Magazine Magazine De hersenen gaan helemaal in de fout De ziekte van Alzheimer is een gevolg van een veelheid aan problemen.
Magazine Magazine Hoe vatbaar zijn onze huisdieren? Nee, we hoeven niet bang te zijn dat het apenpokkenvirus onze contreien overspoelt. Maar we moeten wel waakzaam zijn: het virus mag niet in de wereld van onze knaagdieren terechtkomen.
MO* MO* ‘Oekraïne is al acht jaar een testlabo voor desinformatie’ Rusland gebruikt desinformatie om politieke en militaire doelen te bereiken. De Oekraïense journaliste Olga Joerkova volgt die strategie al lange tijd nauwgezet op. Ze kon daardoor trends ontwaren, en zelfs de toekomst voorspellen. Desinformatie moet verwarring zaaien en de informatieruimte verzadigen, zodat niemand nog iets gelooft.
MO* MO* Ook het leger hangt aan de oliekraan De uitstoot van het Amerikaanse leger is dezelfde als die van een middelgroot land. ‘En dat is waarschijnlijk een onderschatting’, stellen onderzoekers Patrick Bigger en Neta C. Crawford. ‘Het Pentagon neemt de klimaatcrisis ernstig, maar is blind voor de eigen bijdrage.’
MO* MO* Enkel op MO.be MO* is er elke dag. Meer slow journalism, onderzoek, duiding en maatschappelijke verhalen, toegankelijke maar onderbelicht? Surf naar MO.be
MO* MO* Waarom Afrikaanse landen zich liever niet bemoeien met de oorlog van Rusland De verontwaardiging over de Russische inval in Oekraïne is niet overal even groot: ‘We voelen ons als Afrikanen helemaal niet betrokken bij dit conflict.’ Biedt de inval Afrikaanse landen toch een nieuwe gelegenheid om zich af te zetten tegen westerse inmenging en bemoeienis?
MO* MO* Sport als dienstmaagd van de macht en het grote geld Politici hebben altijd geprobeerd sport te gebruiken om het blazoen van hun land op te smukken. En de sport benut op haar beurt haar goede politieke contacten om zoveel mogelijk haar eigen boontjes te kunnen doppen. Sport komt ook steeds meer in de greep van het grote internationale geld. Is er nog ruimte voor sport die lokaal wordt aangestuurd, ten bate van de gemeenschap?
MO* MO* De president moet scoren Vijftien jaar lang was voetbal voor de Burundese president een politiek wapen. Zijn politieke erfgenamen bouwen nu, twee jaar na zijn overlijden, hun eigen sportimperium uit. MO* ging een balletje meetrappen en zocht uit hoe Burundese politici ook vandaag nog proberen te scoren met sport.
MO* MO* Arabische oliesjeiks en prinsen veroveren de wielersport De Golfstaten hebben twee dingen gemeen: autoritaire regimes en schendingen van de mensenrechten. Ze gebruiken de wielersport om hun politieke en economische imago wit te wassen. Want het kwetsbare verdienmodel van die sport leent zich ertoe dat steenrijke oliesjeiks en prinsen zich inkopen. Hoe raakten zij op korte tijd aan de absolute top van de wielerbusiness?
MO* MO* Een sportieve thuis voor 300 meisjes en vrouwen en 62 nationaliteiten RWDM Girls in Molenbeek is al negen jaar lang kampioen: het is namelijk de grootste en meest diverse vrouwen- en meisjesvoetbalclub van België. Hij toont hoe reguliere sportclubs hun drempels succesvol kunnen wegwerken. ‘Bij Anderlecht ben je een nummer. Wij motiveren de meisjes om het goed te doen op school, een job te vinden en te groeien op sportief vlak.
MO* MO* ‘Vandaag staan wij op om te zeggen dat we van het verzet naar de macht gaan’ Francia Márquez is een vrouw, zwart en in alles het tegenovergestelde van de leden van de heersende politieke klasse in Colombia. Toch is ze de grote belofte van de Colombiaanse politiek. Wie is vicepresidentskandidate Márquez, en wat zijn de ‘volksmandaten voor het goede leven’ waar ze belooft naar te streven?
MO* MO* ‘God heeft me naar dit eiland gebracht om Hem te ontmoeten’ In het vluchtelingkamp op het Griekse eiland Samos liggen evangelische kerkgemeenschappen op vinkenslag. Ze proberen zo veel mogelijk zieltjes te winnen onder de kampbewoners. Soms vinden ze gehoor, al zijn de motieven van de bekeerlingen niet altijd even duidelijk. ‘Onze deur staat open voor iedereen, God zal zijn werk doen.’
Nieuws Nieuws De vergeten slachtoffers van Poetin Hadden we het Russische geweld in Oekraïne niet kunnen voorzien? Zijn we de vorige conflicten vergeten? Onder leiding van Vladimir Poetin werd Tsjetsjenië verwoest, Georgië aangevallen en Syrië gebombardeerd. Ook Belarus zag de Russische invloed alleen maar toenemen. MO* bracht vijf Antwerpenaren met roots in die landen samen voor een gesprek.
Nieuws Nieuws Het leven zoals het leven is: van kaboel naar europa De komst van heel wat Afghaanse vluchtelingen heeft ook in de boekhandel gezorgd voor een opvallende nieuw aanbod aan vluchtverhalen. Onder andere van Matthieu Aikins, een Canadese journalist die zich voordeed als Afghaanse vluchteling en zo Europa trachtte te bereiken.
MO* MO* Waar blijft een land van 200 miljoen inwoners met zijn afval? Het afval van meer dan 200 miljoen mensen beheren is geen sinecure, en dat ondervinden de Nigerianen aan den lijve. Het land produceert elk jaar een indrukwekkende 42 miljoen ton afval. Dat heeft zijn impact op de gezondheid van mens en milieu. De Nigeriaanse journalisten Oke Peter en Damilola Shittu staken hun neus in de vuilnisbelten en gingen op zoek naar de problemen en de alternatieven.
MO* MO* Het einde van steenkool is nog niet in zicht, het einde van onrecht evenmin Met elk nieuw rapport van het VN-Klimaatpanel (IPCC) wordt duidelijker hoe verwoestend de impact van de klimaatcrisis is en zal zijn, en dus ook hoe snel en diepgaand er gewerkt moet worden aan de energietransitie. Maar hoe moet dat in een land dat afhankelijk is van steenkool? Voor antwoorden op die vraag reisde MO*journalist Gie Goris naar de Indiase deelstaat Jharkhand. ‘Wie over rechtvaardige transitie wil nadenken, moet beginnen met het rechtvaardig maken van steenkool.’
MO* MO* Geen Grand Prix voor de mensenrechten Je schendingen van de mensenrechten doen vergeten? Dat kan simpelweg met de duur betaalde uitlaat van een formule 1-wagen. De kleine Golfstaat Bahrein, die verre van uitblinkt in mensenrechten, weet er alles van.
MO* MO* Het miljardenspel van Engels topvoetbal Waarom zou je niet kunnen winnen van een rijke tegenstander? ‘Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken’, zei de Nederlandse voetballegende Johan Cruyff ooit. Dat kan wel zijn, maar tegenwoordig levert zo’n zak op zijn minst een puike voorzet af voor topclubs.
Magazine Magazine ‘Een op de drie bijen overleeft dankzij één plantensoort’ Bijna de helft van de 403 bijensoorten in ons land dreigt te verdwijnen. Door pesticides, te driftig maaien en soms door concurrentie van de honingbij.