Boeken Stefan Hertmans analyseert messcherp in Verschuivingen, en gaat precaire kwesties niet uit de weg
Boeken De nieuwe Ali Smith, een gothic novel over de Britse lockdown: ‘Schotland hangt aaneen van de griezelverhalen’
Wereld Wereld Topauteur Jonathan Franzen: ‘Een eengemaakt Europees leger was toch handig geweest’ Op zijn drukke Europese tournee maakt de Amerikaanse topauteur en dwarsdenker Jonathan Franzen tijd vrij voor Knack. Een gesprek over de flinterdunne scheiding tussen kerk en staat, de vrije liefde en oceanen zonder vissen.
Boeken Boeken Schrijver Dave Eggers: 'Onze goede bedoelingen effenen vaak het pad voor de duivel' Optimism is a moral duty, zeggen ze. Maar in zijn nieuwe roman De Parade, over twee snelwegbouwers in Afrika, ziet Dave Eggers de toekomst somber tegemoet: 'Onze goede bedoelingen effenen vaak het pad voor de duivel.'
Boeken Boeken De bomen, het bos en de brexit: de sluwe nieuwe roman van Max Porter De Britse taalvirtuoos Max Porter verbluft met zijn tweede roman Lanny. U mag de opvolger van Verdriet is het ding met veren lezen als een ecologische fabel. Woede is de motor die de literaire schoonheid aandrijft: 'Soms zie ik de mensheid in cartoonvorm: we marcheren als lemmingen richting afgrond terwijl we elkaar met boze tweets bestoken.'
Boeken Boeken De duisternis in schrijver David Vann: 'Alle ellende komt voort uit mannen' De zelfdoding van zijn vader blijft schrijver David Vann achtervolgen. In zijn nieuwe roman, Heilbot op de maan, keert hij terug naar de noodlottige dagen die aan zijn vaders dood voorafgingen: 'Na een zelfmoord blijf je voorgoed in gesprek met niemand. En die niemand zwijgt.'
Boeken Boeken Peter Verhelst wint de Ultima voor de Letteren Peter Verhelst heeft de Ultima voor de Letteren gewonnen met zijn boek 'Voor het vergeten'.
Boeken Boeken Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer: 'Ik lijd aan een zeer bizarre vorm van nostalgie' Ilja Leonard Pfeijffer neemt in zijn nieuwe roman Grand Hotel Europa de maat van het oude continent. 'Het is een openluchtmuseum geworden, een recreatiegebied voor productieve landen.'
Boeken Boeken De 'brave nazi' Albert Speer ontmaskerd: 'Hij werkte actief mee aan de Endlösung' Albert Speer een nobele nazi? We wilden het maar al te graag geloven. Historicus Magnus Brechtken maakt brandhout van die mythe in zijn biografie van de nazi-architect. 'Speer legde na de oorlog de klemtoon op zijn architecturale werk omdat hem dat beter uitkwam.'
Boeken Boeken 'Congo is jullie Auschwitz. Waar blijven de excuses?' Francesca Melandri sluit haar trilogie over de Italiaanse geschiedenis af met De lange weg naar Rome, een roman over afwezige vaders, vluchtelingen en de schandvlek van de kolonisatie. 'Ik weet nog altijd niet hoe ik van al die verknoopte verhaallijnen geen warboel heb gemaakt.'
Boeken Boeken 'Voor een vluchteling is een smartphone belangrijker dan voedsel ' Auteurs die nog aanspraak willen maken op de titel 'Boek van het Jaar' zullen een spurtje moeten trekken, want het Tsjechische wonderkind Marek Sindelka ligt met zijn roman Materiaalmoeheid mijlenver voor. Een verschroeiend boek over twee vluchtelingen, gevangen in een vagevuur, dromend van het Europese Utopia. 'Hoeveel grenzen ze ook oversteken, ze zullen Europa nooit bereiken. Hoe wreed is dat?'
Boeken Boeken Johan Harstad, Noor van veel woorden De Noorse auteur Johan Harstad en zijn Nederlandse vertalers Edith Koenders en Paula Stevens ontvangen voor de roman 'Max, Mischa & het Tet-offensief' de Europese Literatuurprijs. Knack sprak de man vorig jaar. '1200 bladzijden? Da's maar een fractie van wat ik geschreven heb.'
Naar bed met een componist: 'Het is heel intiem, mensen die hun slaap in jouw handen leggen' Eerst dompelde hij Vivaldi's Vier Jaargetijden onder in donkere elektronica, daarna componeerde hij de ideale soundtrack voor een goede nachtrust. Gisteren in uw slaapkamer, volgende week in de Antwerpse kathedraal: Sleep van Max Richter.
Boeken Boeken Chris Ceustermans schrijft bibliografie van J.M.H. Berckmans: 'Hij was de eloquentie zelve' Vier jaar lang werkte romancier Chris Ceustermans aan zijn biografie van J.M.H. Berckmans. Daar doet hij nog een bloemlezing uit diens omvangrijke oeuvre bovenop.
Review | Boeken Review | Boeken 'Voor romans als die van Thierry Baudet is de vlammenwerper uitgevonden' Politici die zich aan literatuur wagen: zelden een goed idee. Ook Thierry Baudet, van de Nederlandse partij Forum voor Democratie, verbrandt de vingers aan wat wel eens 'een linkse hobby' wordt genoemd.
Nieuws Nieuws Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen gidsen beginnende kunstkopers Wie wil er geen schoonheid in zijn leven, maar hoe begin je aan een kunstverzameling? Het Nederlandse koppel Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen schreef met Ontroerend goed een bevattelijke handleiding voor de beginnende liefhebber. En ze kennen de Vlaamse kunstscene door en door: 'Jullie barsten van het talent. Jaloersmakend, gewoon.'
Boeken Boeken De voorspellende kracht van Jennifer Egan: 'Trump lijkt verdacht veel op de gangsters uit mijn roman' Zeven jaar nadat ze een Pulitzer Prize won voor Bezoek van de knokploeg heeft Jennifer Egan (55) een nieuwe roman klaar. Hoewel Manhattan Beach zich afspeelt in het New York van de Tweede Wereldoorlog blijkt haar boek akelig actueel.
Boeken Boeken Saint-Amour: Michel Faber schrijft zijn vrouw tot leven De jaarlijkse liefdeskaravaan die Saint Amour heet, trekt zich weer op gang langs Vlaamse theaterzalen. Een van de eregasten dit jaar: Michel Faber, die met een bundel indringende rouwgedichten onder de arm vele gebroken harten zal zalven. 'Liefde is geen noodzaak, maar waarom zou je al die heerlijkheid uit je leven bannen?'
Boeken Boeken Mieke Maaike's obscene jeugd: koesterde Louis Paul Boon pedofiele gedachten? Literair meesterwerk of kinderporno? Met de heruitgave van Mieke Maaike's obscene jeugd laait de discussie weer op: was Louis Paul Boon een 'viezentist'? Ilja Leonard Pfeijffer gooit olie op het vuur, Boon-biograaf Kris Humbeeck haalt de brandblusser boven.
Boeken Boeken Dit zijn de 10 beste boeken van 2017 volgens Knack Focus Knack Focus maakt de balans op van het afgelopen jaar. Literair recensent Roderik Six koos de tien strafste boeken in een jaar waarin het boekenvak eensgezind op zijn achterste poten stond.
Boeken Boeken Politiek auteur Valeria Luiselli: 'Ik heb nog nooit de binnenkant van een stemhokje gezien' Valeria Luiselli schreef met Vertel me het einde een van de urgentste boeken van dit jaar. Een gesprek met de Mexicaanse auteur over 'fucking' puriteins Amerika, trage Italianen, en - jammer genoeg onvermijdelijk - Donald Trump.
Boeken Boeken Optimistisch over de vluchtelingencrisis: 'Vrijheid van bewegen moet een mensenrecht worden' Optimism is a moral duty. Mohsin Hamid weigert in zijn roman Exit West pessimistisch te doen over de vluchtelingencrisis. 'Op een dag wandelen we allemaal vrij over deze aarde', weet hij. Zijn verfrissende literaire toekomstvisie leverde hem alvast een nominatie voor de Man Booker Prize op.
Boeken Boeken Jonge leeuwen en hun welpen: straffe schrijvers over het talent dat zij volgen Terwijl wij de loftrompet steken over de Lize Spits van deze wereld, staat de generatie ná hen al te trappelen. Enkele Vlaamse topauteurs prijzen hun favoriete ongeslepen diamantjes aan.
Boeken Boeken Rosanne Hertzberger: 'Biowinkels hebben een gigantisch afvalprobleem' Het strookt niet met het romantische beeld dat we van voedsel hebben, maar ons bord ligt vol chemische producten. In haar felbesproken boek Ode aan de E-nummers legt Rosanne Hertzberger uit waarom dat een goede zaak is. 'Er wordt vaak op een religieuze manier aan biolandbouw gedaan.'
Boeken Boeken Thrillersensatie Sarah Pinborough: 'We moeten opnieuw leren flirten met onze partners' Sarah Pinborough schreef met Wat jij niet ziet de thrillerhit van het jaar. Een boek over een beklemmende driehoeksrelatie, bizarre dromen en een falend geheugen. 'Ik ben gefascineerd door dromen. Zelfs nachtmerries vind ik fantastisch.'
Boeken Boeken 10 boeken om dit najaar naar uit te kijken Hopelijk hebt u deze zomer niet al uw vakantiedagen gespendeerd, want dit najaar zal u danig wat tijd nodig hebben om alle topboeken te lezen. Om de keuzestress toch enigszins te verlichten, lijsten we voor u de tien mustreads van het najaar op.
Magazine Magazine In a bar, under the tropical sea Vlaanderen blijft een rijk muziekland, maar de overdaad aan regels dreigt de instroom droog te leggen. De overheid moet dringend een toontje lager zingen.
Magazine Magazine De glazen stolp Vrije meningsuiting, daar zijn we allemaal voor. Tot iemand iets zegt wat ons kwetst. Dan moeten monden afgeplakt worden. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Magazine Magazine Olympia Is schrijven een sport? Hopelijk niet want sporters moeten zich ook politiek correct gedragen, en daar zijn schrijvers vooralsnog niet goed in.
Magazine Magazine #NoKids Twee dappere schrijfsters waagden zich onlangs aan het laatste taboe: bewust kinderloos zijn. Eindelijk lijken de geesten rijp voor een belangrijk debat dat de hele wereld aangaat.
Magazine Magazine Feest der voyeurs Fotograaf Helmut Newton noemde zich een 'gun for hire': wie betaalt, mag voor de lens. Maar reclamefoto's kunnen ook iets vertellen over de tijdgeest.
Magazine Magazine Beeldmoe Sommige mensen gaan tijdens hun vakantie bewust offline. Maar is de aanhoudende informatiestroom wel zo'n slechte zaak?
Magazine Magazine Niet meer in cultuur investeren is een schande Minister Sven Gatz is de gebeten hond omdat de cultuursubsidies drastisch verminderd worden. Maar wat kon hij doen? Hij is een machteloos figuur.
Magazine Magazine Independence Day Na de brexit weerklinkt de roep om een wervend Europees project. Misschien moeten we even leentjebuur spelen bij het schaamteloze patriottisme van de Verenigde Staten.
Magazine Magazine Onthutsen Wanneer de Belgische overheden aan hun taken verzaken, spelen rijke ondernemers mecenas. Maar dat zal de kunsten niet redden.
Magazine Magazine Wie maalt er om de polemiek rond Abou Jahjah? Bij gebrek aan voetbalroddels heeft het Nederlandse journaille zich op het geduivel bij uitgeverij De Bezige Bij gestort. Maar daar moet u uw EK-special niet voor laten.
Magazine Magazine De valse boekenprijs De gereglementeerde boekenprijs blijkt een holle doos. Vooral boekhandelaars en auteurs zijn er de dupe van.
Magazine Magazine Dood theater Intellectuele luiheid en zelfgenoegzaamheid hebben de hele theaterwereld besmet. De hoogste tijd dus om zich grondig te bezinnen, voor de zalen helemaal leeglopen.
Magazine Magazine We Are Public Kan één kortingpasje de cultuursector redden? In Amsterdam bewijst het nieuwe platform We Are Public van wel. Wat belet Vlaanderen om het voorbeeld te volgen?
Magazine Magazine Niet slim genoeg In de documentaire Requiem for the American Dream fileert denker Noam Chomsky een uur lang de neoliberale doctrine. Veel blijft er niet over, behalve onthutsend kijkplezier.
Magazine Magazine Radiohead, alleenheerser in de muziek Een nieuw album van Radiohead is altijd een geschenk uit de hemel. Als het orkest van de Titanic begeleiden ze een verloren generatie.
Magazine Magazine De tristesse van de economen Omdat kunst te weinig opbrengt in de vermarkte wereld schaffen we de subsidies beter af. Tenzij we kunst beschouwen als de beste reclame voor het geplaagde merk België.
Magazine Magazine Legaliseer drugs van productie tot gebruik Rocksterren bezorgen drugs een slechte naam. Maar recreatief gebruik hoeft geen probleem te zijn, tenminste niet als we daar goed mee omspringen.
Opinie | Roderik Six Opinie | Roderik Six 'Moeten we zelfdoding niet even waardig behandelen als euthanasie?' 'Misschien moeten we zelfdoding minder omfloersen en even openlijk en waardig behandelen als euthanasie', schrijft Knack-journalist Roderik Six.
Magazine Magazine Elk weldenkend mens moet zelfmoord overwegen Wie zelfmoord pleegt, verzaakt niet aan zijn naasten, maar heeft voor zichzelf uitgemaakt dat het mooi is. Daarom moeten we zelfdoding even openlijk en waardig behandelen als euthanasie.
Magazine Magazine De schrijver als belastingadviseur Ramon Fonseca was tot voor kort een bekroonde bestsellerauteur. Nu hij een van de tenoren van het Panama Papers-schandaal blijkt te zijn, krijgt de term 'valsheid in geschrifte' een nieuwe betekenislaag.
Magazine Magazine Whatever happened to rock 'n' roll? Rock lijkt in hetzelfde bedje ziek als de politiek - het interesseert niemand nog een moer.