MO* MO* Hier komt het hout uit de wieken van onze windmolens vandaan De laatste jaren werd wereldwijd een recordaantal windmolenparken bijgebouwd. Dat heeft helaas ook vernietigende gevolgen voor het Ecuadoraanse Amazonegebied: daar is een stormloop op balsa ontstaan, de tropische houtsoort die wordt gebruikt voor de wieken van windmolens. ‘Er zijn moorden gepleegd, er ontstond prostitutie, en dat alles werd veroorzaakt door de handel in balsa.’ Is duurzame houtkap mogelijk?
MO* MO* Een kijk in de ziel van Congo In De kinderen van Oost-Congo vertelt journaliste Katrien Vanderschoot de recente geschiedenis van het woelige Centraal-Afrikaanse land door de ogen van kindsoldaat Isaac en activiste Rebecca. Hun persoonlijke getuigenissen maken het een verhaal waarin naast de grote politiek ook de gewone mens centraal staat.
MO* MO* Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte Wie hoopte dat de Egyptische revolutie van 2011 het leven van vrouwen ingrijpend zou verbeteren, komt bedrogen uit. De roep om gelijke rechten en kansen klinkt luider dan ooit. Ook dit keer zijn sociale media een ideaal klankbord. En ook dit keer reageert het regime defensief. ‘Wie niet meegaat met het officiële discours wordt de mond gesnoerd.’
MO* MO* Achter de schermen van de oorlog Ontmoetingen in doorrookte cafés, helse busritten en journalistieke dilemma’s: het leven van een oorlogsverslaggever gaat niet altijd over rozen. Kijk mee achter de schermen van de oorlog in Oekraïne.
MO* MO* Het politieke taboe van de onverwijderbaren ‘We zullen oplossingen zoeken voor mensen die buiten hun wil om niet kunnen terugkeren naar hun herkomstland.’ Het is een belofte van de regering-De Croo die tot nu toe dode letter bleef. Doet Duitsland het beter met zijn zogenaamde Duldung, een statuut voor tijdelijke opschorting van deportatie?
MO* MO* Het verhaal van de illegaal Op vraag van MO* en het Vlaams-Nederlands huis deBuren schreef Sumai Yahya onderstaand verhaal, een beklijvend gedicht over ontreddering, thuisloosheid en hoop.
MO* MO* ‘Als ik wil, verander ik morgen van identiteit’ De Congolese overheidsadministratie moet sneller en correcter officiële documenten afleveren, vindt president Félix Tshisekedi. Maar er is nog een lange weg te gaan, zo bewijzen de ervaringen van gewone Congolezen telkens weer. Zonder centrale databank en organisatie blijft het aanvragen van identiteitspapieren er vaak een kwestie van geld op tafel leggen.
MO* MO* Papieren in ruil voor stemmen, propaganda en miljoeneninvesteringen In hartje Roemenië bevindt zich een Hongaarse enclave: Szeklerland. Hongaren in het buitenland kunnen sinds 2011 het staatsburgerschap van hun land van herkomst aanvragen, en er daardoor ook hun stem uitbrengen. Het tekent Viktor Orbáns bredere beleid om deze Hongaren in te lijven in zijn invloedssfeer. MO*journalist Pieter Stockmans fietste 530 kilometer door Szeklerland. ‘De Hongaarse regering exporteert de haat tegen “Brussel” en “migranten” naar hier.’
MO* MO* Geen weg terug meer voor het regime Als studente nam Ladan Rahbari meermaals deel aan betogingen in Iran. De Belgisch-Iraanse politiek sociologe, vandaag docente aan de Universiteit van Amsterdam, herinnert zich de grimmige sfeer nog goed: ‘Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven een vergelijkbare angst heb ervaren.’ Ze kan zich nauwelijks inbeelden dat het geweld vandaag nog vele malen erger is.
MO* MO* ‘Asielzoekers behoren tot de meest veerkrachtige mensen die er zijn’ Wie gevlucht is voor vervolging en onderweg allerlei obstakels overwon, worstelt bij aankomst in België mogelijk al met de nodige trauma’s. Dat er dan geen veilige plek of dak boven het hoofd beschikbaar is, zet de mentale gezondheid van kandidaat-asielzoekers verder onder druk. Maar: ‘Asielzoekers die hier toekomen, behoren tot de meest veerkrachtige mensen die er zijn. Ze hebben enorme verschrikkingen doorstaan maar zijn telkens opnieuw opgestaan. Laat ons dat potentieel alsjeblief aanboren.’
MO* MO* Wie investeert in de Congolese wouden, investeert in de toekomst van ons allemaal De tropische wouden in het Congobekken, in het hart van Afrika, zijn razendsnel aan het verdwijnen. De internationale gemeenschap tast in de buidel om de ontbossing in de regio te stoppen. Maar zal dat wel volstaan? En komt dat geld wel altijd bij de juiste mensen terecht? ‘God heeft ons het bos gegeven zodat we kunnen eten.’
MO* MO* Russische huurlingen in ruil voor Afrikaanse grondstoffen Twee politiek-militaire fenomenen zitten de laatste jaren in de lift: geprivatiseerde oorlogsvoering en het ultranationalistisch extremisme in Rusland. De uitvloeiing daarvan is de beruchte Wagner Group, het private militaire bedrijf dat officieel niet eens bestaat. De laatste jaren heeft Wagner steeds meer ruimte ingenomen in Afrika. Het geopolitieke plaatje begint zo te lijken op een nieuw soort koude oorlog, waar Afrikaanse landen niets bij te winnen hebben.