Boeken Boekrecensie: 'Vertroostingen' van Dirk De Wachter is een persoonlijker, maar ook een gladder boek
Boeken Recensie ‘In Oekraïne’ van Rudi Vranckx: slaapwandelen we ongemerkt naar een Derde Wereldoorlog?
Boeken Boeken De Legenda aurea vertaald: vergeten verhalen over folteringen, lijkschennis en geile prefecten De Legenda aurea, een grabbelton vol verhalen van Jacobus de Voragine, is na een monnikenwerk van 31 jaar eindelijk naar het Nederlands vertaald.
Boeken Boeken Boekenrecensie: Francis Weyns doet in 'XVIII' aan geschiedschrijving zoals ook Bart Van Loo ze bedrijft In de achttiende eeuw botsten oude autoritaire regimes op hun grenzen, toont Francis Weyns in XVIII, en zagen nieuwe, al dan niet met behulp van een guillotine, het licht.
Boeken Boeken Recensie: historicus Ewoud Kieft schrijft een bijzonder gevat betoog over de bedreiging van onze democratie Onze democratie wordt niet bedreigd door Vladimir Poetin of Xi Jinping, schrijft Ewoud Kieft in Vechten voor democratie, maar door onze eigen politici.
Review | Boeken 3 / 5 Review | Boeken Recensie: In 'Waarom dit niet de laatste oorlog is' geeft Koert Debeuf een inzicht dat conflicten kan vermijden Oorlogen en revoluties hebben geen economische maar wel psychologische oorzaken, zegt Koert Debeuf. Een inzicht dat ons kan helpen conflicten te vermijden.
Boeken Boeken Recensie: 'Ten derden male' van Jos Geysels en Erik Vlaminck is alweer een noodzakelijk pamflet tegen armoede Dat Jos Geysels en Erik Vlaminck in acht jaar tijd hun derde pamflet tegen de armoede moeten schrijven, zegt genoeg. Almaar meer Belgen moeten het met minder stellen.
Boeken Boeken Recensie: 'Levenslang links' van Erik De Bruyn is een kruistocht tegen woke Het links van vandaag is allang het links van vroeger niet meer, toont Erik De Bruyn in een boek over zijn politieke carrière.
Boeken Boeken Recensie: in 'Links vs rechts' trapt Alain Van hiel tegen menig heilig huisje Zeg me voor wie je stemt en ik weet meteen welke persoonlijkheid je hebt. Dat dachten we lang, maar het is ingewikkelder dan dat, toont Alain Van Hiel.
Boeken Boeken In 'Burgerschap' schetst filosoof Patrick Loobuyck de contouren van een ideaal burgerschap Vertrekkend vanuit een abstract en hyperrationeel mensbeeld schetst Patrick Loobuyck de contouren van een ideaal burgerschap.
Boeken Boeken Filosoof Johan Braeckman bewijst met zijn nieuwe boek 'Ezelsoren' dat niemand gevrijwaard blijft van geloof in onzin In Ezelsoren toont Johan Braeckman dat zijn hang naar scepticisme en rationaliteit ten dienste staat van het goede, rustige leven.
Boeken Boeken Gedragsbioloog Mark Nelissen verlucht in 'Voetstuk' zijn badinerende vertelstijl met opagrappen In zijn nieuwe boek struint gedragswetenschapper Mark Nelissen door Antwerpen – en meteen ook door de biologische evolutie van de mens.
Boeken Boeken Meer dan koken en borduren: de uitgegumde vrouwen van de mannelijke middeleeuwen In de middeleeuwen trokken de ridders ten strijde terwijl de jonkvrouwen bij het torenraam zaten te borduren. Of toch niet? Misschien wilden sommige mannen dat heel graag, en herschreven ze daarom de geschiedenis.
Geschiedenis Geschiedenis 500 jaar Magellaan: reconstructie van een chaotische ontdekkingstocht Vijfhonderd jaar geleden voltooide een Spaans schip de eerste reis rond de wereld. Per toeval. Want toen Ferdinand Magellaan drie jaar eerder vertrok, had hij heel andere bedoelingen.
Boeken Boeken David de Jong groef in het naziverleden van de Porsches en Oetkers van deze wereld David de Jong groef in het naziverleden van de Porsches en Oetkers van deze wereld, en ontdekte dat ook voor hen eerst das Fressen kwam en dan die Moral, zoals Bertolt Brecht zei.
Boeken Boeken Hoe de fiets de weg plaveide voor de auto, lees je in Jody Rosens grandioze 'Tweewielers' Toen Karl von Drais in 1817 het idee kreeg om twee stalen wielen te verbinden door middel van een houten kader had hij iets uitgevonden met vergaande culturele, politieke en sociologische gevolgen. De fiets als vehikel voor verandering.
Klimaat Klimaat Oud-generaal Middendorp linkt klimaatcrisis aan veiligheid: ‘Over 20 of 30 jaar moet een volledig duurzame defensie mogelijk zijn’ De voormalige topgeneraal van de Nederlandse strijdkrachten Tom Middendorp heeft zich ontpopt tot een klimaatgeneraal. ‘Al te lang hebben we het verband tussen klimaatverandering en veiligheid veronachtzaamd,’ zegt hij, ‘en het is hoog tijd om daar iets aan te doen.’
Wereld Wereld Wat maakt een politicus groot? Henry Kissinger haalt zes historische voorbeelden uit zijn archief Wat maakt een politiek leider groot? De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger dook in zijn archief, vond zes zulke leiders en ontdekte wat ze - ondanks alle verschillen - gemeen hadden: moed.
Boeken Boeken Bevriend met Hitler én Churchill: wie waren de excentrieke Mitford-zussen? In haar beste romans, die opnieuw in het Nederlands beschikbaar zijn, beschrijft Nancy Mitford de roaring twenties in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zet ze zichzelf en haar illustere zussen genadeloos neer.
Geschiedenis Geschiedenis De lessen van de Weimarrepubliek: ‘Er is veel reden tot grote zorg’ De Weimarrepubliek wordt vaak gezien als een voorportaal van Hitlers Derde Rijk, aldus de Nederlandse historicus Patrick Dassen, maar de geschiedenis had net zo goed anders kunnen verlopen. Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, was dat namelijk het gevolg van bepaalde keuzes. Die keuzes zouden een waarschuwing moeten zijn voor ons.
Boeken Boeken Waarom Knack het boek 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr zo bijzonder vindt
België België Waarom Annelies Verbeke de Ultima voor Letteren verdient: ‘Haar ironie is meevoelend en niet bitter’ Op 10 mei worden de Vlaamse Cultuurprijzen, bekend als de Ultimas, uitgereikt. De prijs voor Letteren gaat naar... Annelies Verbeke. Een portret van een veelzijdige schrijfster die engagement aan spitse humor koppelt.
België België Recensie ‘Vlaanderen, ontwaak!’: ‘Als de ene linkse de andere een vlieg af kan vangen zal hij het niet laten’ Eric Corijn roept links op zich te verenigen tegen de liberale hegemonie, om via de weg van het Europese ecosocialisme een heerlijke nieuwe wereld te scheppen.
Boeken Boeken Ik = cartograaf van Jeroen Theunissen: een arm om onze schouder Jeroen Theunissen wandelt van Ierland naar Turkije. Op zoek naar de ziel van een continent, op de vlucht voor zichzelf.
Boeken Boeken Hélène Cixous duikt in haar familiegeschiedenis in Station Osnabrück naar Jeruzalem Hoe kan een plek die je alleen van getuigenissen kent je leven bepalen? Dat is nochtans wat filosofe Hélène Cixous overkwam, en dus ging ze terug naar het Osnabrück van haar Joodse familie.
Boeken Boeken 'Het kwam erop aan moedig te zijn': vier vrouwelijke zieners aan de vooravond van WOII Hoe beïnvloedde de naderende oorlog in de jaren 1930 de filosofie? Het antwoord op die vraag zocht Wolfram Eilenberger in het werk van vier vrouwen: Simone de Beauvoir, Simone Weil, Hannah Arendt en Ayn Rand. 'Toen corona uitbrak beseften we opeens dat een staat werkelijk onze vrijheid kan inperken. Dat voelden die vier vrouwen ook.'
Boeken Boeken Nee, de Bende van Nijvel kwam niet uit de lucht vallen, beweert auteur Hilde Geens De Bende van Nijvel groeide uit de Rijkswacht en uit een cultuur van corruptie en toedekking. Dat pent misdaadjournaliste Hilde Geens neer in haar boek 'Het complot van de stilte'.
Boeken Boeken In het autobiografische 'Wachten op het Westen' beschrijft Marbe het IJzeren Gordijn in haar hoofd Corona zette de Nederlandse schrijfster Nausicaa Marbe aan het denken over haar verleden. Want in 1982 vluchtte zij uit Roemenië, waar ook rijen voor de winkels stonden en de grenzen gesloten waren.
Boeken Boeken Wie zijn 'de beste mensen'? Joris Luyendijks 'De zeven vinkjes' blijkt voor de helft gebakken lucht In zijn nieuwe boek gaat Joris Luyendijk op zoek naar het mechanisme achter sociale uitsluiting en discriminatie.
Boeken Boeken Chris De Stoop wil ook in zijn nieuwste boek 'Hemelrijk' de vinger op de schrijnende wonde leggen Hemelrijk, over de industrie genaamd bejaardenzorg, is niet het beste werk van Chris De Stoop. Zit het té dicht op de actualiteit? Of komt het omdat zijn onderwerp minder verrassend is?
Boeken Boeken 100 jaar na The Waste Land: T.S. Eliot, de dichter van de één procent Een eeuw geleden publiceerde T.S. Eliot The Waste Land, het hoogtepunt van de modernistische poëzie. Wie was die ‘zwendelaar’, zoals Vladimir Nabokov hem noemde? Een portret van de radicale vernieuwer die tegelijk heel conservatief was.
Boeken Boeken Volgens auteurs Chomsky en Prashad wil Europa na de oorlog niets liever dan weer aan het handje van de VS lopen Wordt de toekomst van Europa Amerikaans of Euraziatisch? Dat is waar de oorlog in Oekraïne werkelijk om draait, aldus Noam Chomsky en Vijay Prashad.
Boeken Boeken Auteurs Griet Op de Beeck en P.F. Thomése: 'Ik denk dat schaamte hetgeen is wat ons verbindt' Griet Op de Beeck en P.F. Thomése hadden allebei een problematische relatie met hun vader, die onrechtstreeks tot hun schrijverschap heeft geleid. Een dubbelgesprek over liefde, beknelling en de noodzaak om een eigen plaats te verwerven.
Rik Torfs debuteert als romancier: 'Politici lezen niet veel meer, en dat is echt een probleem' Rik Torfs schreef een roman over iemand die begint als minister en eindigt in een wegberm, maar ook over de veranderende maatschappij waarin ethiek en transcendentie plaats hebben gemaakt voor regeltjes zonder wezenlijk fundament. '2019 zal de geschiedenis niet ingaan als een intellectueel hoogtij.'
Boeken Boeken Nicci Gerrards boek over Alzheimer: 'De dood wordt ten onrechte als een nederlaag gezien' Tien jaar lang zag Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van Nicci French, hoe haar vader wegzonk in dementie, tot hij eind 2014 overleed. In Woorden schieten tekort vertelt ze zijn verhaal. 'Mantelzorgers uit ziekenhuizen weren is ronduit wreed.'
Geschiedenis Geschiedenis Wat kan de zesde-eeuwse bestseller van Romeins filosoof Boëthius nog voor ons betekenen? Aan het begin van de zesde eeuw schreef de Romeinse senator Boëthius zijn 'Consolatio Philosophiae'. Heeft de filosofie ons sindsdien de troost gebracht die ze beloofde? 'Hij moest toegeven dat het leven een tranendal is', weet dichter-vertaler Piet Gerbrandy.
Gezondheid Gezondheid 'Depressie is meer dan een medische kwestie' De Britse neuropsychiater Edward Bullmore zorgt voor controverse door te stellen dat 20 procent van de depressies het gevolg is van een ontsteking. Knack legde zijn theorie voor aan Vlaamse psychiaters. Marie Vandekerckhove, professor biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, gaat deels mee in zijn verhaal, maar er is meer, zegt ze.
Gezondheid Gezondheid '20 procent van de depressies is het gevolg van een ontsteking' Nogal wat depressies lijken samen te hangen met ontstekingen in het lichaam, claimt de Britse neuropsychiater Edward Bullmore in zijn boek Het ontstoken brein, die daarmee de aandacht van het topvakblad Nature en de BBC wist te vangen. Knack legde zijn theorie voor aan Vlaamse psychiaters.
Boeken Boeken Hoofdredacteur Ruud Hendrickx over de Dikke Van Dale 2.0: 'Ik weet niet of er nog een papieren editie komt' Het Van Dale-woordenboek gaat de weg van alle papier: het verdwijnt. Of beter gezegd, het vervelt steeds meer tot een nog veel dikkere Dikke: elektronisch, dynamisch en interactief. Al tempert hoofdredacteur Ruud Hendrickx te hoge verwachtingen: 'Niet ieder woord kan in een woordenboek staan.'
Boeken Boeken Arnon Grunberg: 'De Derde Wereldoorlog zou best eens in Europa kunnen beginnen' Goede mannen is de titel van Arnon Grunbergs nieuwste boek. Bestaan die wel, en zo ja, waar moeten we ze zoeken? In de politiek? En spreken ze dan de waarheid? Samen met de schrijver keken we in alle hoeken en gaten. 'Tegen iedereen van links die de revolutie naderbij hoopt te brengen zeg ik: je brengt alleen de revolutie van de fascisten naderbij.'
Geschiedenis Geschiedenis Het decennium na Wereldoorlog I: een ware goudmijn voor de Duitse filosofie Het decennium na de Eerste Wereldoorlog was een goudmijn voor de Duitse filosofie. Maar wat hebben Ernst Cassirer, Walter Benjamin, Martin Heidegger en Ludwig Wittgenstein ons vandaag nog te bieden? Veel, zegt Wolfram Eilenberger, auteur van Het tijdperk van de tovenaars. 'Zonder Heidegger was er van Die Grünen geen sprake geweest.'
Magazine Magazine 'Nieuwsgierigheid Beschermt ons tegen leugens van anderen' Om het ijzer warm te houden, schreef Mark Z. Danielewski alvast een novelle. Het grote werk levert hij volgend jaar af.