: de Beckett van het noorden De Noor Jon Fosse kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur. Een uitstekende keuze: zijn toneelstukken en verhalen zijn net zo donker en grappig als de mens zelf.
Boeken Boeken Jean Paul Van Bendeghem bewijst zijn liefde voor De Kiekeboes: 'Ik ben er trots op' Academisch filosoof en logicus Jean Paul Van Bendegem verdedigt met zwier zijn liefde voor De Kiekeboes. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken 'Scheisseimer' van kunstenaar Koenraad Tinel, voor wie het Oostfront écht wil begrijpen Scheisseimer, de volledig herwerkte uitgave van de oorlogsherinneringen van kunstenaar Koenraad Tinel, geeft een dieper inzicht in het Oostfront dan een rist recente geschiedenisboeken daarover, schrijft Knack-redacteur en historicus Walter Pauli.
Cultuur Cultuur Hedda Sterne: de vrouw die ‘schilderde als een man’ In Meer dan muze beschrijven Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra leven en werk van tientallen vrouwelijke kunstenaars zonder wie de kunstwereld er vandaag helemaal anders zou uitzien. In deze voorpublicatie: Hedda Sterne (1910-2011).
Opinie | Eva Kestemont Opinie | Eva Kestemont 'Anders omgaan met ultrabewerkt voedsel, hoe gaan we dat doen?' Journaliste Eva Kestemont legt politici en de voedingsindustrie de ideeën en suggesties mee die kwamen bovendrijven tijdens de lancering van haar boek Verbeterd Recept . 'Er zijn tal van opties om anders om te gaan met ultrabewerkt voedsel.'
Wereld Wereld Kroongetuige tegen Trump in haar boek: 'Zijn stafchef vroeg me: zou je een kogel nemen voor hem?' In haar boek ‘Enough’ beschrijft Cassidy Hutchinson het moeilijke proces dat haar van superfan van Trump veranderde in de kroongetuige tegen hem. Het was de spiegeltest die de doorslag gaf: 'Ben je tevreden met wat je ziet in de spiegel?'
Cultuur Cultuur Staking in Hollywood begint ook Vlaamse filmwereld zorgen te baren Hollywood, het epicentrum van de Amerikaanse filmindustrie, ligt al 5 maanden plat door een staking van scenaristen en acteurs. Ook de Vlaamse filmwereld maakt zich stilaan zorgen.
Boeken Boeken De humanisten: ‘Ze waren vaak arrogant, maar wel op een interessante manier’ We leven in angstige tijden. ‘We zouden bijna vergeten tot hoeveel moois een mens in staat is’, zegt Sarah Bakewell. ‘Ruim daarom plaats in voor het humanisme, want dat herinnert ons aan onze betere kwaliteiten.’
Cultuur Cultuur Regisseur Charlie Dewulf: 'Ooit probeerde ik het uit te maken, nu is hij de man van mijn leven' Charlie Dewulf is regisseur van Liefdestips aan mezelf en is nu te zien in Celebrity MasterChef Vlaanderen (Play4).
Cultuur Cultuur Olivia Lopez Calderon (25) faciliteert gesprekken over culturele identiteit: 'Het gevoel van ontworteling bracht ons samen'
Technologie Technologie AI schrijft nu ook boeken, én meteen hun recensies Chatbots en schrijfassistenten op basis van artificiële intelligentie (AI) worden momenteel gebruikt om hele boeken bijeen te schrijven, waarna ze worden verkocht via webwinkels. De ‘auteurs’ verdienen eraan, de lezers worden misleid.
Geschiedenis Geschiedenis Conrad Detrez in Brazilië: seminarist, guerillastrijder en schrijver tegen wil en dank Een priester in spe die de kerk de rug toekeerde, een revolutionair die het socialisme afviel en een bekroonde auteur die ongelukkig werd van het schrijven: de eeuwig zoekende Conrad Detrez was het allemaal.
Boeken Boeken 'Is gedrag willen ‘afleren’ wel een goed pedalogisch idee?' 'Wie met kinderen en jongeren werkt, weet het: we worden steeds meer uitgedaagd, uitgetest, uitgeput. En toch blijven we vaak op dezelfde manieren met gedragsmoeilijkheden omgaan', schrijft kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel in haar nieuwste boek Sprekende harten, strijdende zwaarden: toolbox voor moeilijk gedrag bij kinderen en jongeren (Pelckmans) . Ze specialiseerde zich uitgebreid in de materie van moeilijk gedrag. Wij bieden u hier een fragment aan.
Boeken Boeken ‘Ook Hitler was een romanticus’: dichters Jeroen Messely en Benno Barnard in gesprek In zijn verbluffende dichtbundel Nieuwe zwanenzangen filosofeert Jeroen Messely over de romantische obsessies van Hitler, de gevaren van naïeve natuurverheerlijking en de noodzaak van een intellectueel burgerdom.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Het magische en absurde zit even diep in ons en in de wereld als het reële en het logische' Niets is zo echt als onze fantasie.
Onderwijs Onderwijs Dirk Van Damme: ‘Herwaardeer het Standaardnederlands in het onderwijs' In Emancipatie, excellentie en eerlijke kansen, een nieuwe bundel met essays en columns, pleit onderwijsexpert Dirk Van Damme onder meer voor een herwaardering van de standaardtaal in Vlaamse scholen. Een voorpublicatie.