Vlaamse doelstelling om 4000 hectare bos te planten niet in zicht

© Getty Images

Vlaanderen heeft de voorbije twee jaar 656 hectare nieuw bos gekregen.  Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), op basis van de meest recente gegevens van de zogenaamde Bosalliantie. De doelstelling van 4.000 hectare bos blijft daarmee wel veraf.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen het einde van deze regeerperiode 4.000 hectare extra bos aan te leggen. Na twee jaar zijn er alvast 535 nieuwe bossen bijgekomen, die samen goed zijn voor 656 hectare, zo meldt de minister.  Daarnaast zijn er de afgelopen twee jaar nog eens 250 compensatiebossen (414 hectare) bijgekomen. Dat zijn bossen die worden aangeplant om te compenseren dat er op een andere plaats ontbost werd.

Demir zegt dat het bebossingstempo duidelijk is toegenomen, maar beklemtoont dat er ‘nog veel meer’ nodig is. ‘We blijven ons inzetten om Vlaanderen groener te maken, hoe moeilijk dat soms ook is.’ De minister wil daarom werk maken van een herziening van de pachtwetgeving, die gezien wordt als een van de grootste drempels om Vlaanderen groener te maken. ‘De zwaarste inspanning blijft voldoende gronden vinden om te bebossen’, aldus Demir.

Om de bosuitbreiding te realiseren, werkt de overheid samen met natuurorganisaties zoals Natuurpunt, de Bosgroepen, Bos+, de Regionale Landschappen en Landelijk Vlaanderen. Zij vormen samen de ‘Bosalliantie’.

Partner Content