Gezondheid Stressexpert over heerlijk nietsdoen: 'Niksen maakt ons creatiever, veerkrachtiger en empathischer'
Gezondheid Gezondheid De comeback van de gezinsmaaltijd: 'Voedsel delen gaat terug naar onze wortels als mens' De coronamaatregelen dwingen ons om met het hele gezin weer samen aan tafel te gaan. Een goede zaak, want wetenschappelijke studies benadrukken al jaren de gezondheidsvoordelen van de gezinsmaaltijd. 'Samen eten is het meest verbindende wat je als gezin kan doen.'
Wetenschap Wetenschap Zo klinkt het coronavirus (en waarom dat tot een medicijn kan leiden) Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology hebben de ondertussen bekende eiwitstructuur van het coronavirus omgezet in een muziekstuk. Dit kan een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een medicijn én vaccin.
Gezondheid Gezondheid Rouwen in tijden van corona: 'Knuffels zijn het krachtigst, maar niet de enige vorm van troost' Afscheid nemen is nooit gemakkelijk. Zeker vandaag niet. De coronacrisis hertekent het rouwproces. Geen laatste groet, geen koffietafel en geen gecondoleerde schouderklop. Rouwexperte Katrijn Desteghe vertelt wat dit met rouwenden doet.
Gezondheid Gezondheid Op zoek naar een gezonde relatie met voeding: 'Er worstelen meer mensen met eten dan je denkt' Nu we in quarantainetijden elke dag ons eigen potje moeten koken, is het een goed idee om eens terug te gaan naar de basis. Met hun boek 'Intuïtief eten' willen voedingscoach Sharon Numan en psychologe Henrike Weerstand mensen weer op hun gevoel laten vertrouwen. 'Intuïtief eten gaat eigenlijk niet over eten, maar over de relatie met jezelf.'
Gezondheid Gezondheid Dierendokter Joshua Dutré: 'Baasjes nemen 90 procent van onze job in' Als dierenarts maakte Joshua Dutré van zijn passie zijn beroep. Na het televisieprogramma Beestig volgt nu zijn eerste boek: essentiële informatie over dieren verpakt in een blik achter de schermen door de ogen van een dierenarts. 'Dierenarts zijn is lang niet altijd een walk in the park met vrolijke puppy's.'
Wereld Wereld Sprinkhanenplaag nu ook in Midden-Oosten: 400 keer zoveel sprinkhanen als we niet ingrijpen De Hoorn van Afrika is niet langer de enige regio die lijdt onder een immense sprinkhanenplaag. De zwermen bereikten intussen ook het Midden-Oosten en landen verder in Azië als Pakistan. De voedselvoorziening en het levensonderhoud van minstens 20 miljoen mensen zijn in gevaar.
Gezondheid Gezondheid Meer eenzaamheid in tijden van quarantaine? Niet noodzakelijk Eenzaamheid en fysieke isolatie zijn niet synoniem. Eenzaamheid treft niet alleen ouderen. En sociale media werken geen eenzaamheidsepidemie in de hand. Hoogleraar Luc Goossens van de KU Leuven helpt enkele misverstanden de wereld uit.
Gezondheid Gezondheid Telewerken: 'Bewijzen dat je effectief aan het werk bent, is overbodig' Wie kan, is momenteel thuis aan het werk. Voorlopig dus geen lunchvergaderingen, seminaries of geklets aan de koffieautomaat. Wel geslack, gemail, gefacetime, getelefoneer, gezoom, gewhatsapp, gemessenger en nog veel meer. Hoe houd je al telewerkend je hoofd boven water in het kluwen aan communicatiekanalen?
#SamenTegenCorona: 5 solidariteitshashtags De huidige coronacrisis houdt mensen fysiek uit elkaar, maar brengt ze virtueel dichter dan ooit. Een golf van solidariteit verpreidt zich over de sociale media. #SamenTegenCorona.
Gezondheid Gezondheid Rechtstaand werken beu? Probeer de hurkzit Onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië wijst uit dat er een gezondere manier is van zitten: de hurkzit. Nu de meeste mensen van thuis werken, is dit een goed moment om het eens uit te proberen.
Gezondheid Gezondheid Epidemiologe Anne-Mieke Vandamme: 'De houding van de bevolking is cruciaal' Welke lessen kunnen we leren uit de huidige Covid-19-pandemie voor de toekomst? Virologe en epidemiologe Anne-Mieke Vandamme onderzoekt het. 'Dat de bevolking vandaag de ernst van de situatie niet onder ogen ziet, is het grootste probleem.'
Wereld Wereld Hoe Covid-19 de etiquette omkeert: 'Handen schudden is nu zelfs onbeleefd' Handen schudden is niet langer het summum van beleefdheid. Integendeel. Alternatieven zijn er in overvloed, maar ze toepassen is andere koek. 'Wij zijn gewoontedieren. Wanneer er een kink in de kabel komt zijn we helemaal de kluts kwijt.'
Gezondheid Gezondheid Ketodieet: nog steeds populair, maar niet onschadelijk Wil je in deze coronatijden snel enkele kilo's afvallen, dan is de neiging om met het ketogeen dieet te starten groot. Het koolhydraatarme vermageringsdieet met een focus op vet resulteert in veelbelovende resultaten op korte termijn, maar steeds meer studies tonen ook de keerzijde van de medaille.
Gezondheid Gezondheid Angstig of hypochonder? 10 tips om met Covid-19 om te gaan De nieuwstsunami rond Covid-19 kan mensen die onrustig van aard zijn, behoorlijk bang maken. Maar dat is perfect normaal. Zo ga je om met je angstgevoelens.
Gezondheid Gezondheid Mythes over het coronavirus: deze 7 'adviezen' moet u vooral niet geloven 'We bestrijden niet alleen een epidemie, maar ook een infodemie', waarschuwt de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er is immers een overaanbod aan (mis)informatie en in crisistijden blijken mensen bijzonder ontvankelijk voor irrationaliteit. Deze adviezen laat u beter voor wat ze zijn.
Gezondheid Gezondheid Coronahysterie? 'Moeten er dan mensen sterven omdat niet op tijd aan de alarmbel werd getrokken?' België raadt indoor massa-evenementen af. Britse supermarkten doen voeding op rantsoen. Mondmaskers in Duitse ziekenhuizen worden gestolen en in Oostenrijk vormen ze het nieuwste smokkelwaar. Angst is niet altijd de beste raadgever, maar volgens experts in dit geval wel gegrond.
Gezondheid Gezondheid Gezondheidsfuturoloog Koen Kas: 'Digitale beschermengel houdt ons in de toekomst gezond' Voorkomen is beter dan genezen. Dat is het credo van de nieuwe doktersassistent, genaamd Artificiële Intelligentie (AI). Als een digitale beschermengel kijkt hij over onze schouder mee en waakt hij over onze medische kaarten. 'Over twee jaar is AI pure routine.'
Boeken Boeken De weg naar zelfliefde: 'Soms is eens goed janken meer zelfzorg dan komkommer op je ogen leggen' Roxanne Wellens (21) breekt in 'De dingen die ik nooit kon zeggen' met het stereotiepe liefdesideaal dat Hollywood ons opdringt. Want waarom zou je je eigenwaarde door een ander laten bepalen? Een gesprek over nog lang en gelukkig, maar dan net iets anders.
Gezondheid Gezondheid Koppen voorlopig niet verboden bij voetballende kinderen De universiteit van Glasgow linkt kopspel in het voetbal aan hersenschade. Voor de Engelse, Schotse en Ierse federaties is dit reden genoeg om koppen voortaan bij min twaalfjarigen te verbieden. België wacht voorlopig af.
Gezondheid Gezondheid In beeld: Italië in lockdown Het nieuwe coronavirus laat zijn sporen na in Italië. Winkelrekken, pleinen, restaurants, scholen, stadions en stations blijven leeg. Mondmaskers en handgels zijn de nieuwe steun en toeverlaat.
Waarom de recentste storm geen naam kreeg Een storm zonder naam teisterde afgelopen weekend ons land. En het was niet Aalst Carnaval. Hoe laten stormen zich in een naam vatten en waarom komt niet elke windstoot in aanmerking?
Gezondheid Gezondheid Tournée Minérale zinvol? 'Ook de prijs van alcohol moet omhoog' Tournée Minérale loopt op zijn laatste benen. Een lofwaardig initiatief volgens alcoholexpert Joris Casselman. Maar voor een echt krachtdadig alcoholbeleid zijn ook onpopulaire maatregelen nodig, vindt hij.
Wereld Wereld Sprinkhanenplaag Oost-Afrika: een tiende van de wereldbevolking kan getroffen worden Sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties teisteren Oost-Afrika. Zwermen van miljarden exemplaren vreten zich in een sneltempo door de oogst van de lokale boeren. Hoe is het zover kunnen komen? En valt er iets aan te doen?
Wetenschap Wetenschap Honden en katten op de autopsietafel: 'Waar dieren klappen krijgen, lopen ook vaak mensen gevaar' De link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is al meermaals aangetoond. Dierenartsen kunnen op dat vlak een belangrijke maatschappelijke rol spelen, vindt Leen Van Brantegem, veterinaire patholoog aan de UGent.
Wetenschap Wetenschap Cannabis verhoogt gevoeligheid voor valse herinneringen Politieagenten kunnen een ondervraging van ooggetuigen en verdachten die onder invloed van cannabis verkeren beter uitstellen tot zij weer nuchter zijn, blijkt uit onderzoek.
Wetenschap Wetenschap Europa krijgt steeds meer te maken met overstromingen, droogtes en bosbranden Tegen het einde van de eeuw zullen meer overstromingen, droogtes en bosbranden bepaalde delen van Europa teisteren, zo waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een nieuw visueel project. Verschillende kaarten tonen hoe de klimaatverandering Europa de komende eeuw kan hertekenen als we niets ondernemen tegen de klimaatcrisis.
Wetenschap Wetenschap Corona Conspiracy: deze valse claims over het coronavirus infecteren sociale media Op een moment dat het coronavirus zich wereldwijd verspreidt, raken ook sociale media steeds meer besmet met valse theorieën over de uitbraak.
Gezondheid Gezondheid Coronavirus: handleiding voor een goede handhygiëne In de strijd tegen het coronavirus, maar ook tegen de seizoengsgriep, benadrukt de overheid voortdurend het belang van een goede handhygiëne. Is wassen met zeep genoeg? Of moeten we ook ontsmetten? En hoe hygiënisch zijn handblazers?
Gezondheid Gezondheid Waarom koffie + powernap de gouden combinatie is voor een nachtelijke autorit Een zogenaamd koffiedutje, een combinatie van koffie en een powernap, is de enige manier om een nachtelijke autorit tot een goed einde te brengen. Hoe komt dat en wat doet het met je hersenen?
Wereld Wereld 2 ziekenhuizen in 10 dagen in China: bekijk de timelapse Een eerste ziekenhuis in China, gebouwd in amper 10 dagen tijd, ontvangt maandag de eerste patiënten met het coronavirus.
Gezondheid Gezondheid Dood doet leven: dode donors als oplossing voor spermatekort? Mannen moeten sperma kunnen afstaan na hun dood. Volgens twee Britse onderzoekers is het zowel praktisch mogelijk als ethisch toelaatbaar. Niet alleen zal dit het tekort aan spermadonoren opvangen, maar het zal ook de diversiteit een boost geven.
Gezondheid Gezondheid Test Aankoop: 'Wierook even schadelijk als sigaret' Uit een recent onderzoek van Test Aankoop blijkt wierook aansteken even schadelijk te zijn als roken. Naast de specifieke geur verspreiden de stokjes vooral schadelijke stoffen die de binnenluchtvervuiling en de bijhorende gezondheidsrisico's alleen maar doen stijgen.
Gezondheid Gezondheid Impact miskraam onderschat: 'Sommigen worstelen 10 jaar later nog met het rouwproces' Een op de zes vrouwen die te maken krijgt met vroeg zwangerschapsverlies, kampt tot maanden nadien met posttraumatische stress, zo stelden KU Leuven en Imperial College vast in de tot nu toe grootste studie naar de psychologische impact van miskramen. Het Kinderwens Expertise Netwerk bedacht een zorgprogramma voor deze ouders.
Gezondheid Gezondheid Koffie zonder klagen: geef je brein een dosis positiviteit met deze 10 tips De initiatiefnemers achter de actie '30 dagen zonder klagen' lanceren op deze Blue Monday hun nieuwe campagne Koffie zonder klagen. Een initiatief waarmee ze naast zoetstof en havermelk ook 'zonder klagen' aan onze speciale koffiewensen toevoegen.