België Waarom Annelies Verbeke de Ultima voor Letteren verdient: ‘Haar ironie is meevoelend en niet bitter’
België Recensie ‘Vlaanderen, ontwaak!’: ‘Als de ene linkse de andere een vlieg af kan vangen zal hij het niet laten’
Boeken In het autobiografische 'Wachten op het Westen' beschrijft Marbe het IJzeren Gordijn in haar hoofd
Boeken Boeken Wie zijn 'de beste mensen'? Joris Luyendijks 'De zeven vinkjes' blijkt voor de helft gebakken lucht In zijn nieuwe boek gaat Joris Luyendijk op zoek naar het mechanisme achter sociale uitsluiting en discriminatie.
Boeken Boeken Chris De Stoop wil ook in zijn nieuwste boek 'Hemelrijk' de vinger op de schrijnende wonde leggen Hemelrijk, over de industrie genaamd bejaardenzorg, is niet het beste werk van Chris De Stoop. Zit het té dicht op de actualiteit? Of komt het omdat zijn onderwerp minder verrassend is?
Boeken Boeken 'Schrijversleven' van Annie Dillard: een fijn boekje dat deugd doet in een tijd van veel geschreeuw Annie Dillard, het icoon van het Amerikaanse natuurproza, gaat in Schrijversleven op zoek naar de kern van haar metier, en uiteindelijk ook van zichzelf.
Boeken Boeken Mary Beard blijft al te vaak steken in anekdotiek in haar nieuwste boek 'Twaalf keizers' Waarom zijn we al een paar millennia verzot op Romeinse keizers? Mary Beard zocht het voor ons uit.
Boeken Boeken Historicus Michael Ignatieff: 'Ware troost is kunnen toegeven dat je geliefde dood is' Vertroosting is een oubollig woord, zegt de vermaarde historicus en intellectueel Michael Ignatieff, maar toch hebben we er nog altijd behoefte aan. Hoe zouden we anders het coronaverdriet of het lijden van de planeet te boven kunnen komen?
Boeken Boeken Biograaf René van Stipriaan: 'Willem van Oranje was een meester in de propaganda' Zonder Willem van Oranje (1533-1584) geen Nederland, weet iedereen. Maar het overgrote deel van zijn leven was de man wel actief in Vlaanderen, want in Brussel lag het bestuurlijke en in Antwerpen het commerciële hart van de Nederlanden.
Wereld Wereld 'Cosmos'-auteur Ann Druyan: 'Die ruimtereisjes van die rijkaards zijn pervers' Haar stem, haar hartslag en haar hersengolven zweven al 44 jaar in de ruimte, maar haar voeten houdt Ann Druyan stevig op de grond. 'Wetenschap is een zaak van kennis en emotie.'
Wereld Wereld Filosoof Gregg Caruso: 'We hebben een alternatief voor het wraakzuchtige strafsysteem nodig' De Amerikaanse filosoof Gregg Caruso pleit voor een strafbeleid dat misdadigers in quarantaine plaatst. 'Ons gedrag wordt in sterke mate bepaald door onze afkomst en onze omgeving. Daar kan het strafrecht maar beter rekening mee houden.'
Boeken Boeken Letterkundige Frank Willaert: 'Hadewijch behoorde tot een dertiende-eeuwse vrouwenbeweging' Veel melancholie en hartzeer, maar ook gewillige jonkvrouwen en geestelijken die het niet te nauw nemen met hun celibaatsgelofte: de middeleeuwse liefdes- lyriek is verrassend veelzijdig. 'Dichters zaten niet stilletjes in een kil kasteel te schrijven.'
Geschiedenis Geschiedenis Waarom econoom John Maynard Keynes zo geliefd is bij begrotingsoverleg Een wiskundige met filosofische interesses, een notoir homoseksueel die trouwde met een Russische ballerina, en ook nog eens een berucht gokker? John Maynard Keynes, de bekendste econoom van de twintigste eeuw, was een man met vele gezichten.
Wetenschap Wetenschap Psycholoog Steven Pinker: 'Niet elke antivaxer is een dommerik' Zijn land is in de ban van antivaxers, aan de universiteiten rijst de cancelcultuur de pan uit en Democraten noch Republikeinen lijken voor rede vatbaar. Ondanks zo veel irrationaliteit ziet cognitief psycholoog Steven Pinker geen reden tot paniek. 'Is het ooit anders geweest?'
Boeken Boeken 700 jaar na de dood van 'Il Sommo Poeta': 'We kunnen alleen maar blij zijn om Dante's verdriet' Kun je Dante Alighieri nog vertalen zonder moslims te schofferen? En was hij als politicus wel zuiver op de graat? Biograaf Alessandro Barbero kijkt pragmatisch naar leven en werk van 'de grootste dichter ooit'.
Boeken Boeken Colson Whitehead na twee Pulitzers: 'Een Great American Novel? Daar begin ik niet aan' Na twee bloedserieuze Pulitzerprijs-winnaars waarin de Amerikaanse rassentegenstellingen centraal staan, verrast Colson Whitehead met een komische misdaadroman. 'Ernst en humor zijn gewoon twee verschillende manieren om eenzelfde waarheid te tonen.'
Ex-studenten eren Leopold Flam, de Vlaamse Sartre: 'Zulke proffen maken ze vandaag niet meer' Hij gaf de sectie filosofie van de VUB een smoel. Hij zat van 's ochtends tot 's avonds in de Albertinabib te studeren. Hij schoffelde al eens een pak rauw gehakt naar binnen. En hij wordt de 'Vlaamse Sartre' genoemd. Maar waar stond de Brusselse vrijdenker Leopold Flam voor? Ex-studenten lichten een tip van de sluier.
Boeken Boeken Rachel Holmes schreef biografie over de dochter van Marx: 'Karl was de theorie, Eleanor de praktijk' Eleanor Marx bewonderde haar vader Karl mateloos. Ze vertaalde zijn socialistische theorie naar de praktijk, werd een bekende feministe en vakbondsactiviste en pleegde op haar 43e teleurgesteld zelfmoord. Of was het moord?
Boeken Boeken 'Hendrik Conscience was helemaal geen starre katholiek of anti-Belgische Vlaams-nationalist' Een oubollige, conservatieve katholiek die Vlaanderen langs de rechterkant naar de uitgang wilde leiden? Bijlange niet, schrijft Johan Vanhecke in zijn biografie van Hendrik Conscience. Hij zet de schrijver neer als een sociaal bewogen man die overeind probeerde te blijven op de politieke golven van zijn tijd.
Boeken Boeken Schrijvers Mira Feticu en Sulaiman Addonia: 'Een nieuwe taal leren is opnieuw kind worden' Vijftien jaar geleden verhuisde Mira Feticu van Roemenië naar Nederland en nam ze zich voor alleen nog in het Nederlands te schrijven. In 2009 ruilde de Eritrees-Ethiopische vluchteling Sulaiman Addonia Londen in voor Brussel, waar hij een tweede Engelstalige roman schreef. Een dubbelinterview over taal, identiteit en groter worden dan je eigen schaduw.
Geschiedenis Geschiedenis Historicus Francis Weyns reconstrueert 'de zinderende 16e eeuw': 'Fake news vloog je om de oren' Onze tijd wordt vaak vergeleken met de jaren 1930, maar historicus Francis Weyns ziet andere parallellen. 'In tijden van oorlog of pandemie gaan we vijf eeuwen terug.'
Boeken Boeken Sandra Langereis' verrassende kijk op Erasmus: 'Ik heb me nooit op kuisheid laten voorstaan' Erasmus fluisterde Thomas More de titel van diens Utopia in, schreef Lof der zotheid ook uit frustratie en was helemaal niet de wegbereider voor Luther, leert de nieuwe biografie van Sandra Langereis. En o ja, hij had een boon voor jonge mannen.
Boeken Boeken Dichter Jens Meijen houdt het werelds: 'Poëzie is als een scherpe naald' Nee, de poëzie is niet dood, en zondagmiddagvertier is ze al evenmin. Dat bewijst Jens Meijen, die in zijn gedichten een pregnant beeld geeft van onze tijd en daar lof mee oogst.
Geschiedenis Geschiedenis Hoe moslims Amerika ontdekten ... volgens de Turkse president Zonder het Ottomaanse Rijk en de dreiging van de islam had Columbus misschien nooit Amerika ontdekt, meent de Amerikaanse historicus Alan Mikhail. Hij schreef een lijvig boek over sultan Selim de Grimmige, de grote inspiratie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Geschiedenis Geschiedenis Hoe Hitler met wat hulp van zijn tegenstanders een wereldoorlog ontkende Op 1 september 1939 begon de Tweede Wereldoorlog. Hoe gingen de Europese grootmachten de maand voordien om met de oorlogsdreiging en waarom slaagden ze er niet in het conflict af te wenden?
Geschiedenis Geschiedenis Rechtsfilosoof Andreas Kinneging: 'De coronacrisis maakt te weinig indruk' Politici die de verlichting verheerlijken zitten er compleet naast, en gelukkig zijn zou allerminst het hoogste goed mogen zijn: rechtsfilosoof Andreas Kinneging heeft meer dan één reden om de matigheid van Plato te bepleiten.
Boeken Boeken Dichter Luuk Gruwez keert terug naar West-Vlaanderen: 'Heb heimwee naar het heimwee van vroeger' Als twintiger verliet dichter en essayist Luuk Gruwez zijn geboortegrond, het mercantiele West-Vlaanderen. Als zestiger keert hij, in zijn nieuwe boek, terug naar dat 'land van de handen'. 'De voorlopigheid overwinnen: dat probeer ik.'
Boeken Boeken Rachida Lamrabet: vrijbuiter in de literatuurwereld, maar ook een 'maske' uit Borgerhout Zelf doet ze er sinds haar ontslag bij Unia het zwijgen toe, maar haar pen laat Rachida Lamrebet nog altijd spreken. Vier mensen uit haar omgeving getuigen over haar uitzonderlijke talent. 'Ze is misschien wel de enige auteur tot nu toe die zo knap en diepgravend over migratie heeft geschreven.'
Boeken Boeken Auteurs Griet Op de Beeck en P.F. Thomése: 'Ik denk dat schaamte hetgeen is wat ons verbindt' Griet Op de Beeck en P.F. Thomése hadden allebei een problematische relatie met hun vader, die onrechtstreeks tot hun schrijverschap heeft geleid. Een dubbelgesprek over liefde, beknelling en de noodzaak om een eigen plaats te verwerven.
Rik Torfs debuteert als romancier: 'Politici lezen niet veel meer, en dat is echt een probleem' Rik Torfs schreef een roman over iemand die begint als minister en eindigt in een wegberm, maar ook over de veranderende maatschappij waarin ethiek en transcendentie plaats hebben gemaakt voor regeltjes zonder wezenlijk fundament. '2019 zal de geschiedenis niet ingaan als een intellectueel hoogtij.'
Boeken Boeken Nicci Gerrards boek over Alzheimer: 'De dood wordt ten onrechte als een nederlaag gezien' Tien jaar lang zag Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van Nicci French, hoe haar vader wegzonk in dementie, tot hij eind 2014 overleed. In Woorden schieten tekort vertelt ze zijn verhaal. 'Mantelzorgers uit ziekenhuizen weren is ronduit wreed.'
Geschiedenis Geschiedenis Wat kan de zesde-eeuwse bestseller van Romeins filosoof Boëthius nog voor ons betekenen? Aan het begin van de zesde eeuw schreef de Romeinse senator Boëthius zijn 'Consolatio Philosophiae'. Heeft de filosofie ons sindsdien de troost gebracht die ze beloofde? 'Hij moest toegeven dat het leven een tranendal is', weet dichter-vertaler Piet Gerbrandy.
Gezondheid Gezondheid 'Depressie is meer dan een medische kwestie' De Britse neuropsychiater Edward Bullmore zorgt voor controverse door te stellen dat 20 procent van de depressies het gevolg is van een ontsteking. Knack legde zijn theorie voor aan Vlaamse psychiaters. Marie Vandekerckhove, professor biologische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, gaat deels mee in zijn verhaal, maar er is meer, zegt ze.
Gezondheid Gezondheid '20 procent van de depressies is het gevolg van een ontsteking' Nogal wat depressies lijken samen te hangen met ontstekingen in het lichaam, claimt de Britse neuropsychiater Edward Bullmore in zijn boek Het ontstoken brein, die daarmee de aandacht van het topvakblad Nature en de BBC wist te vangen. Knack legde zijn theorie voor aan Vlaamse psychiaters.
Boeken Boeken Hoofdredacteur Ruud Hendrickx over de Dikke Van Dale 2.0: 'Ik weet niet of er nog een papieren editie komt' Het Van Dale-woordenboek gaat de weg van alle papier: het verdwijnt. Of beter gezegd, het vervelt steeds meer tot een nog veel dikkere Dikke: elektronisch, dynamisch en interactief. Al tempert hoofdredacteur Ruud Hendrickx te hoge verwachtingen: 'Niet ieder woord kan in een woordenboek staan.'
Boeken Boeken Arnon Grunberg: 'De Derde Wereldoorlog zou best eens in Europa kunnen beginnen' Goede mannen is de titel van Arnon Grunbergs nieuwste boek. Bestaan die wel, en zo ja, waar moeten we ze zoeken? In de politiek? En spreken ze dan de waarheid? Samen met de schrijver keken we in alle hoeken en gaten. 'Tegen iedereen van links die de revolutie naderbij hoopt te brengen zeg ik: je brengt alleen de revolutie van de fascisten naderbij.'
Geschiedenis Geschiedenis Het decennium na Wereldoorlog I: een ware goudmijn voor de Duitse filosofie Het decennium na de Eerste Wereldoorlog was een goudmijn voor de Duitse filosofie. Maar wat hebben Ernst Cassirer, Walter Benjamin, Martin Heidegger en Ludwig Wittgenstein ons vandaag nog te bieden? Veel, zegt Wolfram Eilenberger, auteur van Het tijdperk van de tovenaars. 'Zonder Heidegger was er van Die Grünen geen sprake geweest.'
Magazine Magazine 'Nieuwsgierigheid Beschermt ons tegen leugens van anderen' Om het ijzer warm te houden, schreef Mark Z. Danielewski alvast een novelle. Het grote werk levert hij volgend jaar af.
Magazine Magazine Vroeger als een voelbare leegte In het tweede deel van zijn trilogie 'De laatste oproep' toont Roddy Doyle hoe de vlucht voor het verleden nooit definitief kan zijn.
Magazine Magazine CENAKELS In een van zijn beroemde causerieën had de Engelse schrijver C.S. Lewis het over het verlangen te behoren tot the Inner Circle, de ingewijden, zij die het voor het zeggen hebben. Dat verlangen is niet primair een verlangen om allerlei voordelen te rapen, hoewel dat natuurlijk ook een rol speelt. Het is vooral het verlangen …
Magazine Magazine Slappe handjes en lodderogen Hoe werd homoseksualiteit in de negentiende eeuw beleefd, gezien en behandeld? Graham Robb schreef er een onderhoudend en ook wel onthutsend boek over.
Magazine Magazine Gekieteld door een politieman De Welshe Lorna Sage overschouwt haar eenzame jeugdjaren in 'Kwaad Bloed'.
Magazine Magazine Verhalen op een lege maag Met 'De wereld vergaat niet' plaatst Kate Atkinson zich in een literaire traditie die teruggaat op Boccaccio's 'Decamerone'.
Magazine Magazine Grandioze satire Martin Amis' 'Yellow Dog' waarschuwt subtiel voor de gevaarlijke tentakels van de sensatiepers: het verstand van de lezer wordt uitgeschakeld, alleen het instinct blijft.
Magazine Magazine Oosterse groeipijnen Haruki Murakami schreef 'Spoetnikliefde': over de creatie van een roman, over jeugddromen die vervagen en over 'spoetnik' zijn.
Magazine Magazine Fitzgerald achterna Richard Yates' verzamelbundel 'Veertien soorten eenzaamheid' windt geen mooie doekjes om de werkelijkheid.
Magazine Magazine De roep van de koekoek In zijn roman 'Aan het meer' weet John McGahern de langzame modernisering van het landelijke Ierland feilloos, geruisloos en zonder sentimentaliteit in beeld te brengen. Een boek van wereldklasse.